שתף קטע נבחר

בין ינוח לחורפיש

כפרי הדרוזים בצפון מבקשים לתקוע יתד על מפת התיירות: טיולים מודרכים, סיורי חצרות, צימרים מושקעים, אוכל ביתי. דליית אל-כרמל ועוספיה לא לבד

אין כמעט מי שלא מכיר את דליית אל-כרמל ועוספיה, שני כפרי הדרוזים הגדולים והמוכרים באזור הכרמל. לעומתם, נחבאים אל הכלים, בהרי הגליל, היישובים ינוח, ג'ת, כיסרא-סמיע, עין אל אסד, בית ג'אן, ירכא וחורפיש. באחרונה, החליטו גם הם לשים את עצמם על מפת התיירות.

 

לכפרים האלה יש מה להציע הרבה מעבר לנופים ולאוכל. מעט מאוד ידוע על הדת הדרוזית, הנשמרת בסוד. במהלך הביקור נחשפים למספר היבטים שלה, אחד מהם הוא גלגול הנשמות, שעליו מוכנים בני העדה לספר בהרחבה.

 

אל האירוח הרגיל בכפרי הדרוזים, זה שכלל ארוחה דשנה, סיור וסיפורים של זקני הכפר - נוספו צימרים מושקעים, ומדריכים מקומיים שעורכים סיורים היסטוריים ומובילים לבתי אמנים.

 

ינוח: מנוחת הסוחרים

הכפר ינוח נמצא על הדרך ההיסטורית שבה עברו בעבר הסוחרים מעכו לצפת, ומשם לדמשק ולאיסטנבול. יש הטוענים שמקור שמו בסוחרים שעצרו בו כדי לנוח בדרך, בעוד אחרים מציינים שהמקום נקרא "על שם הנביא נוח". על-פי המסורת הגיעו הדרוזים הראשונים לכפר במאה ה-18. היום מתגוררים בו כ-3,500 תושבים.

 

ח'טיב כמאל, מאנשי הכפר, ששירת בתפקיד בכיר בצה"ל, הוא בין היזמים שהחליטו לפתח את התיירות במקום. הוא מארח קבוצות, מציג בפניהן את חיי היומיום של בני הכפר ומסייר איתן בין שרידי בתים ובתי בד עתיקים. במהלך הסיור הוא מכניס את המטיילים אל החצרות הפנימיות ומעלה אותם על הגגות המכוסים גפנים. מנקודות רבות בכפר אפשר לצפות אל נופי הגליל המערבי, הר מירון, ראש הנקרה ומפרץ חיפה.

 

הסיור כולל ביקור בגלריה לפיסול באבן ולציור של האני, אחיו של כמאל. יעד חשוב בסיור הוא בית הקברות, שם זוכים להסבר על גלגול הנשמות והיחס של הדרוזים לנפש האדם. ח'טיב כמאל עורך גם סיורים רגליים מינוח ליחיעם, לתפן, לכיסרא ולפארק הסלעים. מסלול אחר מגיע לכפר ג'ת ועובר בעין מג'נונה (המעיין המשוגע).

 

המעוניינים יכולים לסעוד בבתי דרוזים בינוח, ארוחה שבה מוגשות מנות מסורתיות כמו מקלובה, כבש ממולא, מלפוף, ממולאים וטבולה, להתארח ללילה וארוחת בוקר, וגם לצאת סיור עם ח'טיב כמאל. טלפון: 04-9973316, 057-7486834.

 

חורפיש: הנביא סבלאן

כפר ג'ת וינוח מאוחדים תחת מועצה אחת. לפי מסורת מקומית הגיעו הדרוזים לג'ת במאה ה-17, וכיום מתגוררים כאן כ-1,500 תושבים. במהלך הסיור בכפר ובסביבתו אפשר לראות שרידים עתיקים מלפני אלפי שנים, ביניהם בתי בד, בורות מים, מבני מגורים וחומה קדומה.

 

כ-200 מטר ממזרח לג'ת נמצאת מערה חצובה מהתקופה הצלבנית, המשמשת כיום לאגירת מים – היא מערת ג'ת.

