"באור יהודה עולה מאתיופיה מרגיש שכולם נגדו"
קהילת העולים האתיופים באור יהודה לא ידעה מקרה אלימות כל כך קשה כמו בסוף השבוע, בו רצח בעל את אשתו והתאבד לעיני ילדיהם. בארגון הסיוע לעולים מאשימים: אור יהודה היא רשות מוניציפלית שמפלה את הקהילה. ראש העיר הגיב: "דווקא ילדי המשפחה הזו היו במועדונית של העירייה". בינתיים, מבטיחים בעירייה לנסות למצוא לילדים בית חם
"באור יהודה עולה מאתיופיה מרגיש במיוחד שכל המערכות נגדו, ואז הוא הופך לאנטי ממסדי ולא משתף בבעיות שלו את העירייה ולא מעוניין לקבל ממנה סיוע". כך אמר אמש (שבת) עו"ד איציק דסה, מנהל ארגון טבקה לזכויות העולים מאתיופיה, בהקשר לרצח שאירע בעיר בליל שבת: איילו בז'ה (46) רצח את אשתו אדלו (42) והתאבד בדירה ברחוב אסירי ציון לעיני שישה מבין שבעת ילדיהם, בגילאי שנתיים עד 16.
דסה אמר כי מדובר במעשה ברברי, אך הוא יודע כי לא מדובר ברצח האחרון. "מדובר בקשיים בהן נתקלות המשפחות מאתיופיה שמעבר ליכולת התפיסה שלנו. רצח הוא פעולה אכזרית שלא רגילים אליה באתיופיה, אבל בטח היתה כאן היסטוריה בעייתית של המשפחה. צריך לחשוב איך לעזור לעולים האלה לעבור בשלום את התקופה הראשונה שלהם בארץ, ולשמר את התא המשפחתי שהתערער לאחר העלייה".
באור יהודה ישנה קהילה אתיופית גדולה מאוד וזהו המקרה הראשון בו רוצח בעל את אישתו בקהילה. בני הזוג בז'ה סבלו ממצוקה כלכלית קשה, ולא נקלטו במעגל העבודה מאז עלו לישראל לפני כארבע שנים. חמישה מילדי המשפחה למדו במערכת החינוך בעיר, והמורים ידעו על מצבם. שני ילדים הנוספים למדו בפנימיות.
באור יהודה ערכו לעולים מאתיופיה ליל סדר באצטדיון המקומי, אך משפחת בז'ה לא נכחה בו.
דסה מתח ביקורת על עיריית אור יהודה: "זה ידוע לא מהיום שאור יהודה היא רשות מוניציפלית המתפקדת בצורה מפלה לגבי הקהילה האתיופית, כמו תלמידי בית הספר שראש העיר סירב לקבלם".
דסה הוסיף: "לצערי הרב לא מדובר כנראה במקרה האחרון של רצח במשפחה בעדה. אחד מהדברים החסרים כיום זה שהמערכות במדינה לא ערוכות לקליטת העולים מאתיופיה. ההנחה שלי היא שהמתח לא נוצר אתמול, אלא מדובר באירוע מתמשך שהתוצאה שלו היא טראגית. בעל שמרגיש חוסר יכולת להתמודד עם המצב בארץ, חלוקת התפקידים שהיתה כה ברורה באתיופיה משתנה לגמרי בישראל, ויש כאן קושי".
הוא הסביר מעט על הארגון בו הוא פועל: "חלק מהמשימה של טבקה זה לדאוג לעולים ולהבהיר להם איך הדברים עובדים בארץ. ישנם דברים שנראים טריוויאליים לנו, אולם ראש המשפחה שמגיע לארץ צריך להתמודד עם הבנק, עם קשיי השפה וחוסר יכולת לפרנס את משפחתו, ובמקרים רבים הוא מוצא את עצמו לגמרי לבד".
ראש העיר, יצחק בוכובזה, מסר בתגובה, כי רק בצאת השבת שמע על המקרה בבית הכנסת, והוא עדיין לומד את פרטיו. "דווקא הילדים של משפחה זו שהו במועדונית שמפעילה העירייה, להבדיל מילדים של משפחות עולים אחרות", אמר בהתייחס לטענות שהשמיע דסה.
המצב הכלכלי לא טוב כשמגיעים למדינה זרה
ד"ר אסתי אשל, עובדת סוציאלית ומנהלת אגף הרווחה באור יהודה, סיפרה כי משפחת בז'ה לא היתה מוכרת לשירותי הרווחה: "לא היה ידוע לנו על אלימות במשפחה", הבהירה.
הילדים נמצאים אצל קרובי משפחה באור יהודה ועדיין לא נמצא עבורם סידר של קבע. אשל הסבירה כי עדיין מוקדם לדעת מה יעלה בגורלם: "אנחנו מתכוונים לדאוג להם שיהיו במקום בטוח וחם. כרגע מוקדם לדעת. אנחנו מלווים את הילדים לאורך כל היום, החל מההודעה על המקרה, ודואגים שיקבלו טיפול הכי טוב שאפשר. שלושה עובדים סוציאליים היו עם הילדים וכן פסיכולוגית. ערכנו שיחות עם המשפחה והילדים, אבל הם במצב של אחרי טראומה קשה מאוד וצריך לעזור להם להתגבר".
בעירייה מתכוונים להיערך לטפל בנושא האלימות. אשל הוסיפה: "קליטת העלייה מאתיופיה דורשת הערכות בתחומים רבים, כמו חינוך, תעסוקה, זוגיות, הורות ואלימות. רבים מעולי אתיופיה, כמו המשפחה הזו, נמצאים באור יהודה כשנתיים ואנחנו עוזרים לכל המשפחות להיקלט. אנחנו עושים ככל שביכולתנו לעשות את המיטב, ולתת להם את התנאים הטובים ביותר. ידוע שכשעולים חדשים מגיעים למדינה זרה, המצב הכלכלי שלהם לא טוב, וכל הקהילה האתיופית באור יהודה נמצאת ברמה כלכלית ירודה".