תנועת העבודה: עמותות ליזמות במציאת תעסוקה
על רקע הישגיה המפוקפקים של תוכנית ויסקונסין, פעילותן של עמותות כמו "עסק משלך", "בעצמי" ו"ידיד", המסייעות במציאת תעסוקה באמצעות יזמות אישית, הופכת חיונית עוד יותר. לכבוד יום העצמאות, היכרות עם שלושה ארגונים שחלק ניכר מבוגרי תוכניות ההעצמה שלהם כבר לא מתקרבים ללשכת התעסוקה
השתלבות בחברה: עמותת "בעצמי" | לקחת יוזמה אישית: עמותת "עסק משלך" | העצמה תעסוקתית: הקורסים של "ידיד" |
די בצמד המילים "תוכנית ויסקונסין" כדי להוציא פעילים חברתיים משלוותם. בחודשים שעברו מאז ראשית הפעלת התוכנית, שמלכתחילה התקבלה בפקפוק רב, היא יצרה גלים של התנגדות בקרב ארגונים חברתיים המתקוממים כנגד העוולות שהיא גורמת למשתתפים בה. הביקורת הרבה על התוכניות, שטרם הציגה הישגים מרשימים בשילוב מובטלים כרוניים בשוק העבודה המקומי, הופכת את פעילותן של העמותות המתמחות במה שמכונה "העצמה תעסוקתית" לחיונית עוד יותר.
"בעצמי", "עסק משלך" ו"ידיד" מתמחות בסיוע במציאת תעסוקה באמצעות יזמות אישית. תחומי פעילותן והאוכלוסייה לה הן מסייעות שונות, אך לכולן משותפת האמונה כי משתתפי הפרויקטים שהן מפעילות יכולים להיטיב את חייהם ולייצר לעצמם - ובעצמם - מסגרת תעסוקה. לכבוד יום העצמאות, לפניכם שלושה מהארגונים המספקים חלופות מעוררות השראה ללשכות התעסוקה. תכירו.
עמותת "בעצמי", הפועלת משנת 1995, הוקמה בידי אנשי עסקים בולטים, בהם מנכ"ל שטראוס ארז ויגודמן ומנכ"ל רפאל צבי טרוף. מאז, העמותה פועלת לקידום תעסוקת מובטלים מאוכלוסיות מוחלשות בהם יוצאי אתיופיה, בוכרה וקווקז ואמהות חד הוריות. אנשי העמותה מתאימים למשתתפים תוכנית תעסוקה בת שנה, ובמקביל מסייעים להם לממש את מאוויהם המקצועיים תוך גישור על פערי השכלה ונסיון תעסוקתי.
"המטרה שלנו היא להוציא לאור את החזון הפנימי של אנשים מובטלים", מרחיבה מנכ"לית "בעצמי" מכי נאמן. "אנחנו פועלים מתוך הכרה בכך שאנשים שנמצאים שנים מחוץ למעגל התעסוקתי חווים פגיעה בדימוי העצמי שלהם, ובהתאם לכך גם המיומנויות שלהם הופכות לא רלוונטיות. אנחנו שואפים לעזור להם להתמקד במה שהם רוצים לעשות, ויחד לעבור איתם את הדרך עד להגשמה המקצועית והכלכלית שלהם".
כיום העמותה מפעילה עשרות תוכניות סיוע ברחבי הארץ. אחד מהם הוא פרויקט "עולמות נפגשים" הנערך בכ-20 מרכזי קליטה ליוצאי אתיופיה בשיתוף עם "הסוכנות היהודית". במסגרת הפרויקט מתוודעים המשתתפים למקורות השגת התעסוקה בישראל ולומדים על הביורוקרטיה הממסדית המקומית. תוכנית "אשת חיל" מיועד לנשים יוצאות אתיופיה, שמלבד עול הפרנסה המוטל עליהן מנהלות
את משק בבית ואת התקציב המשפחתי. ואילו פרויקט "מעגל חליפי קהילתי" מאפשר למשתתפות להחליף כישורים ביתיים, דוגמת בישול, תפירה, מתן שיעורים פרטיים ועוד, עם חברות אחרות בקהילה בכה הן חיות. ואלה רק שלוש דוגמאות מתוך עשרות הסדנאות והקורסים של העמותה.
"אנחנו מסייעים לאנשים שמתעסקים קודם כל בהישרדות היומיומית שלהם, והם הכוח שמניע אותנו לשפר ולעזור לאנשים כמותם", אומרת נאמן. "חשוב לזכור שמובטלים הם לא אנשים שיושבים בבית ומתבטלים, אלא צריכים להתמודד עם טרדות היומיום, ובהרבה מקרים לנהל משפחה, לעתים לבדם - שלא לדבר על מי שמגיעים לארץ ללא כל התמצאות בשוק העבודה המקומי והם חסרי אונים לחלוטין. המוטו שלנו הוא להכשיר את האנשים האלו לקראת השתלבותם המהירה בחברה, מתוך אמונה שכל-אחד צבר בימי חייו ניסיון, והוא רק צריך הכוונה נכונה ועידוד.
