ועדת זיילר מתחה ביקורת על המפכ"ל
במשך יותר מארבע שעות העיד רב ניצב משה קראדי בדלתיים פתוחות בפני הוועדה החוקרת את פרשת פריניאן, עדות שנמשכה גם בדלתיים סגורות. עדותו התמקדה במינוי של ניצב משנה יורם לוי למפקד ימ"ר דרום. קראדי סיפר כי שמע ש"לוי סוגר תיקים ונפגש עם משפחת פריניאן מבלי לדווח", ולכן שלח אותו לפוליגרף שלא הניב תוצאות. אחר כך מינה אותו. בשלב הזה הטיחה בו חברת הוועדה הפרקליטה נורית שניט: "קיבלתם תוצאות לא ברורות של בדיקה - ולא עשיתם עם זה כלום?"
דיוני ועדת זיילר לבדיקת תפקוד המשטרה והפרקליטות בפרשת האחים פריניאן הגיעו היום (א') לשיאם במה שהיתה, אולי, העדות הדרמטית והחשובה ביותר - עדותו של מפכ"ל המשטרה רב ניצב משה קראדי.
ארבע שעות רצופות נמשכה העדות בדלתיים פתוחות ואז התכנסה הוועדה להמשך העדות בדלתיים סגורות - ללא נוכחות עיתונאים. קראדי לא היה מפכ"ל בעת הפרשה. ליתר דיוק, היה כבר שנה מחוץ למרחב לכיש ולא עודכן על תיק הרצח של העבריין פנחס בוחבוט. בתארו את המצב ששרר אז ביחידה המרכזית של מחוז הדרום סיפר כי מדובר היה במצב גרוע שאליו התוודע לראשונה בפגישתו עם פרקליטת מחוז הדרום, עורכת הדין יסכה ליבוביץ', שהעידה אף היא בוועדה לפני מספר שבועות.
"זו הייתה פגישה קשה והיא הטיחה דברים קשים על התנהלות ימ"ר דרום. היא אמרה שהם לא יודעים לעבוד, שהם מסתירים דברים ועוד", סיפר קראדי על ששמע מליבוביץ' עם כניסתו לתפקיד מפקד מחוז הדרום. קראדי הוסיף כי כשנכנס לתפקיד, התברר לו כי בימ"ר דרום היו ארבעה תיקי רצח וניסיונות רצח שלא פוענחו: "המצב בימ"ר היה לא טוב בלשון המעטה. זו יחידה מרכזית, שאמורה להיות יחידה עילית ולא יתכן שיחידה עם כאלה יכולות – הדלות תהיה כה גבוה", סיפר.
"ידעתי שלפרקליטה אין אהבה גדולה ליורם לוי"
גם מפקד מחוז הדרום שקדם לקראדי, ניצב בדימוס יצחק אהרונוביץ' שאותו החליף, תיאר "מצב של יאוש" בימ"ר דרום. לאור כל זאת סיפר קראדי כי החליט עם כניסתו לתפקיד לערוך שינויים כבירים בימ"ר. בפברואר 2003 התפנה תפקיד קצין אגף חקירות מחוזי ואז עלה שמו של ניצב משנה יורם לוי, האיש שככל הנראה, כלפיו יופנו המסקנות הקשות ביותר של וועדת זיילר.
יורם לוי נבחר לתפקיד, אולם קראדי החליט עוד בטרם המינוי לפנות בנושא גם לשיחה עם ליבוביץ'. "יסכה ליבוביץ' אינה פקטור ואינה צד לעניין", הבהיר. "אבל ידעתי שליסכה וליורם אין אהבה גדולה והיא אמרה לי שאם ימונה היא תעבוד מולי ולא איתו". לאור הדברים הללו, שינה קראדי את החלטתו ומינה את אלי ממן לתפקיד. במרס התפנה תפקיד אחר ביחב"ל אך לוי, שהיה מועמד לתפקיד, שוב לא זכה.
בחודש יוני פינה בני שגיב, מפקד ימ"ר דרום את תפקידו וקראדי החליט להמליץ על לוי לאור התוצאות הטובות שהציג בעת היותו מפקד תחנת אשקלון. הוא מספר כי בהתייעצויות שערך לקראת המינוי, אמר תת ניצב אמיר גור שהעיד גם הוא בוועדה ודיבר באופן חריף כנגד לוי, כי ללוי קשר עם משפחת פריניאן, קשר לבתי קזינו, וכי לוי סוגר תיקים ונפגש עם משפחת פריניאן מבלי לדווח על כך. גם בני שגיב, כך לדברי קראדי, סיפר את אותם הדברים.
"למה לא עשיתם כלום?"
