ח"כ א-סאנע: החלטת ישראל כלפי החמאס לא מאוזנת
יו"ר סיעת רע"מ-תע"ל וחבר ועדת החוץ והביטחון, טאלב א-סאנע, בא לביקור הזדהות בירושלים אצל השייח אבו-טיר וחבריו, בעקבות החלטת ישראל לשלול את אזרחותם ותושבותם. ח"כ א-סאנע: "אנו מתנגדים לעמדתם שאינה מכירה בישראל, כמו שאנו מתנגדים לפיגוע ולכל אלימות שהיא". לאחר הפגישה אמר: "הרגשנו מצדם גמישות, בחמאס מבינים שלהיות אופוזיציה זה דבר אחד וכשאתה בשלטון זה דבר שני - מה שלא רואים מכאן רואים משם"
יממה אחרי שבישראל התקבלה החלטה לשלול את אזרחותם ואת מעמד התושב של ארבעה מחברי הפרלמנט הפלסטינים תושבי מזרח-ירושלים מטעם החמאס, קיימו אצלם חברי סיעת רע"מ-תע"ל ביקור הזדהות. יושב ראש סיעת רע"מ-תע"ל וחבר ועדת החוץ והביטחון, טאלב א-סאנע, אמר היום (ד') בצהריים כי יגיע עם חברי סיעתו למזרח ירושלים כדי לבקר את השייח מוחמד אבו-טיר וחבריו, מאחר ומדובר ב"החלטה לא מאוזנת" של ישראל. ההחלטה התקבלה, בעקבות פיגוע התופת ביום שני בתל אביב.
לאחר הפגישה סיפר ח"כ א-סאנע ל-ynet: "הבנו מנציגי החמאס שיש הידברות בין הפלגים בנוגע לחידוש הרגיעה, והרגשנו שיש יותר גמישות בצד של החמאס בנוגע לקריאה שלנו להכרה הדדית בין שני הצדדים ולהפסקת מעגל האלימות".
נציגי החמאס הגדירו באוזני א-סאנע את החלטת אולמרט לשלול את אזרחותם כ"תקדים מאוד מסוכן", ותיארו את ההחלטה כפוליטית. לדברי א-סאנע, הוא וחבריו העלו בפגישה את הצורך ששני הצדדים יזנחו את האלימות, ישובו למשא ומתן ויכירו הדדית אחד בזכות קיומו של השני. בתשובה לשאלה האם הרגיש אצל מארחיו היענות לקריאה זו, השיב א-סאנע: "הרגשנו שיש גמישות, וכפי שקרה עם ההנהגה הישראלית, גם פה הרגשנו בעיקרון שמה שלא רואים מכאן רואים משם, כלומר הרגשנו שבחמאס מבינים שלהיות אופוזיציה זה דבר אחד וכשאתה בשלטון זה דבר שני. אני מאמין שבקרוב יהיו התפתחויות גם בכיוון הזה".
"בחמאס מחויבים ליוזמת השלום הערבית"
לדבריו, בפגישה אמרו נציגי החמאס כי תנועתם גילתה מחויבות מוחלטת לרגיעה מאז זו הוכרזה בשנה שעברה, וכי למרות שלרגיעה הוקצבו 12 חודשים, החמאס ממשיכים להיות מחויבים אליה גם כעבור 14 חודשים, למרות ההפרות החוזרות ונשנות של ישראל.
א-סאנע הוסיף כי נציגי החמאס התלוננו שישראל פסלה את הממשלה הפלסטינית שנבחרה בצורה דמוקרטית: "הישראלים פסלו אותנו כפי שהם
פסלו את ערפאת וגם את אבו מאזן, פסלו אותנו עוד בטרם קמה הממשלה", התלוננו אנשי החמאס באוזני א-סאנע.
לדברי ח"כ א-סאנע, אנשי החמאס הביעו ביטחון שמדיניות ההחרמה תכשל: "הם הביעו בפגישה את מחויבותם ליוזמת השלום הערבית שהוצגה בפסגת ביירות, אבל אמרו שלדעתם אין בישראל פרטנר אמיתי לשלום".
ח"כ א-סאנע התייחס לביקורת על עצם קיום הפגישה ואמר: "לקחנו על עצמנו יוזמה לנסות ולהחזיר את שני הצדדים למעגל המו"מ והשפיות כדי להוציא את שני העמים ממעגל האלימות, מתוך אמונה שהכיבוש הוא המקור לכל הבעיות של שני הצדדים".
בתגובה להתקפות עליו מצד ח"כים, ביניהם ח"כ יואל חסון מקדימה שהגדיר את הפגישה כבגידה, אמר א-סאנע: "זהו עוד חבר כנסת צעיר וחדש שמעוניין בפרסום על גבם של חברי הכנסת הערבים, וזה לא חדש. נהגנו באחריות כאשר החלטנו לא לשבת בצד ולקחת יוזמה בניסיון להפסיק את מעגל האלימות שפוגע בחפים מפשע משני הצדדים, ונמשיך במאבק הזה ובמאמץ הזה תוך התעלמות מביקורת קטנונית של עסקנים פוליטיים כאלה ואחרים".