"תחום נוסף שאנחנו מכסים הוא הליווי שאנחנו מבטיחים למעסיק גם לאחר השתלבותו של העובד במקום העבודה", נאמן מציינת. "כך אנו מסייעים לעובדים להתמודד עם התנאים החדשים ועם חוסר ההיכרות והביטחון הטבעיים, וגם מספקים למעסיק כתובת מהימנה לפנות אליה בכל עניין. הפעילות הזו ממקמת גם את המעסיק בתחום האחריות החברתית, וגורמת גם לו להרגיש שהוא חלק מרשת אמיתית של עשייה חברתית".
- לאתר "בעצמי" בו מפורטות תוכניות התעסוקה שהיא מפעילה לחצו כאן
השם "עסק משלך" בהחלט אינו מקרי. השם שבחרה לעצמה העמותה שפעילותה מוקדשת להעצמה כלכלית של נשים, הוא פראפרזה על ספרה של וירג'יניה וולף "חדר משלך". את רוחה הפמיניסטית של וולף מגשימות פעילות העמותה, שהוקמה בשנת 2000, ומתבססת על מודל המיקרו-יזמות. באמצעות הקמת עסק זעיר הן מסייעות לנשים, רובן בנות 40 ומעלה, חלקן מהמגזר החרדי והערבי, לנצח נתוני פתיחה בעייתיים הכוללים 12 שנות לימוד בלבד, חוסר נסיון ומשפחה שעליהן לכלכל.
"שיטת העסק הזעיר יכולה להוות פיתרון להיחלצות מעוני ומצוקה", מרחיבה שלומית ערגון, פעילה בעמותה. "התחלנו בפעילות שלנו מתוך הכרה בכך שישנן אוכלוסיות גדולות של נשים שמוצאות את עצמן ללא יכולת להשתלב במעגל התעסוקה הקיים, והן מתוסכלות מכך. מקורה של הפעילות שלנו הוא בצורך לגרום לנשים להבין שלעבודה שלהן יש ערך, שאם הן מצליחות לנהל משק בית וחיי משפחה - הן גם יכולות לנהל עסק משלהן".
על הפונות לעמותה, ערגון אומרת, לעמוד בשני תנאים בלבד: מוטיבציה גבוהה ויכולה התמדה. במסגרת הפעילות הן תשתלמנה בתוכנית הכשרה בת שנה שמספקת להן מידע עסקי בסיסי, החל מתמחור וחישובי רווח-הפסד ועד סקרי שוק וספירת מלאי. עם סיום ההכשרה הן מצטרפות לקורס המשך המלווה את
צעדיהן הראשונים בעולם העסקים, ולומדות להתמודד עם הרשויות השונות. בהמשך הן יוכלו להיעזר בקרן המספקת להן הלוואה בגובה של עד 20,000 שקל ללא צורך בערבים.
אם המודל הזה נשמע לכם חיובי, אתם לא היחידים. בשש השנים שחלפו מאז הקמת העמותה השתתפו כ-1,200 נשים בקורסי "עסק משלך" ברחבי הארץ, כ-330 מהן מנהלות כיום עסקים פעילים ורווחיים. קטלוג העסקים המרשים שבאתר העמותה כולל חלק מהם, ומציג היצע שובה לב של עבודות אמנות שימושית, תכשיטים, ערכות מוצרים לבית, מיני מזונות ואף תוכנות.
"תהליך ההעצמה המשמעותי ביותר קורה במהלך הקורס", מעידה ערגון. "נשים מספרות שההכשרה העסקית והטיפים המקצועיים שקיבלו שיפרו את איכות חייהן ותרמו רבות להשכלתן, גם אם בסופו של דבר הן בחרו שלא להשתמש בהם בצורה פרקטית. מי שפותחות עסק מקבלות חיזוק משמעותי לדימוי העצמי שלהן מעצם ההתמודדות עם הרשויות, עם מס הכנסה והבנקים השונים - טריטוריות שלא היו קיימות מבחינתן לפני הקורס".
- למה בחרתם להקדיש את הפעילות דווקא לנשים?
