שתף קטע נבחר

אחמדי-נג'אד כתב לבוש "על בעיות העולם"

במכתבו לנשיא האמריקני מציע אחמדי-נג'אד לבוש "פתרון חדש למצב בעולם". עם זאת, לא ידוע האם נושא הגרעין האיראני בכלל הוזכר. ארה"ב: לא ידוע לנו על שום מכתב אבל העיתוי בטח לא מקרי. בניו -יורק תיערך הערב פגישה של החברות הקבועות במועצת הביטחון, שידונו בסוגית הגרעין האיראני

דובר ממשלת איראן, רולאם-חוסין אלהם, הודיע הבוקר (יום ב') כי הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד יעביר לנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, מכתב ובו "פתרון חדש לבעיות הנוכחיות ולמצב הקיים בעולם".

 

המכתב, הראשון מסוגו מזה 27 שנה, יועבר לבוש דרך שגרירות שוויץ בטהרן. עם זאת, אלהם לא הזכיר בדבריו האם יש במכתב התייחסות לנושא שמעיב בתקופה האחרונה על הקשר בין שתי המדינות - סוגיית תוכנית הגרעין.

 

בארה"ב מיהר יועץ הנשיא לביטחון לאומי סטיב הדלי להודיע שלא ידוע לו על מכתב כלשהו של נשיא איראן שנמצא בדרך לוושינגטון. הדלי אמר בראיון לרשת NBC שהקהיליה הבינלאומית הבהירה לאיראן מה היא צריכה לעשות. "היא צריכה לחזור ולהקפיא את פעילות העשרת האורניום כדי לפתוח את הדלת לפיתרון דיפלומטי לנושא".

 

גם ראש מערך המודיעין הלאומי האמריקני, ג'ון נגרופונטה, אמר שהוא מעריך שהעיתוי של המכתב אינו מקרי, ונועד להשפיע על הדיון הקרוב במועצת הביטחון של האו"ם.

 

ואכן, הודעתו של אלהם על המכתב באה בעוד שבניו-יורק נערכים לפגישת שרי החוץ של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה, שיוועדו על-מנת לגבש עמדה משותפת בנוגע לתכניותיה הגרעיניות של איראן.

 

את הארוחה יזמה ותארח מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, וינכחו בה שרי החוץ של בריטניה, סין, צרפת, רוסיה וגרמניה. כמו-כן ינכח במקום האחראי על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה.

 

הדיונים במהלך הארוחה יתמקדו בסירובה של איראן להיענות לדרישת האו"ם להקפיא את העשרת האורניום, כאשר המסמך בו יתמקדו השרים הוא הצעת ההחלטה הבריטית-צרפתית, לפיה מועצת הביטחון תדרוש מאיראן להקפיא לאלתר את כל הליכי העשרת האורניום ועיבוד הגרעין.

 

לאחר שגם אתמול חזרו מנהיגי איראן על עמדתם, לפיה לא יתפשרו בנושא העשרת האורניום, יצאו נשיא צרפת ז'ק שיראק וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בהצהרה משותפת הקוראת להקשחת עמדות האו"ם כלפי איראן. לדברי השניים, "נראה כי איראן מסרבת להשלים עם החלטת האו"ם ומזהירה כי המשבר הדיפלומטי מתקדם לקראת עימות".

 

בשיחת טלפון שקיימו השניים, הם הסכימו כי על מועצת הביטחון לאמץ החלטה שתחייב את איראן למלא את בקשות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), ובראשן הקפאת העשרת האורניום.  

 

השאלה העיקרית: האם סין ורוסיה יטילו וטו?

 

מדינות המערב, וארצות הברית בראשן, סבורות כי איראן עושה בתכנית הגרעין האזרחית שלה שימוש סודי שמטרתו ייצור נשק גרעיני. איראן מצדה טוענת כי תכנית הגרעין שלה נועדה לצרכים אזרחיים בלבד, כפי שמאפשרת לה האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני עליה היא חתומה.  

 

ארצות הברית, שלוחצת להפעלת סנקציות כלכליות על איראן, הבהירה לאחרונה כי תעדיף פתרון דיפלומטי לסוגיה. עם זאת, גורמים בוושינגטון אמרו כי אינם שוללים את האפשרות של פעולה צבאית באיראן, באין ברירה אחרת.

 

מהעבר השני ניצבות רוסיה וסין, שתיהן בעלות זכות וטו במועצת הביטחון. שתי המדינות מנהלות יחסי מסחר ענפים עם איראן ורוסיה אף מעורבת בתכנית הגרעין שלה. נציגי המדינות הודיעו כי יתנגדו להטלת סנקציות על איראן, אך לא ידוע האם יעשו שימוש בזכות הווטו בשעת הצורך.


פורסם לראשונה 08/05/2006 11:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שלח מכתב. אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
מומלצים