סדרת פיגועים בדהב: עשרות הרוגים - לא ישראלים
הטרור שוב חוזר לסיני: שלושה פיצוצים עזים החרידו את בזאר התיירים בדהב. מקורות רשמיים דיווחו על 23 הרוגים ויותר מ-70 פצועים. עד ראייה: "חלקי גופות היו פזורים ברחוב, אמבולנסים ומכוניות פרטיות הובילו פצועים לבית החולים". שגריר ישראל בקהיר: אין ישראלים בין ההרוגים. אולמרט שוחח עם מובארק: "יש לשלב ידיים במאבק בטרור העולמי". ישראל הציעה למצרים סיוע, אך המצרים סירבו
שלושה פיצוצים עזים החרידו אמש (יום ב') בשעה 20:15 את העיירה דהב שבסיני. תחילה דווח על 30 הרוגים באירוע, אך מאוחר יותר נמסר דיווח רשמי לפיו מהפיצוצים נהרגו 23 בני אדם, מתוכם 20 מצרים ו-3 תיירים. לפי משרד הפנים המצרי, הפיצוצים אירעו ב"מסעדת נלסון", קפטרייה בשם "אלאדין" ובסופרמרקט "רזאלה".
שגריר ישראל בקהיר, שלום כהן, אמר כי אין אזרחים ישראלים בין ההרוגים בפיגועים - כך דיווחה רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה". ממשרד החוץ נמסר כי באזור סיני נמצאים 1,711 ישראלים ועוד כ-1,000 יהודים.
רשת הטלוויזיה הממלכתית במצרים דיווחה כי הפיגועים בוצעו באמצעות מטעני חבלה מחוברים למנגנוני הפעלה מרחוק. גורמים במערכת הביטחון המצרית שללו את האפשרות שמדובר במחבל מתאבד, אולם לא ברור עד כמה ההערכות המצריות מדויקות.
אזור הפיגוע. צילום: רויטרס
א' ממחנה הנופש פינגווין שבסמיכות אליו היתה סדרת הפיגועים, סיפר ל-ynet כי "אנשים עפו באוויר" לאחר ששלושת הפיצוצים החרידו את שמי הערב, בזה אחר זה. א' סיפר עוד כי הפיגועים התמקדו סמוך לחוף, במתחם קטן של שלושה בתי עסק, ביניהם מסעדה וגשר, אשר ניזוקו בצורה אנושה: "הטרוריסטים עוד פעם הרסו לנו את החיים ואני מקווה שאיכשהו, נצליח להציל את המצב", אמר.
א' הוסיף כי כוחות הביטחון המצרים ממלאים את השטח, וכי במקום המולה איומה וזעקות שבר: "הבלגן גדול אבל אנשי הביטחון עושים הכל להשתלט על העניין". לדבריו, התיירים עושים דרכם אל מחוץ לעיר: "הרסו לנו את דהב", סיכם.
עד ראייה אחר סיפר לסוכנויות הידיעות כי "חלקי גופות היו מפוזרים ברחוב, אמבולנסים ומכוניות פרטיות הובילו פצועים לבית החולים".
חאני, תושב דהב העובד בית ספר לצלילה "ראשון לים האדום", סיפר ל-ynet כי הפיצוצים היו חזקים וכל התיירים בסביבה התלבטו אם לצאת או להישאר: "היינו לפחות 20 איש והיתה פה פאניקה. אנחנו מפחדים מאוד, אבל הכל יהיה בסדר. כולם יצאו החוצה והרבה מנסים כבר לעזוב את העיר". לדבריו, בבית הספר שבמרכז העיר, יש הרבה תיירים מאירופה שבאים ללמוד צלילה באזור. מיד לאחר הפיגוע מנעה המשטרה המצרית מהתיירים להתפנות מהמלון מחשש שבינהם ישנם חשודים בביצוע הפיגועים.
הפיצוץ אירע באזור תיירותי. צילום: רויטרס
פרדריק מינגו, תייר מצרפת, סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי הפיצוצים נשמעו באזור הסופרמרקט המקומי. לדבריו, "היה המון עשן ואנשים ברחו בצרחות". מינגו סיפר גם כי המשטרה חסמה את כל היציאות מהעיר. עובד בבית קפה המרוחק כ-200 מטרים מזירת אחד הפיצוצים סיפר: "ראינו הרבה אנשים מתים. אנשים צרחו ונלקחו לבית החולים. מצרים מיהרו לתרום דם. היו חלקי גופות בכל מקום. המון משטרה".
ישראל הציעה עזרה - המצרים סירבו
נשיא מצרים, חוסני מובארק, גינה את הפיגועים בדהב וקרא להם "פעולה של טרוריסטים". מובארק הזהיר גם כי האחראים לפיגוע ייענשו בחומרה.
