המומיה של ירושלים
את מגדל ימקא כולם מכירים ועל מלון המלך דוד כולם שמעו, אבל האם פגשתם פעם את "אלכס", המומיה הישראלית (ממוצא מצרי) היחידה? מבט מקרוב על הפרטים וההיסטוריה של סמלי העיר המפורסמים, וביקור מעניין בביתה של המומיה
מה המשותף למצרים העתיקה, האמפייר סטייט בילדינג ו-350 ק"ג של חומרי נפץ בתוך כדים? מסלול הליכה קצר במיוחד במרכז ירושלים.
(צילום וידאו: רון פלד)
מבנה י.מ.ק.א נחשב לאחת מפנינות העיר שנבנו בתקופת המנדט הבריטי. המתחם שנמצא ברחוב דוד המלך 26 נבנה בחסות אגודת הנוצרים הצעירים. כאן, בירושלים, החליטו חברי האגודה ליצור גשר תרבותי בין יהודים, נוצרים ומוסלמים. הניסיון החביב עומד בסתירה קלה לעובדה שמגדל ימקא נוסף נבנה במזרח העיר.
על יד המזרקה הקטנה, מתחת למדרגות העולות אל המבנה, בשלט עשוי קרמיקה משנת 1926 (השנה בה החלו בבניית המתחם), מופיע ציטוט של הגנרל אלנבי, כובש ירושלים בשם המנדט הבריטי: "'מקום זה - השלום שורר בו. יריבות מדינית ודתית תישכח, אחדות בין העמים תטופח ותפותח". את המבנה תכנן בונה האמפייר סטייט בילדינג בניו יורק, האדריכל ארתור לומיס הרמון. את הכסף לבנייה תרם אמריקאי אחר, ג'יימס גארווי.
במתחם הצפוני, המעוגל, אולם קונצרטים ומופעים ושמו ''האולם המוזהב של הידידות''. האגף משמאל, כדורי אף הוא, מכיל בריכת שחייה ואולם ספורט ומוקדש לתרבות הגוף. באגף המרכזי, המגדל, בית מלון ומשרדי ההנהלה. שלושה אגפים, שלוש דתות, וסמלים רבים מכל הדתות חקוקים ונראים במבנה. הנה חלק קטן מהם: מתחת לגג המלון, מימין, מופיעה חלק מקריאת שמע. בחלקו הדרומי של המבנה - פסוק מהקוראן. גם פסוקים רבים מהברית החדשה מופיעים על המבנה. בחצר זקופים 12 עצי ברוש המסמלים את 12 ממשיכיו
של מוחמד, 12 שבטי ישראל ו-12 תלמידיו של ישוע. למעלה, במגדל, דמות מלאך - שרף המוזכר בחזון ישעיהו (פרק ו': "שְׂרָפִים עֹמְדִים מִמַּעַל לוֹ, שֵׁשׁ כְּנָפַיִם שֵׁשׁ כְּנָפַיִם לְאֶחָד....").
בכניסה הראשית מוטבע ברצפה העתק של מפת מידבא מהמאה השישית. פסל אישה ועל ראשה כד מים משקיף מעל. זו דמות האישה השומרונית שפגשה בישוע והכירה, על פי הברית החדשה, בכך שמדובר במשיח (יוחנן ד', 4-30). הכבש הצמוד מסמל את ישוע עצמו. אל תשכחו להתבונן בתקרת הלובי המרשימה ביותר.
העליה למעלה - במדרגות או במעלית - מובילה אל תצפית פנורמית מגובה 50 מטר מעל פני הרחוב. לכיוון מזרח נראים העיר העתיקה, הר הזיתים ומלון המלך דוד הסמוך. ממערב, מתחת למגדל, מגרש הכדורגל המיתולוגי של בית"ר שהופך בימים אלה ל-250 דירות. בקומה שמתחת לתצפית יש 35 פעמונים - לא לפספס!
המלך דוד: מלון פיצוץ
חציית הרחוב תוביל אותנו אל הלובי של מלון המלך דוד (רחוב דוד המלך 23). למלון, שנחשב עד היום לאחד המפוארים בישראל, היסטוריה ארוכה. המייסדים, משפחת מוסרי ממצרים, החליטו לבנות את המלון המשקיף אל העיר העתיקה כבר בשנת 1929. בשנת 1938 הולאם חלק מהמלון לטובת המרכז
המנהלי-צבאי של הבריטים בא"י. כאן ישבו גם משרדי המודיעין הבריטים.
בעקבות אירועי השבת השחורה קיבל מנחם בגין, אז מפקד האצ"ל, מכתב ממשה סנה, מפקד ההגנה, ובו פקודה להכות במלון שהפך לסמל המנדט הבריטי. ב-22 ביולי 1946 החדיר האצ"ל 350 ק"ג של חומרי נפץ בשבעה כדי חלב אל מרתפי המלון, על אף האבטחה הכבדה. בשעה 12:00 צלצלו שתי לוחמות אצ"ל אל המפקדה שבמלון, מערכת העיתון "פלסטיין פוסט" והקונסוליה הצרפתית הסמוכה, ומסרו הודעה על הפיצוץ שיתרחש בשעה 12:30. הבריטים לא שמעו לאזהרה, ו-91 איש - יהודים, מוסלמים ונוצרים - מצאו את מותם בפיצוץ שהחריד את ירושלים. בעקבות האירוע (ששוחזר בין השאר בסרט "אקסודוס") נסגר המלון לאורחים ושימש את הצבא הבריטי עד יומו האחרון בישראל במאי 1948.
במהלך מלחמת השחרור הפך הצלב האדום את הבניין לאכסניה לילדים ונשים, ולאחר מכן הועבר המבנה לידי האו"ם, ששיכן בו את חברי וועדת ברנדוט. רק לאחר המלחמה חזר המלון לשמש ביעודו המקורי ולאחר 1967 נוספו לו עוד שתי קומות. כיום יש במלון 237 חדרים, בהם התארחו, בין השאר, קלינטון, סאדאת וקרטר, זמרים ושחקי קולנוע מפורסמים.
המכון האפיפיורי: ממצאים קדומים
שתי פניות ימינה ביציאה מהמלון יובילו אותנו לרחוב אמיל בוטה 3. שם, אחרי תחנת הדלק "פז", ממתינה דלת המתכת של המכון האפיפיורי לחקר המקרא. המקום פתוח רק בימי
שני, רביעי ושישי עד 12 בצהריים, אולם אפשר לנסות ולבקש להיכנס גם בזמנים אחרים.
זוהי אחת מהפנינות הפחות מוכרות של ירושלים, שהוקמה בשנת 1927 על ידי המסדר הישועי הקתולי והותיקן. בקומת הקרקע של המבנה נמצא מוזיאון קטן המציג חלק מהממצאים שנמצאו בחפירות תל אל-עס'ול שבעבר הירדן, צפונית לים המלח. כאן נמצאת המומיה היחידה בארצנו, ממנה ניתן לראות גם חלק מהתכריכים וחלק מבשר אצבעות הרגליים. המומיה היא של "בחור" המכונה אלכס, שנותר כבן 17 כבר יותר מ-2000 שנה. מקור הכינוי אלכס אינו ברור - אולי בגלל שהגיע מאלכסנדריה ואולי על שם האב אלכסיס מאלון, מייסד המבנה. על הקיר הצמוד נשען מכסה העץ של ארון הקבורה ועליו פסוקים מ"ספר המתים" המצרי.
- הסיור הבא: ימין משה, משכנות שאננים והכנסיה הסקוטית.
- לסיורים הקודמים לחצו כאן