ורטהיימר ישלם מיליארד דולר מס הכנסה
יו"ר ישקר, איתן ורטהיימר, אמר כי העסקה הענקית היא תעודת כבוד למשק הישראלי וכי היא מבטאת את האמון שרוחש באפט לכלכלה הישראלית. ורטהיימר גילה בשיחה עם עיתונאים כי באפט, שרכש 80% מישקר תמורת 4 מיליארד דולר, עשה זאת מבלי לבקר בישראל ובחברה, אך למרות זאת אמר לו כי זו החברה הטובה ביותר שרכש מעודו. ורטהיימר הוסיף: "יכולנו למצוא משקיע שישלם תמורת ישקר סכום כסף עוד יותר גדול, אבל זה לא היה השיקול היחיד"
קופת המדינה תתעשר במיליארד דולר (4.5 מיליארד שקל) - סכום מס ההכנסה שישלמו סטף ואיתן ורטהיימר, בגין הכנסתם ממכירת 80% מישקר תמורת 4 מיליארד דולר.
יו"ר ישקר, איתן ורטהיימר, אמר הלילה בשיחה עם עיתונאים כי רכישת ישקר בידי וורן באפט היא תעודת כבוד למשק הישראלי וכי היא מבטאת את האמון שהוא רוחש לכלכלה הישראלית. ההכרזה הרשמית על העסקה היתה היום (שבת) באסיפה השנתית של בעלי המניות בחברת ברקשייר האת'וויי של באפט, באומהה, נברסקה, בהשתתפות כ-23 אלף בעלי מניות שעלו לרגל לאומהה כדי לשמוע את דבריו של באפט.
ראו גם:
- וורן באפט, האורקל מאומהה. פרופיל
- סטף ואיתן ורטהיימר: כסף זה לא העיקר. פרופיל
- קבלת הפנים לבאפט: עשוי לקבל פטור ממסים
ורטהיימר סיפר כי וורן באפט אמר לו שהוא רואה בישקר את החברה הטובה ביותר שקנה מעולם. זוהי החברה הגדולה ביותר שבאפט השקיע בה מחוץ לגבולות ארה"ב, והרכישה השלישית בגודלה בהסטוריה העסקית של באפט.
באפט, שנחשב למשקיע הגדול והמצליח בעולם, כלל לא הגיע לישראל ומעולם לא ביקר במפעלי ישקר. "אמרתי לו שיבוא לפחות לבקר, כמו מישהו שקונה עגבניה בשוק, וקודם מסתכל עליה, אבל הוא לא ראה בכך שום צורך. הצוותים שלו עשו מחקר כל כך מעמיק על נתוני החברה ולקוחותיה, שהוא יכול היה לספר לנו פרטי פרטים שאפילו אנחנו התקשינו לזכור".
לדברי ורטהיימר, "היה לנו צורך להכניס שותף אסטרטגי לישקר. זאת גם בגלל שאנחנו כחברה גלובלית מנסים לרכוש חברות שלא פשוט לרכוש אותן כחברה ישראלית. העובדה שאנחנו חלק ממשפחת באפט עכשיו, יכולה להקל עלינו להיכנס לחברות שקודם היו סגורות בפנינו. בדקנו את זהותו של המשקיע האסטרטגי בקפדנות רבה, כיוון שיותר מכל היה חשוב לנו להישאר נאמנים למקום שבו אנחנו נמצאים, לאנשים שאנחנו עובדים עמם, ולהבטיח את ההמשכיות והיציבות של ישקר בישראל. אני מניח שהיינו יכולים למצוא משקיע שישלם תמורת ישקר סכום כסף עוד יותר גדול, אבל זה לא היה השיקול היחיד".
נתוני הרווחיות של ישקר ימשיכו להיות חסויים
"על באפט שמענו רק לפני חצי שנה, וגילינו שהוא 'חיה' אחרת לגמרי שעושה הפוך מכל אמריקה בתחומים מסויימים", אמר איתן ורטהיימר.
לדבריו, למרות שישקר הופכת לחברה בת של חברה הנסחרת בבורסה בניו יורק, היא לא תצטרך להיחשף בפני הציבור כמו חברות הנסחרות בבורסה. זאת לדבריו כיוון ש"החברה של באפט (ברקשייר האת'וויי) היא כל כך גדולה, שלא תוכל לזהות בתוך הדו"חות שלה אפילו את הפרטים שבישראל כולם כבר מכירים."
ורטהיימר מציין כי החברה אינה מעוניינת לחשוף את נתוניה בפני הציבור כיוון שחשיפת מידע בפני הציבור תגלה למתחרי ישקר כיצד היא עובדת.
משפחת ורטהיימר שומרת בקנאות על סודיות הנתונים והתוצאות הכספיות של ישקר, ומסיבה זו לא שקלה מעולם הנפקה בבורסה, או הכנסת שותף פיננסי. בשנות ה-90 החזיקה קבוצת אי.די.בי, אז בשליטת משפחת רקנאטי, 25% מישקר וכתוצאה מכך נחשפו התוצאות של ישקר בדו"חות של אי.די.בי.
משפחת ורטהיימר שזעמה על פרסום התוצאות, ביקשה לרכוש בחזרה את חלקה של אי.די.בי בישקר, אך זו סירבה למכור את הנתח שלה. ורטהיימר החל בתגובה לרכוש מניות באי.די.בי עד שהלחץ עבד ואי.די.בי נאותה למכור בחזרה למשפחת ורטהיימר את חלקה בישקר.
רכישת מניות א.די.בי בוצעה ב-1997 לפי שווי חברה של 800 מיליון דולר. היום נמכרה ישקר לפי שווי של 5 מיליארד דולר - זינוק של פי 525% בשווי החברה בתוך 9 שנים.
הכסף ישמש להשקעות חדשות ולתרומות
בתשובה לשאלה מה תעשה ישקר עם 3 מיליארד דולר שקיבלה מן העיסקה, הדגיש איתן ורטהיימר כי הכסף לא ייכנס לחשבונה השוטף של החברה. חלק מהכסף ישמש להשקעות חדשות שלה, שטרם יצאו לפועל, חלק ישמש לפעילויות שורטהיימר הגדירן כ"פעילויות למען המדינה והאזור" - פעילות פילנטרופית, וחלק להשקעות נוספות שוורטהיימר סרב לפרט.
ישקר היא החברה השנייה בעולם לייצור כלי חיתוך מתכת לתעשיית הרכב והמטוסים. מחזורה העסקי מוערך בלמעלה ממיליארד דולר בשנה. החברה מעסיקה קרוב ל-2,000 עובדים באזור התעשייה תפן שבגליל, ובקרוב ל-4,000 עובדים נוספים במפעלים שונים ברחבי העולם. לדברי ורטהיימר תביא העסקה להמשך הגידול המתמיד בישקר, העומד על 15% לשנה.
הרכישה השלישית בגודלה שביצע באפט אי פעם
רכישת 80% מישקר תמורת 4 מיליארד דולר, היא הרכישה השלישית בגודלה שביצע באפט מעודו והגדולה ביותר מחוץ לגבולות ארה"ב. שתי העיסקאות הגדולות ביותר שלו הן רכישת חברת החשמל פסיפיקורפ אשתקד ב-5.1 מיליארד דולר ורכישת נתח מחברת ביטוחי המשנה הגדולה בעולם, ג'נרל רי, ב-1998 תמורת 16 מיליארד דולר.