 

מכפר ג'ת ממשיכים לכיוון העיירה חורפיש, שהדרך אליה מטפסת בכביש תלול לכיוון הר סבלאן. בדרך חולפים על פני וילות ובתים יפים, עד שמגיעים אל פסגת ההר, שהוא המקום הקדוש השני בחשיבותו לדת הדרוזית. לפי המסורת, הנביא סבלאן, ממייסדי הדת, הסתתר שם במערה מפני רודפיו. סביב המערה הוקם מבנה אבן גדול ומקודש.

 

איש הדת קאסם באדר, מבני הכפר, מקבל את פני המבקרים. הוא מוביל את המטיילים לחדר קטן סמוך לקבר הנביא, הנמצא במערה, ומסביר להם על התרבות והמנהגים של העדה הסגורה. על פי המסורת, מספרם של הדרוזים בעולם אינו משתנה לעולם, כי נשמתו של כל דרוזי שהולך לעולמו מתגלגלת בתינוק שנולד לבני העדה.

 

דרוזי דתי ושומר מסורת מחויב לא לעשן, לא לשתות אלכוהול ולא לאכול בשר חזיר. הדרוזים מאמינים בתשעה דיברות מתוך עשרת הדיברות של היהודים. שמירת שבת לא מעסיקה אותם, כל יום נחשב אצלם קדוש.

 

בני העדה נאמנים לכל משטר שתחתיו הם חיים ודגלם בן חמשת הצבעים מסמל את גישתם לחיים: ירוק זה טבע ותקווה, אדום לב ואהבה, זהוב חיטה וזהב, כחול שמיים ומים, ולבן שלום וטוהר.

 

אפשר להתארח באזור ב"מערות הר השמש", הצימרים של פארס סעיד, איש חורפיש, על שולי דרך הנוף העוברת בין חורפיש למצפה מתת. אל המקום מגיעים בנסיעה בשביל עפר, בין כרמי זיתים, שמסתיים בראש גבעה מבודדת שעליה ניצבים שלושה מבנים עגולים דמויי מערה. ה"מערות" האלו מצויידות היטב: בכל אחד מהצימרים יש ג'קוזי וסאונה, כורסאות עור, ריהוט עץ מסיבי, מיטה יצוקה מאבן ומטבח מצויד.

 

ארוחת הבוקר כוללת לחם עם זעתר, גבינות מקומיות, פיתות דרוזיות, זיתים ולבנה. מחלונות הצימר נשקף נוף מרהיב: מירון, הר סבלאן וכפר ורדים. ביום בהיר רואים גם את הים התיכון. טלפון: 050-5707492.

 

בית ג'אן: אדמונית החורש

 

הדרך מחורפיש לבית ג'אן עוברת בשמורת הר מירון, בין מעיינות, טרסות ועצי זית עתיקים. בית ג'אן הוא הגבוה ביישובי הגליל המערבי (כ-1,000 מטר מעל פני הים) והוא שוכן בין שתי הפסגות של הר צפריר והר האר"י.

 

סביב הכפר יש מטעים של תפוחים ושזיפים, ובמהלך אפריל פורחת בשדות אדמונית החורש. יאסר ומאג'די ח'טיב, בני העיירה, הקימו לפני שנתיים ארבע בקתות עץ בדרך אל פסגת הר האר"י, בין מדשאות, שבילים מחלוקי נחל, מזרקות מים ומרחבי טבע מכל עבר. הנוף מרהיב: בית ג'אן, הר צפריר, הר כפיר, הר הלל והר מירון. הבקתות מטופחות ומאובזרות, עם קמין עצים, מנורות ויטראז', רצפת פרקט, ג'קוזי גדול, מטבחון מאובזר, סלון ומרפסת חיצונית שצופה אל הנוף. טלפון: 050-5453784.

 

אגב, ארוחות הבוקר מוגשות לפי מיטב המסורת הדרוזית, עם גבינות מתוצרת עצמית, לבנה, שמן זית מקומי, ריבות וזיתים.