"מציאות משנים על ידי הידברות"
עוד לפני שהתקיימה הפגישה, הדגיש ח"כ א-סאנע בשיחה עם ynet כי למרות שמדובר בביקור של חברי כנסת אצל ראשי תנועה שאינה מכירה בקיומה של מדינת ישראל, הרי שאין זו פרובוקציה או הזדהות עם האויב. "אנחנו נבחרי ציבור ואנחנו רוצים להבהיר את עמדתנו המתנגדת להחלטת ישראל לשלול את אזרחותם של חברי פרלמנט פלסטינים", אומר ח"כ א-סאנע. "נעביר להם מסר וננסה להשפיע על עמדתם במטרה לסייע ולהוציא את האיזור מהמבוי הסתום אליו נקלע".
- אבל בשעה שהעולם מחרים את החמאס דווקא אתם, חברי כנסת בישראל, בוחרים לפגוש את נציגיהם.
"אני לא חושב שעל ידי החרמה והתעלמות ניתן לשנות את המציאות. מציאות משנים על ידי הידברות, ואנו נפגשים כדי להבהיר להם שהם חייבים להכיר ביוזמת השלום הערבית המדברת על שלום כולל עם ישראל, תמורת נסיגה מלאה של ישראל מהשטחים. נקרא להם וגם לממשלה לשוב לשולחן המשא ומתן על בסיס אימוץ מפת הדרכים".
- אתם נפגשים עם אנשים שאינם מכירים בישראל.
"העמדה הזו שלהם אינה מקובלת עלינו, כמו שאנחנו מתנגדים להחלטה של ישראל לשלול את אזרחותם ולהסלמה של הכיבוש השיראלי. אנו מתנגדים גם לעמדתם שאינה מכירה בישראל כמו שאנו מתנגדים לפיגוע ולכל אלימות שהיא. המטרה היא לנסות לסייע למצוא פירצה שתציל את האיזור מהמערבולת והסחרור האלים אליו נכנס בתקופה האחרונה".
- אתה באמת חושב שאתם תשכנעו אותם?
"אנו נפגשים כדי להשפיע וכדי לומר להם שהם חייבים לקבל את ההחלטות הבינלאומיות, את יוזמת השלום הערבית ואת מפת הדרכים ולהכיר בפתרון המדינה העצמאית לצד ישראל. כפי שכבר אמרתי לא מקובל עלינו עמדתם שהם אינם מכירים בישראל".
יושב ראש רע"מ-תע"ל, שייח' אברהים צרצור, שלח מכתב לראש הממשלה בפועל, אהוד אולמרט, ודרש ממנו לבטל את שלילת האזרחות של חברי הפרלמנט. "אנו רואים בחומרה רבה את ההחלטה האוסרת על חברי הממשלה הפלסטינית וחברי המועצה המחוקקת תושבי ירושלים המזרחית להתגורר בעירם. מדובר בהחלטות שהן מתכון להתדרדרות נוספת למצב הקשה במילא", כתב צרצור.
אבו-טיר עצמו אמר אתמול ל-ynet, לאחר החלטת הצמרת המדינית והבטחונית לשלול ממנו ומחבריו את אזרחותם: "אני לא יודע איך להגיב. אין לי מילים לתאר את ההחלטה הזו. אני באמת לא מוצא מה לומר כדי לתאר את ההחלטה הביריונית והמתנשאת
הזו. קודם גוזלים מאיתנו את אדמתנו ועכשיו רוצים לגרש אותנו מבתינו. אין בשום מילון ובשום לקסיקון מילים לתאר את הדבר הזה ואני גם לא יודע באיזה מילון או לקסיקון הם מצאו את ההחלטה הזו.
"אין לי מה לומר להם כי אנחנו לא מבינים עדיין את מה שקורה, אך אנו נלמד משפטית את העניין. באמת שאין איך להבין את ההחלטה שהשניים האלה, אולמרט ומופז, שאני לא יודע מאיזה ארץ מוצא נחתו עלינו, קיבלו".
ביקורת בישראל על הפגישה
ח"כ יואל חסון (קדימה) אמר בתגובה לפגישת הח"כים הערבים עם אנשי החמאס כי "הח"כים הערבים שוב הוכיחו כי נאמנותם נתונה לרשות הפלסטינית ולהנהגתה ולא למדינת ישראל ולחוקיה". הוא קרא ליועץ המשפטי לממשלה לחקור האם התנהגותם אינה בגדר בגידה במדינה.
מהליכוד נמסר לאחר המפגש כי "הדבר מראה שוועדת הבחירות המרכזית טעתה כשדחתה את בקשת הליכוד לפסול את רשימת רע"מ-תע"ל. הקשר ההדוק בין החמאס לרשימה חייב את פסילתה של רשימה זו".