הרעלות לפני פסח: הימים המסוכנים לפנינו
בדיוק בימים האלו, שלפני חג הפסח, עולה מספר מקרי ההרעלה מחומרי ניקוי בכ-60%. הכללים שצריך לשמור כדי שזה לא יקרה
בשנת 2005 נרשמה בשבוע שלפני חג הפסח עליה של כמעט 60 אחוזים במספר הפגיעות של ילדים עד גיל 6 רובם מחשיפה ניקוי וכימיקלים שונים. כך עולה מנתוני מרכז הרעלים הארצי של משרד הבריאות בבית החולים רמב"ם. בממוצע שבועי נפגעים כ- 197 ילדים, לעומת 313 ילדים בשבוע שלפני חג הפסח.
עוד עולה מן הנתונים שישנה עליה של יותר מ- 100 אחוזים בחשיפה של ילדים לכימיקלים. הכימיקלים הנפוצים המעורבים בהרעלות הם חומרי הלבנה, דטרגנטים, מסירי אבנית, קוטלי חרקים וגם תרופות. כ- 95 אחוזים מהמקרים בהם נחשפו ילדים עד גיל 6 לחומרים המסוכנים היו בתוך הבית. לרוב מדובר בילדים שבולעים את החומרים המסוכנים כל זאת במסגרת הניקיונות שעורכים ההורים לקראת הפסח והעובדה שהילדים נמצאים בבית בחופשה.
בארגון "בטרם לבטיחות ילדים" ובמרכז הרעלים הארצי קוראים להורים למלא אחר כמה המלצות בטיחות:
- יש למקם חומרי ניקוי במקום גבוה או נעול. ובתום השימוש להקפיד להחזירם למקום.
- מומלץ לקנות חומרי ניקוי ותרופות באריזות שקשה לפתוח אותן.
- אין לערבב חומרי ניקוי משום שהדבר עלול להיות מסוכן במקרה של שאיפה.
- יש להקפיד על השארת חומרי הניקוי והתרופות באריזה המקורית.
- אין לאחסן חומרי ניקוי בסמוך למוצרי מזון.
במקרה של בליעה של חומרים המכילים חומצה או בסיס, יש לתת לילד חצי כוס מים או חלב. אם אין קשיי נשימה ואם הילד בהכרה מלאה. במשרד הבריאות ובארגון בטרם מדגישים שאסור לגרום לילד להקיא משום שהדבר עלול להחמיר את הפגיעה.
במקרה של מגע בעור או בעיניים יש לשטוף את המקום במים זורמים. בכל מקרה חשיפה לחומר רעיל ניתן לפנות לסיוע רפואי או למרכז ההרעלות בטלפון 04-8541900.
חומרי ניקוי בפסח. גורמים להעלייה של 60% במקרי ההרעלות
צילום: צביקה טישלר
מומלצים