 

נקודת תצפית מהיפות בארץ נמצאת על פסגת הר האר"י, ומשם גם יוצאים לדאייה במצנחי רחיפה. בקעת בית הכרם פרושה למרגלות ההר, ממערב הים התיכון, ממזרח הכנרת ושיפולי רמת הגולן, ובאופק הרחוק רואים את כיפתו העגולה של התבור.

 

עין אל אסד: מסעדה ביתית

 

דרך ציורית עוברת מבית ג'אן לכפר עין אל אסד, במקביל לערוץ נחל האר"י. זהו נחל עמוק בעל מצוקים נישאים ומדרונות המכוסים בחורש ים-תיכוני, ובאביב - בפריחה שופעת של סחלבן החורש. בחלקו התחתון של הנחל נובעים עין לביאה ועין נבעת אל סעיד, שלידו טחנת קמח הרוסה.

 

עין אל אסד הוא כפר דרוזי קטן הגולש על מדרונו הדרומי של הר כפיר וחולש מגובה 100 מטר על בקעת בית הכרם.

 

אסד בערבית זה אריה, והאגדה מספרת על המתיישב הראשון בכפר שבביתו חי אריה.

 

לפני כמה שנים החלו כמה מבני הכפר לארח בבתיהם הפרטיים. סלאמה אייל בנה 6 יחידות אירוח, שלהן קרא "מצפה שני הימים". הבית מוקף בגינה עם עצי פרי, רימונים, תאנים, ענבים, שיחי צבר ובריכה קטנה בחצר, שמקבלת את מימיה מהמעיין המקומי. החדרים צופים אל פנורמה מהכנרת עד מפרץ חיפה. האירוח כולל ארוחה דרוזית והרצאה על מנהגי העדה. טלפון: 050-7435759.

 

בן כפר אחר, סאלמה עאדל, בנה את "צימר בכפר": 5 יחידות עם גינה גדולה, מפל מים בחצר וארוחות שבני המשפחה מכינים על האש. טלפון: 054-7515449.

 

ב"מצפה כנרת" שבכפר יש 5 חדרים מאובזרים ומרוהטים היטב, עם מיטות עץ גדולות, שידות וספת ישיבה. בעלי המקום מגישים ארוחת בוקר שכוללת פיתות טריות, לבנה ותה צמחים. טלפון: 04-6980969.

 

מסעדת "הנוף והצמח" נפתחה השנה בעין אל אסד. בעל הבית, נאיף מורד, מגיש את המאכלים שמכינה אשתו מויסר. יושבים במרפסת הבית המקורה, שצופה אל נופי בקעת בית הכרם, שותים תה צמחים וטועמים משפע הסלטים והמאכלים שגודשים את השולחן: טבולה, חובייזה, שומר עם עדשים, חציל כבוש ממולא, מנסף, פטאייר, טחינה, כרוב ממולא ומג'דרה. פתוח בשישי ובשבת. באמצע השבוע בהזמנה מראש. טלפון: 054-2011903.

 

ולסיום, גיחה לפקיעין העתיקה, שבה פתח לאחרונה אבו עלי יוסף חנות תבלינים וצמחי מרפא שהוא מגדל בעצמו. בין השאר הוא מוכר חמישה סוגי מנטה, שלושה מיני זוטא לבנה, מליסה ומרווה. סיורים בגן התבלינים ללא תשלום, בתיאום מראש. טלפון: 052-2832058.

 

סבתא ג'מילה כבר כבשה לעצמה מקום נכבד בתחום ייצור הסבונים על בסיס שמן זית. לאחרונה היא החלה לייצר נרות ריחניים משמנים טבעיים בריחות וניל, אגס, קוקוס ותפוז. יש גם שמני עיסוי לאמבט, שמן נבט חיטה לעור הפנים ושמן עץ דפנה לעיסוי שרירים תפוסים. טלפון: 9974435 - 04.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמטה בינוח. שגרת היומיום
צילום: רונית סבירסקי
עין אל אסד. מנות דרוזיות מסורתיות
צילום: רונית סבירסקי
מערות הר השמש חורפיש
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים