שתף קטע נבחר

 

צילומי לוויין: איראן הרחיבה את מתקני הגרעין

תמונות לוויין חדשות מגלות שאיראן הרחיבה את מתקן המרת האורניום באיספהאן וקוברת מתחת לאדמה מבנים במפעל העשרת האורניום בנתנז. נוכח ההתבטאויות הרבות באשר לאפשרות של תקיפה צבאית נגד איראן מזהירים מומחים: איראן יכולה להסתיר את פעילותה בנקל וממילא את הידע שצברה, שום פצצה לא יכולה למחוק

תמונות לוויין חדשות מגלות היום (א') שאיראן הרחיבה את מתקן המרת האורניום שלה באזור העיר איספהאן וביצרה את מתקן העשרת האורניום התת-קרקעי בנתנז מפני הפצצה אווירית - כך טוען מכון מחקר אמריקני.

 

בשבוע שעבר הודיעה איראן שהצליחה לראשונה להעשיר אורניום ברמה הנדרשת להפעלת תחנת כוח גרעינית, ועוררה גל גינויים בינלאומי. בסוף השבוע ביקר ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי באיראן, ובפגישה עם גורמים בכירים ניסה לשכנעם לחזור ולהקפיא את הפעילות הגרעינית, לקראת פקיעת האולטימטום שהציבה מועצת הביטחון של האו"ם בסוף החודש.


תמונת לוויין של מתקן המרת האורניום באיספהאן (צילום: רויטרס/DigitalGlobe)

 

אלא שהאיומים בסנקציות או אפילו במבצע צבאי לא מרתיעים את האיראנים. מכון המחקר האמריקני ISIS טוען בהודעה שהפיץ לתקשורת, שאיראן מגבירה את פעילותה הגרעינית. בצילומי הלוויין שצורפו להודעה, טוענים המומחים שאיראן בנתה מנהרת גישה חדשה למתקן באיספהאן, שם ממירים את האורניום המעובד ("ילו קייק") לגז כחלק מתהליך ההעשרה.

 

המומחים טוענים שנכון לחודש פברואר, היו למתקן שתי כניסות בלבד. "הכניסה החדשה מעידה על פעילות תת-קרקעית חדשה במקום, או הרחבה של הפעילות הקיימת", אמר איש ISIS, דייויד אולברייט, פקח נשק של האו"ם לשעבר.

 

עוד בנושא:

 

בתמונה נוספת שצירפו טענו המומחים שבמתקן העשרת האורניום בנתנז קוברים, נכון לינואר השנה, שני אולמות המיועדים לסוללות של צנטריפוגות, תחת ערימות של עפר ובטון. המומחים טוענים שעל-פי התצלומים, גגות המבנים נראים כעת בעומק של שמונה מטרים מתחת לאדמה.


ביצורים במפעל העשרת האורניום בנתנז (צילום: רויטרס/DigitalGlobe)

 

לפני כשבועיים טען תחקיר של השבועון "ניו-יורקר" כי ארה"ב נערכת במלוא המרץ לתקיפת מתקני הגרעין של איראן, ולצורך זה מכינה פצצות גרעיניות קטנות שמיועדות לחדור בונקרים תת-קרקעיים. נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש כינה את הפירסומים "ספקולציות מטורפות" וטען שהוא נותר נחוש למצוא למשבר פיתרון דיפלומטי - אולם באף התבטאות מאז הפירסום הוא לא הכחיש את הדיווח באופן ברור.

 

"איראן נוקטת באמצעי ביטחון חסרי תקדים כדי להגן על מתקני הגרעין שלה, והמשך הדיבורים באשר להתקפה צבאית אפשרית הופך להיות פזיז", אמר אולברייט. "צנטריפוגות (להעשרת אורניום) הם מתקנים קטנים למדי וניתן יהיה לבנות אותם גם במקום אחר בזריזות יחסית", הוא הוסיף. "איראן תוכל לאגור גז אורניום (UF-6) במחסן כלשהו ויהיה בלתי אפשרי כמעט לאתר אותו".

 

איראן טענה בשבוע שעבר שצברה עד כה 11 טונות של הגז האמור, והצליחה להעשיר אורניום בשיעור של 3.5 אחוז - רמה הדרושה על מנת להפעיל תחנות כוח גרעיניות על ידי הפעלת 164 צנטריפוגות.

 

מומחים שונים הרגיעו את החששות וטענו שלצורך הפקת חומר בקיע לפצצה גרעינית דרוש אורניום מועשר לרמה של 80 אחוז לפחות, משימה הדורשת פעילות של אלפי צנטריפוגות במשך כשנה ויותר. גם אל-בראדעי, בביקורו באיראן בסוף השבוע, הטיל ספק בהצלחה של איראן במשימת העשרת האורניום.

 

אך לדברי מומחים, איראן "דוהרת" לכיוון יצור פצצה גרעינית. היא כבר הודיעה שבכוונתה להתחיל השנה בבניית 3,000 צנטריפוגות, מהלך שיגביר לאין שיעור את פעילות ההעשרה, ולדברי אולברייט, יש לה את הרכיבים לבניית 1,000 או 2,000 צנטריפוגות לפחות.

 

יתרה מזאת: המומחים הסבירו שגם אם איראן רחוקה מאוד מרמת העשרה "צבאית", וגם אם אין לה עדיין כמות מספקת של צנטריפוגות, הידע שנצבר יאפשר לה לגשר על הפערים וללא הפרעה היא תוכל לבנות תוך מספר שנים פצצה גרעינית.  מארק פיצפטריק, מהמכון ללימודים אסטרטגיים בלונדון, הדגיש שגם מתקפה צבאית לא תמחק את הידע שצברו האיראנים עד כה. "גם אם הטענות שלהם מוגזמות, הם קרובים ליכולת העשרה והעולם ניצב בפני מציאות חדשה".

 

בינתיים ממשיכה איראן להציג חזית סירוב נחושה ולאיים שהתקפה על מתקניה הגרעיניים תערער את היציבות במזרח התיכון כולו. הנשיא לשעבר, האשמי רפסנג'ני, העושה בסוריה, התייחס לכך ואמר: "איננו שוללים אפשרות של תוקפנות אמריקנית בנסיבות הקיימות. אנו מדגישים עם זאת שהדבר לא יהיה לטובתה של אמריקה ולא לטובתנו...". הנשיא לשעבר טען שהתקפה על תוכנית הגרעין של ארצו, שלדבריו מיועדת לשימושים אזרחיים, תגרום לסבל לאזור כולו. "הקושי יפקוד לא רק את הרפובליקה האיסלמית אלא את האזור כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס/DigitalGlobe
מתקן העשרת האורניום בנתנז
צילום: רויטרס/DigitalGlobe
צילום: רויטרס
מטיל שנטען כי הוא מכיל אורניום מועשר, הוצג באיראן בשבוע שעבר
צילום: רויטרס
מומלצים