לעומת זאת, מנהל מח"ש היוצא ערן שנדר (כיום פרקליט המדינה) ומפקד מח"ש הנכנס, הרצל שבירו, טענו בפני קראדי כי מדובר בשמועות לא רציניות. קראדי אמר היום כי הוא יודע שזה איננו ניסיון ראשון לסכל מינוי במשטרה וכי לאור כל המידע שנאסף לא הייתה סיבה להמשיך בבדיקה וניתן היה למנות את לוי לתפקיד. "אבל לא עשיתי את זה, וזימנתי את יורם לוי לשיחה. שאלתי אותו אם יש לו קשר עם פריניאן והוא אמר שכן", אמר קראדי והסביר כי יפרט את תשובתו של לוי בעדותו בדלתיים הסגורות. "הפרכתי את החשד הפלילי והמשמעתי לגביו, וגם מפקד אגף מודיעין אילן פרנקו לקח את לוי לשיחת התרשמות ואמר לי שהתרשם ממנו גם כן, אך הציע לערוך בדיקת פוליגרף". בבדיקה זו, כזכור, לא הושגו תוצאות לכאן או לכאן ולא ניתן היה לקבוע אם לוי דובר שקר או אמת. זאת, בשל התנהגותו חסרת המנוח במהלך הבדיקה. קראדי אמר כי לוי סיפר לו לאחר בדיקת הפוליגרף שחש "תחושת השפלה", כדבריו.
למרות היעדר תוצאות בבדיקה ולמרות סירובו של לוי לעבור בדיקה נוספת הוחלט למנותו. בשלב הזה תקפה חברת ועדת זיילר, פרקליטת מחוז מרכז לשעבר נורית שניט, את קראדי ואמרה לו: "עשיתם בדיקה מאד מדוקדקת, מעבר לנדרש, ובזה אתם משתבחים. אבל קיבלתם תוצאות לא ברורות של בדיקה – ועם זה לא עשיתם כלום?"
לאורך כל העדות נראה היה שמתגלעים חילוקי דעות בין חברי הוועדה לקראדי. ולמרות זאת, כשיצא המפכ"ל מהחדר בו העיד הוא ציין באוזני הכתבים כי תחושתו "טובה".
שוטרים חוששים להעיד
ועדת זיילר, כאמור, בודקת את פרשת האחים פריניאן. הממשלה העניקה זה מכבר סמכויות של ועדת חקירה לוועדה, שתבדוק את התנהלות גורמי המשטרה והפרקליטות בפרשה ואת הסכם עד המדינה שחתמה הפרקליטות עם השוטר צחי בן אור, לפני שנרצח. האחים פריניאן חשודים כי שלחו את בן אור לרצוח את העבריין פנחס בוחבוט, ומאוחר יותר עמדו מאחורי ההתנקשות בחייו של בן אור. כמו כן בוחנת ועדת זיילר כיצד הצליח בן אור לברוח מהארץ בזמן שהיה במעצר בית.
באוגוסט 2005 הותר לפרסום כי השוטר המנוח הפך לרוצח שכיר בשירות משפחת הפשע פריניאן, והתנקש בשנת 99' בחייו של העבריין פנחס בוחבוט בבית-החולים בתל השומר. הפרשה חסרת התקדים הרעידה את המשטרה, כשלראשונה שוטר במדים כרך את חייו עם כמה ממשפחות הפשע החזקות בדרום. בהמשך חוסל בן אור כששהה במקסיקו.
בחודש ינואר האחרון העיד בפני הוועדה אריאל בן אור, אחיו של השוטר. בן אור אמר לחברי הועדה: "אחי נרצח על ידי משטרת ישראל ואני לא רוצה להיות הבא בתור. אני לא רוצה שהם ידעו מה שאני יודע עליהם. אני יודע שיש קצינים בכירים ביותר במשטרה שמעורבים בפרשות חמורות מאוד ישירות".
קוד לכן שמעה הוועדה גם את ניצב משנה אמיר גור , מי שהיה מפקד ימ"ר דרום ב-1999. בעדותו סיפר גור כיצד הצטברו בזו אחר זו ראיות לכך שאחד מרוצחיו של בוחבוט היה השוטר בן אור. ואכן, כעבור זמן מה נפגש האחרון עם שני קציני משטרה ביוזמתו וסיפר להם שהיה מעורב באירוע "שאם המדינה תשמע עליו היא תזדעזע", כלשונו. כבר באותה פגישה אמר בן אור לקצינים שיש להיזהר מיורם לוי כיוון שהוא עוזר לאחים פריניאן. "האזהרה הזו נראתה לי מאוד הגיונית", אמר גור והוסיף כי גם פרקליטת מחוז הדרום, יסכה לייבוביץ', השמיעה באוזניו דברים נוקבים באשר ללוי.
אך ניצב משנה יורם לוי, שהעיד אף הוא, הטיח האשמות קשות בגור. הוא טען: "כל חטאי היה שמצאתי את התיק הזה והנחתי אותו על השולחן ואמרתי שהוא שוכב כבר ארבע או חמש שנים בלי טיפול". לוי שב וטען בפני שלושת חברי הועדה כי מעולם לא היה קשור לתיק בן אור. לטענתו, "ניצב משנה גור הסיט את כל הרעש של התיק הזה לכיוון שלי".
לאחרונה הביעו אנשי משטרה חשש להעיד בפני הוועדה, כיוון שלדבריהם גם העדויות הנמסרות בדלתיים סגורות מתפרסמות בשלב מאוחר יותר. בעקבות זאת הבהיר השופט זיילר, שעומד בראשה : "כל הדעות לגיטימיות, יש פנים לכאן ולכאן. נטיית המשטרה הייתה שלא יהיו דיונים פומביים, הוועדה סבורה שקבלת מידע הוא דבר מועיל".