מושבעים בבריטניה: הצלם שנהרג ברפיח - נרצח
במאי 2003 נורה למוות הצלם הבריטי, ג'יימס מילר, בזמן שצילם סרט תיעודי ברצועת עזה. המושבעים קבעו כי על סמך הראיות שהובאו לפניהם, הירי לעברו בוצע מתוך כוונה להרגו. ובינתיים בישראל: הקצין היורה זוכה וקודם בדרגה
"על סמך הראיות שהובאו לפנינו, הסכמנו פה אחד כי הירי לעבר מילר בוצע מתוך כוונה להרגו", כתבו המושבעים בהחלטתם. "כבר מהיום שבו הוא נורה, הרשויות בישראל לא התקדמו בחקירת מותו של מילר". חוקר מקרי המוות, אנדרו רייד, פנה לתובע הכללי במדינה על מנת לדרוש שמקרים מסוג זה לא יחזרו על עצמם.
האירוע התרחש ב-2 במאי 2003. הצלם הבריטי ג'יימס מילר (34), הגיע עם עיתונאית בריטית וכתב פלסטיני לאחת השכונות במחנה הפליטים ברפיח. במקום פעל כוח צה"ל בפיקודו של סגן ה', סגן מפקד פלוגה, לאיתור מנהרה להברחת אמצעי לחימה.
באיזור היו חילופי אש בין החיילים לפלסטינים. בשעה 22:35 נורו 2 יריות באזור, עשר דקות לאחר מכן זוהה מילר הפצוע. הוא פונה למוצב "טרמית" הסמוך, מסוק הוזעק לפנותו, אך הוא מת מפצעיו.
מנתיחת גופתו התחזק החשד שהוא נפגע מאש חיילי צה"ל. מהנתיחה, שהתבצעה במכון לרפואה משפטית באבו-כביר במאי 2003, עלה כי הקליע חדר לגופו מלפנים, מהכיוון שבו עמדו חיילי צה"ל ופצע אותו אנושות. תוצאות הנתיחה הבהירו: "הקליע חדר דרך קדמת צווארו ויצא מכתפו הימנית, תוך שהוא גורם לנזקים קטלניים".
בנובמבר 2004 החליטה משפחתו של מילר לתבוע את ממשלת ישראל על התקרית. אחותו של מילר, אן וודינגטון, אמרה כי מהממצאים עולה שג'יימס נורה על ידי הישראלים, אולם ל'דבריה, 18 חודשים לאחר שאחיה נהרג "אין לי ראיות שהמשטרה הצבאית הישראלית חקרה בצורה אמיתית את האירוע". כתוצאה מכך, היא אומרת שמשפחתה פתחה בחקירה פרטית של האירוע.
בתום חקירת צה"ל - הקצין היורה זוכה פעמיים
פרשת מותו של מילר נחקרה במשך למעלה משנה וחצי על ידי חוקרי מצ"ח, תוך שימוש בבדיקות בליסטיות, תצלומי לווין ובדיקות פוליגרף רבות. בסופו של דבר הועבר חומר החקירה לידי הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט, שהחליט כי אין מקום להגיש כתב אישום נגד מפקד הכוח, סגן ה', סגן מפקד בגדוד הסיור המדברי. הכוח של הקצין פעל במקום בנסיון לחשוף מנהרה ששימשה, על-פי החשד, להברחת אמצעי לחימה ממצרים לרצועת עזה.
ההחלטה התקבלה לאחר שבפרקליטות סברו שאין בתיק די ראיות שמהוות סיכוי סביר להרשעה. במרס 2005 נפגש הפצ"ר עם בני משפחת מילר וציין בפניהם שהקצין ביצע לכאורה ירי שחרג מכללי הפתיחה באש, עם זאת לא ניתן לקשור זאת באופן ישיר לפגיעה במילר ולכן אין מקום להגשת כתב אישום נגדו. הפצ"ר ציין בפניהם שהקצין יועמד לדין משמעתי לאור הירי הפסול שביצע בפני קצין בדרגת תת אלוף, כמו כן הוא המליץ לאלוף פיקוד הדרום דאז, דן הראל, לנקוט נגד הקצין צעדים פיקודים חריפים לאור "התנהגות לא ראויה שלו בתחקיר המבצעי ובמסגרת חקירת מצ"ח". בפגישה נמסר תיק החקירה המלא לעיון המשפחה ועורך דינם.
באפריל 2005 נערך הדין המשמעתי של סגן ה' בפני תא"ל גיא צור, ראש מטה פיקוד דרום דאז, בעבירה של שימוש בלתי חוקי בנשק. בתום שמיעת העדות של הקצין, החליט תא"ל צור לזכות אותו מהעבירה, זאת מכיוון שלדעתו הירי בוצע בתנאים סבירים, לאור התנאים המבצעיים והסביבתיים בהם פעל הכוח. הפרקליטות הצבאית לא ויתרה והחליטה לערער על הזיכוי. סגן ה' הועמד לדין משמעתי בשנית, הפעם בפני האלוף הראל, אך הוא זוכה בשנית.
ל-ynet נודע כי לאחרונה קודם הקצין לדרגת סרן והוא הפך למפקד פלוגה בגדוד. בכך נסגר בצה"ל תיק ג'יימס מילר.
חייל אחר הורשע במקרה דומה
באוגוסט 2005, גזר בית הדין הצבאי של פיקוד הדרום שמונה שנות מאסר בפועל על לוחם בגדוד הסיור המדברי, תייסיר הייב, על הריגתו של פעיל השלום הבריטי, תום הורנדאל, באפריל 2003 ברפיח. הורנדאל שנפגע בראשו מירי היה שרוי במצב קשה במשך תשעה חודשים ולבסוף נפטר מפצעיו בבית החולים בלונדון. בימים אלו מתקיים בבית הדין הצבאי לעירעורים דיון בנושא. סנגוריו של הייב, עורכי הדין עידן פסח ויריב רונן, דורשים לזכות את מרשם וטוענים כי הוא שעיר לעזאזל של המערכת שהפקידה בידיו נשק. מנגד מבקשת התביעה הצבאית להחמיר בעונשו של החייל ל-20 שנות מאסר בפועל, העונש המירבי בעבירה זאת.