גם דובר מטעם ממשלת החמאס גינה את הפיגוע וקרא לו "פעולה נפשעת המזלזלת באזורנו, מזעזעת את הביטחון הלאומי הפלסטיני ופועלת נגד האינטרסים הערביים".
ראש הממשלה אהוד אולמרט התקשר למובארק והביע את תנחומיו בעקבות הפיגועים. אולמרט אמר למובארק כי על מצרים וישראל "לשלב ידיים במאבק בטרור העולמי". שרת החוץ, ציפי לבני, התקשרה לעמיתה מחמוד אבו אל-ריט, והשניים שוחחו על הפיגוע.
משרד החוץ הציע עזרה לשלטונות המצרים - אך אלה סירבו. גם שר הביטחון שאול מופז הנחה להציע למצרים סיוע רפואי וחילוץ, והנחה את צה"ל להערך למתן כל סיוע אפשרי על פי דרישת המצרים.
גם 20 אמבולנסים של מד"א הוזנקו לאזור מעבר הגבול טאבה למקרה שהמצרים יבקשו סיוע רפואי. מנכ"ל מד"א, אלי בין: "העברנו הצעה לעזרה דרך משרד החוץ ובאמצעות הצלב האדום. למדנו מלקחי העבר. באסון טאבה ההתארגנות לקחה הרבה זמן, ולא ידענו אם המצרים יתנו לנו לסייע. הפעם אנו לא מחכים לקריאה של המצרים, קידמנו אמבולנסים וחובשים למסוף טאבה".
בעקבות הפיצוצים הורה ששי קציר, ראש מנהל האוכלוסין של משרד הפנים, לאנשי מסוף טאבה שלא לעכב את כניסתם של ישראלים - גם אם אין ברשותם דרכון. איציק חי, מנהל מסוף טאבה, סיפר ל-ynet כי למרות ההתרעות' לפחות 25 אלף נוסעים עברו את הגבול מישראל לסיני בין ה11- ל-22 בחודש.
לפני חודשיים חודדה אזהרת המסע
בתחילת חודש מרס השנה, חידד המטה ללוחמה בטרור את אזהרת המסע לארצות ערב בכלל ולמדינות השכנות בפרט, לאור התגברות בפעילות הג'יהאד העולמי בארצות השכנות לישראל. האזהרה כללה המלצה לאזרחי ישראל להמנע מכל ביקור או שהייה במדינות אלו. לגבי מצרים, מדובר באזהרת מסע כוללת הן מחשש לפיגועים, והן מחשש לחטיפת ישראלים בסיני.
המטה ללוחמה בטרור הזהיר כי "מזה זמן רב מתקיימים סיכונים ממשיים על בטחונם של מטיילים ישראלים המבקרים או שוהים במצרים, לרבות סיני. האיום לחטיפת ישראלים בסיני הוחמר. המטה ללוחמה בטרור ממליץ בתוקף לאזרחי ישראל להמנע מכל ביקור בסיני, ולישראלים השוהים בסיני לצאת משם לאלתר".
במשרד הנסיעות נזרין טורס שבנצרת, המוציאים טיולים רבים לסיני, עקבו בדאגה אחר הידיעות: "כולנו חזרנו למשרד ולמרות שאין לנו לקוחות אשר נופשים עתה באזור דהב אנו חוששים ועוקבים בדאגה", אמר ל-ynet מנהל המשרד, ראנם אבו סיף. לדבריו, מאחר ומדובר בחופשת הפסחא משפחות רבות נסעו לבלות את חופשת החג בסיני.
הפיגוע אירע יממה אחת בלבד לאחר שרשת אל-ג'זירה שידרה קלטת אודיו המיוחסת למנהיג אל-קאעידה, אוסמה בין לאדן, בה הוא מבהיר כי אזרחים מערבים הם מטרה לגיטימית לפיגועי טרור, משום שהם תומכים במדיניות ממשלותיהם שהוגדרה כ"מסע צלב נגד האיסלאם".
חצי האי סיני כבר ידע בעבר גל של פיגועי טרור קשים. בפיגועים הקודמים הופנתה האצבע המאשימה אל גורמים מקומיים שחברו עם ארגון "אל-קאעידה".
כ-90 בני אדם נהרגו בחודש יולי האחרון כאשר שלושה פיצוצים החרידו את שארם א-שייח. באירוע הזה נפגעה קל תיירת ישראלית אחת.
בחודש אוקטובר 2004 אירעו שלושה פיגועי תופת במקביל במלון הילטון טאבה ובראס א-שטן. 34 בני אדם נהרגו אז, 13 מהם ישראלים.