צה"ל עיכב 100 פלסטינים ל-5 שעות כי עקפו מחסום
בימים האחרונים, עקב ריבוי ההתרעות, נצפים יותר ויותר פלסטינים שמעוכבים במחסומים בגדה המערבית. מי שמנסה לעקוף - נענש ומעוכב לשעות ארוכות. נשות מחסום-ווטש: המחסומים מבטאים מדיניות של הפרד ומשול שצה"ל מפעיל בגדה. דובר צה"ל: הבידוק המחמיר - בעקבות עלייה בניסיונות הוצאת פיגועים לעורף מדינת ישראל
צה"ל העניש מעל 100 פלסטינים שניסו לעקוף את המחסומים בגדה, ועיכב אותם בשבי שומרון לחמש שעות. כך סיפרה ל-ynet פעילת מחסום-ווטש, נעמי לאלו. "הדבר הכי גרוע שלא מבינים בישראל הוא שהמחסומים הפכו למכשיר למניעת תנועה - בודקים ומחזירים אותך אחורנית לפי מקום מגוריך. אם אתה גר פה או פה אתה לא עובר לשם, גם אם חיכית חודשיים לבדיקת רופא", הסבירה.
ריבוי ההתרעות לקראת חג הפסח והמתיחות הבטחונית הכללית ששוררת בגדה מאפשרת לכוחות הצבא בשטח להפעיל הגבלות בטחוניות רחבות על הפלסטינים. המחסומים סביב שכם מהווים צוואר בקבוק שדרכו אמורה להתנקז כל אוכלוסיית העיר והכפרים שסביבה. אתמול דיווחו פעילות הארגון על כאלף בני אדם שהמתינו במחסום בית איבא, ועל כמאה מכוניות שהמתינו בתור לבדיקה בצומת תפוח.
צומת תפוח. הפך לנקודת גבול
לאלו הוסיפה: "תקופה מאוד ארוכה מתקיים בגדה בידול אכזרי: לא נותנים לעבור מנפה אחת לאחרת. כל תושבי אזור טול כרם וקלקיליה לא יכולים לעבור מדרום לשכם. לא נותנים להם לחיות. מנסים לנקות אזורים שלמים מפלסטינים ולהרגיל אותם לנוע מתחת לאדמה, או אולי שלא ינועו בכלל". צומת תפוח חוצה למעשה את הגדה המערבית מצפון לדרום, והמתנדבות מדווחות כבר תקופה אחרונה על שלא נותנים לפלסטינים לעבור מאזור אחד לאחר.
לדבריה, כשלפלסטינים אין דרך אפשרית לנסוע ממקום למקום "הם מנסים לעבור מהגבעות ואז תופסים אותם. מעל 100 איש נתפסו אתמול ונעצרו לעונש עיכוב לחמש שעות. הם חייבים לחיות, הם מנסים למצוא דרכים חלופיות, כשהם מיטלטלים עם ילדים בדרך לרופא, בדרך לבקר קרובי משפחה וגם בדרך לעבודה. הם בכלל לא בדרך לישראל. לוקחים להם תעודות ומפתחות של מכוניות כעונש חינוכי. בשבי שומרון עצרו כעונש נשים וילדים בלי מים ואוכל, בלי צל או מחסה מהקור, ואין עם מי לדבר".
לאלו סיפרה כי שיטת הענישה החינוכית הפכה מקובלת במחסומי הגדה. "הצבא מפעיל כל הזמן עונשים חינוכיים, גם אם לא עמדת בתור ישר. במחסום בית איבא מאלמצים את האנשים לעמוד בתור ולעבור בקרוסלות, אבל הן כלל לא פועלות. גם כשיש דוחק ולחץ לא מעניין את הצבא כמה אנשים עומדים שם, 50 או 500. בתור כזה כולם נדחקים יחד- זקנים, נשים, צעירים, מבוגרים, גברים - נלחמים על נפשם כדי להגיע לקצה. תור שאמור לגזול חצי שעה יכול לארוך 3 שעות".
הפלסטינים נדרשים להגיע למנהלת התאום והקישור (מת"ק) כדי להסדיר אישורי מעבר, אך הנתק בין ישראל לרשות מאז נצחון החמאס בבחירות, מקשה על המהלך. "מת"ק שכם נמצא מחוץ לעיר, כך שתושבי שכם לא יכולים להגיע אליו. וכיוון שאין קשר בין המת"ק הישראלי לפלסטיני, הם לא יכולים לקבל אישורי מעבר".
לדבריה, "ההתרעות הן תרוץ הגג שמתיר הכל. זהו עלה תאנה רחב שתחתיו מותר לכל הדברים לקרות. בתקופה האחרונה יש איסורים יותר קפדניים, יש החמרה שמתבטאת באיסורים גורפים, אנשים לא יכולים לנוע בתוך ארצם.
"כך לא
מאפשרים ניהול חיים תקין. זאת כמובן להבדיל מהחתונה שהתקיימה בסבסטיה, שם שמרו מאות חיילים על האורחים, רק כדי לאפשר להם אורח חיים תקין. זה מתקיים רק אם אתה יהודי", הוסיפה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בעקבות עלייה בניסיונות הוצאת פיגועים לעורף מדינת ישראל בתקופה האחרונה, הוחלט להקפיד על בידוק מחמיר בנקודות הביקורת תוך שימת דגש על איזור צפון השומרון, זאת במטרה למנוע הוצאת פיגועים לעורף ולמרחב ולשמור על ביטחונם של אזרחי מדינת ישראל. נושא הבידוק נבחן מדי יום בהתאם להערכת המצב".