שתף קטע נבחר

 

הרבנים נגד בג"ץ: "יגרום לגידול במסורבות גט"

בכנס של עשרות רבנים ודיינים בירושלים הושמעה ביקורת נוקבת על פסיקת בג"ץ ששומטת את הסמכות לדון בבתי הדין הרבניים בהסכמי גירושין לאחר הגט. "זו הפגיעה הקשה ביותר בבתי הדין הרבניים מאז קום המדינה", הזדעקו. כעת הם מזהירים מגידול במספר מסורבות הגט

הרבנים הראשיים שלמה עמאר ויונה מצגר, חברי מועצת הרבנות הראשית ודיינים תקפו הערב (יום ה') כאיש אחד את החלטת בג"ץ מלפני שבועיים שבתי הדין הרבניים אינם מוסמכים לדון ביישום הסכמי גירושין לאחר הגט, משום שזה לא חלק מהליך הגירושין. לטענתם, החלטה זו תגרום להימשכות הליכי הגירושין, ולריבוי המקרים של מסורבות גט. הביקורת הושמעה בכנס שנערך בבניין הרבנות הראשית בירושלים.

 

חבר השופטים בראשות השופטת איילה פרוקצ'יה פסק גם שבתי הדין הרבניים אינם יכולים לשמש כבוררים בסכסוכים אזרחיים משום שסמכות זו, שעד היום ניתנה להם, אינה מעוגנת בחוק.


כנס הרבנים (צילום: חיים צח) 

 

יו"ר ועד הדיינים, הרב נחום פרובר, אמר: "איזה ביזיון זה שבית הדין הרבני אינו יכול לדון בפסק דין שהוא עצמו פסק. זהו דבר שאינו עולה על הדעת". היועץ המשפטי של הרבנות הראשית, עו"ד שמעון יעקבי, הוסיף: "באבחת חרב אחת החליט בג"ץ שבתי הדין לא יכולים לעסוק בבוררויות, גם אם הצדדים מסכימים לכך. זה יגרום לכך שבעלים לא יסכימו לתת את הגט עד שההסכם יבוצע בפועל, מצב שיגרום לעוד מסורבות גט בתיקי גירושין".

 

חבר מועצת הרבנות הראשית ורב העיר רחובות, הרב שמחה הכהן קוק, אמר כי "מאז משה רבנו, עם ישראל דן את דיניו לפי דין תורה, עוד בטרם קמה מדינת ישראל, ואנו משוכנעים שכך ימשיך להתקיים". 

 

פרשנות: זו הפגיעה הקשה ביותר בבתי הדין

 

פרופסור אליאב שוחטמן הגיע לכנס הרבנים כדי להציג את הפרשנות המשפטית שלו: "זו הפגיעה הקשה ביותר בבתי הדין הרבניים מאז קום המדינה". הוא פקפק בסמכותו של בית המשפט העליון "להתערב בצורה כה בוטה בסמכות בתי הדין הרבניים, על-פי חוק בתי הדין הרבניים בישראל".

 

מנהל בתי הדין הרבניים, הרב אלי בן-דהאן, הצטרף לדעה זו והסביר ש"הנקודה הכואבת ביותר היא שבתי הדין הרבניים לא יוכלו לדון בפסקי גירושין אחרי מתן הגט. זה אומר שתיקי גירושין יימשכו הרבה יותר זמן כי הבעלים לא יירצו לסיים את ההתדיינות כל עוד ההסכם לא בוצע במלואו". דיינים נוספים טענו ש "אם בעל נותן את הגט על דעת הסכם שנעשה בבית הדין הרבני ופתאום ההסכם שונה בבית דין אזרחי, יש חשש שהגט ייחשב כ'גט מוטעה'".

 

משתתפי הכנס קראו לפעול במרץ למען תיקון בחקיקה בעניין. בערב חג הפסח פנה הרב הראשי לישראל, הרב שלמה עמאר, לחברי המפלגות הדתיות כדי שאלו יעלו את הנושא במשא ומתן הקואליציוני.

 

בניגוד לכל הדוברים שמצאו לנכון להאשים רק את בית המשפט העליון, ביקש עמאר מהנוכחים לקחת אחריות אישית. "יש הרבה אנשים בציבור שרוצים דין תורה אבל בזמן האחרון יש נסיגה נוראית. אלמלא הנסיגה הזו, לא היינו מגיעים עד כה". הרב עמאר התכוון בדבריו לזוגות שפונים לבתי דין אזרחיים מלכתחילה במקום לבתי הדין הרבניים.

 

"אם רק נאשים את האחרים, לא זו החוכמה ולא זו דרכנו. אני חושב שעלינו לקחת את הדברים לתשומת ליבנו. אני פונה גם לחברי הכנסת המכנים עצמם שאינם שומרי תורה ומצוות, שייתנו ידם לעגן את העניין בחוק".

 

ויש דווקא מי שמרוצה מאוד מהחלטת בג"ץ. מנכ"לית ארגון משפחה חדשה, עו"ד אירית רוזנבלום, אומרת ש"החלטת בג"ץ מהווה פריצת דרך ומסמנת אור בקצה המנהרה. מסורבות גט הן המצאה הזויה של בתי הדין הרבניים שהצליחו לסרס את ההלכה עד כדי כך שהביאו לכליאת שווא של נשים במסגרת נישואין כפויה שלעיתים הורסת את חייהן. האופן שבו טיפלו בתי הדין הרבניים בענייניהם האינטימיים והאישיים של בני זוג גובל בחילול הקודש".

 

הרב עו"ד גלעד קריב מהתנועה הרפורמית אמר ש"בתי הדין הרבניים התרגלו לפעול מחוץ לגדרותיו של החוק ולכבוש פעם אחר פעם עוד נתח של סמכויות שלא הוענקו לו על-ידי המחוקק. טוב שבג"ץ הבהיר באופן שאינו משתמע לשתי פנים שגם הממסד הרבני כפוף לחוקי המדינה וחבל שפעם נוספת דייני בתי הדין עסוקים בהכפשות במקום בבדק בית ובחשבון נפש. נפשו של הציבור הישראלי קצה בהתעמרות בתי הדין הרבניים במסורבות הגט, בעגונות, בעולים שיהדותם מוטלת בספק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
הרב הראשי, שלמה עמאר
צילום: חיים צח
צילום: חיים צח
כנס המחאה
צילום: חיים צח
מומלצים