השרירים בגופנו: עובדות שלא ידעתם
מהו השריר החזק ביותר בגוף, למה כשקר אנחנו רועדים, איפה קיים השריר הקטן ביותר, מי צריך קוביות בבטן ומה קורה לגידים עם השנים? עובדות מרתקות על השרירים
כ-650 שרירים בגופנו מהווים כמחצית ממשקל הגוף וכשליש מחלבוני הגוף. אף שהשריר יודע לעשות רק שתי פעולות: להתכווץ ולהתרפות, אין כמעט חלק בגוף שאינו פועל לצד השרירים או בסיועם. למעשה, קשה לדמיין את חיינו תחת כח המשיכה של כדור הארץ, ללא שרירים.
השרירים נחלקים לשלושה סוגים עקריים השונים בתפקידם ובמבנם: שריר חלק הפועל באופן לא רצוני וגורם להתכווצות והרפיית כלי דם ומערכת העיכול, שריר לב המתכווץ ומתרפה באופן קצבי, ושרירים משורטטים עליהם נרחיב בהמשך, המפעילים את שלד גופנו.
תאי רקמת השריר בנויים מתאים גדולים וארוכים הגורמים להתכווצות מהירה. הם מחוברים ברובם לעצמות, ומופעלים על פי הוראות ממערכת העצבים. השרירים מהווים קרוב למחצית משקל הגוף, וכשליש מחלבוני הגוף נמצאים בהם.
כל שריר בנוים מארבעה סוגי חלבונים המסייעים להתכווצות: אקטין, מיוזין, טרופומיוזין וטרופונין. השרירים עצמם מופעלים על ידי תאי מערכת העצבים: פקודה להנעת השריר נעה דרך תא עצב, משם גורמת לשחרור חומר מתווך של מערכת העצבים (אצטילכולין) הנקלט באתר ייחודי בשריר ומביא להפעלתו.
והנה עוד עובדות מרתקות על השרירים:
- הסיפור שאינו נגמר: בגופנו כ- 250 מיליון סיבי שריר שלד בגוף, המופעלים על ידי כ- 450 אלף קצות עצבים.
- מהישבן עד האוזן: השריר הגדול ביותר בגוף הוא ה"גלוטאוס מקסימוס" - שריר הישבן. השריר הארוך ביותר בגוף הוא ה"סרטוריוס" היורד לאורך הירך באלכסון לכיוון הברך. ואילו השריר הקטן ביותר הוא הסטפדיוס, אורכו מספר מילימטרים והוא ממוקם באוזן התיכונה.
- איפה ואיפה: קיימים שרירים שאינם קיימים אצל כולנו. ביניהם ניתן למנות את שריר ה"פלנטריס" בשוק, ושריר ה"פלמאריס" בשורש כף היד.
- חומצת החלב מעייפת: בתהליכים כימיים המלווים את פעולת השרירים מופרשת בתוכם חומצת חלב, הגורמת לתחושת עייפות. סילוקה עם מחזור הדם חוזר ומביא תחושה של התרעננות.
- כיצד אימון גופני מחזק את השריר? עפ"י החוקר פרופ' מארק אנדריוז, הסיבה המדוייקת לכך נותרה עלומה. על פי ההשערות, מעורבים בחיזוק השריר שני תהליכים: האחד - גדילה של תאי השריר (היפרטרופיה), והשניה שיפור התקשורת בין השריר לעצב המחובר אליו.
- רועדים ומתחממים: בעלי חיים רבים ובהם גם אנחנו, מגלים את תופעת הרעד בשרירים כתגובה לקור. הרעד הזה שהוא בלתי רצוני, גורם לשחרור אנרגיית חום המסייעת לחימום הגוף. באותו אופן, לאחר פעילות גופני מאומצת מתחמם הגוף ומקרר עצמו באמצעות הזעה.
- גידים: החלק המקשר בין השריר לעצם. זהו מעין עוגן חזק ולא אלסטי, וכמעט שאין בו זרימת דם. עם השנים ישנה התנוונות של הגידים הגורמת להחלשות, הסתיידות. הגידים הפגיעים ביותר והגדולים ביותר הם גיד אכילס בקרסול, וגיד הפיקה מתחת לפיקת הברך. התוצאה: כאבים, נפיחות והגבלה בתנועה.
- מפגש הסטייק: לא יכולים בלי סטייק עסיסי? רוב חלקי הבשר שאנו צורכים הם בעצם רקמת שריר של החיה.
- איך השרירים מתכווצים? בתאי השריר מצויים שני חלבונים - אקטין ומיוזין, המסודרים לסירוגין האחד על השני. כשהשריר מקבל פקודה מתא העצב המחובר אליו להתכווץ, החלבון במיוזין מחליק על פני האקטין באמצעות בליטות קטנות. כך, נוצרת ביניהם חפיפה גדולה יותר שמקצרת את השריר, קרי - גורמת להתכווצותו.
- בונים קוביות: שריר הבטן קרוי רקטוס אבדומינוס, מושא נפשם של מתאמני מכון הכושר, שעמלים רבות רק כדי להבליט את מדוריו השונים (הקרויים בשפת העם "קוביות"). עם זאת, מבחינה תפקודית ורפואית חיזוק הריבועים הללו הוא חסר משמעות.
- מלתעות: השרירים החזקים ביותר בגוף הם שרירי הלעיסה. הם מאפשרים לנגוס בכוח עז. כך למשל, בזמן התקף אפילפסיה חמור, ננעלים שרירי הלסת בכוח של מאות קילוגרמים.
ייעוץ מקצועי: גיא בצלאל, פיזיותרפיסט ומנהל פורום פציעות ספורט ב-ynet