"יצאנו לדרך מתוך גישה פמיניסטית ושוויונית שמותאמת לאוכלוסייה, ולמעשה מכירה בכך שרבות מהאופציות העסקיות המוצעות לנשים כיום פשוט לא עונות על הצרכים האמיתיים שלהן. רב הנשים, בפרט במגזר החרדי או הערבי, נאלצות לתמרן בין חיי המשפחה ודפוסי החשיבה המסורתיים, ובין הצורך שלהן לעמוד על הרגליים מבחינה כלכלית ולהגשים את עצמן.
"הכוח הנשי שנוצר בקבוצה מדהים", ערגון מסכמת. "סוף-סוף הנשים הללו מקבלות הוכחה לכך שגם אם בשל הנסיבות הן לא יכלו לרכוש השכלה ואין להן נסיון תעסוקתי, יש עוד דלתות שפתוחות בפניהן והן יכולות לעשות הרבה למען עצמן. אנחנו שואבות השראה ממנחות הקורס, כולן בעלות תואר שני ומעלה ובעלות משפחה, וכמובן מהנשים שאנו מכשירות, שמשמשות עבורנו מודל ומושא לגאווה".
- למידע נוסף על פעילות עמותת "עסק משלך" ולקטלוג העסקים לחצו כאן
עבור אנשי עמותת "ידיד", המפעילה מרכזי זכויות בקהילה ברחבי הארץ, תעסוקה אינה עוד נדבך בשגרת היומיום. זוהי חלקה חברתית-כלכלית משמעותית, שהשלכותיה משפיעות על כל תחומי החיים. מאז הוקם הארגון בשנת 1997, פועלים במרכזי הזכויות פרויקטי תעסוקה שונים. אחד מהם הוא "מדברים עבודה" הנערך בדימונה, קרית גת וחצור הגלילית. קורסים ליזמות אישית והכוונה מקצועית מתקיימים במרכז בתל אביב, וסדנאות תכנון תקציב משפחתי הכוללות גם ייעוץ תעסוקתי, נערכות בכל מוקדי העמותה.
"אנחנו מאמינים שיש לעשות הכל על-מנת לשלב אנשים שיכולים ורוצים לעבוד בעבודה הראויה לכישוריהם ובשכר הגון", מרחיב סמנכ"ל "ידיד" רן מלמד. "אנו פועלים מתוך הכרה בכך ששכר המינימום ברמתו הנוכחית אינו מאפשר קיום בכבוד, ולכן החלטנו לפתח מודל מיוחד של העצמה תעסוקתית. הוא מבוסס על פעילות חונכת של מתנדבים, שמסייעים במציאת פתרונות תעסוקה ומניעת החסמים המקשים על השתלבותן של אוכלוסיות מוחלשות בשוק העבודה".
"ההצלחה הגדולה ביותר שלנו", מוסיפה אולגה פרץ, מנהלת מרכז "ידיד" בדימונה בה פועל פרויקט "מדברים עבודה", "היא העובדה שרוב הנשים שמשתתפות בפרויקט החלו שוב לחפש עבודה, לאחר שתקופה ארוכה הסתפקו בחתימה שבועית בלשכת התעסוקה. גם העובדה שהן באות אל המעסיקים הפוטנציאליים ו'מכריחות' אותם להקשיב להן היא הישג אדיר".
- נשמע שיש לכם תוצאות חיוביות.
"לצוות המתנדבים והמנחים הנפלא שלנו, שמלווה את המשתלמים בקורסים עד תום התהליך, יש חלק גדול מאוד בהישגים האלה", אומר מלמד. "את פרויקט ההעצמה התעסוקתית שלנו למשל, בו משתתפות עולות מאתיופיה ונשים חרדיות, מפעיל מערך מנחות חזקות, איכותיות, בעלות מקצועות חופשיים וקשרים רחבים. הן מתמודדות בעצמן עם הצורך בניהול נכון של קריירה וחיי משפחה, ומלוות את המשתתפות בהרבה הבנה, סימפטיה ומחויבות - והתוצאות ניכרות.
"עיקר ההצלחה במציאת תעסוקה ראויה נובעת מרשתות קשר חברתיות המסייעות למבקש העבודה, אבל במציאות של היום מדובר בחלום בלתי מושג עבור מרבית האוכלוסייה", מלמד מסכם. "לרוב מבקשי העבודה ברמות השכר הנמוכות אין את אותם רשתות קשר חברתיות, ובאמצעות הפרויקטים שלנו אנחנו מנסים לסייע להם ליצור את הגרעין הבסיסי של אותן רשתות. מובן שאנו פועלים על-מנת לפתח ולהפעיל מגוון רב ככל האפשר של פרויקטים, מתוך הכרה בחשיבות הנושא בחיינו, ובפרט בחייהם של אלו שאין להם את הכלים המתאימים והכתף התומכת".
- למידע נוסף על פעילות ההעצמה התעסוקתית של "ידיד" לחצו כאן