דרום אפריקה: סגן הנשיא לשעבר זוכה מאונס
לאחר הקראה של פסק דין ארוך ומפורט קבע בית המשפט ביוהנסבורג: ג'ייקוב זומה, שהואשם באונס של אישה בת 31, זכאי. זומה טען לכל אורך משפטו שהיחסים היו בהסכמה. השופט אמר שהוא מתקשה לקבל את טענות הנאנסת כי לא רצתה במגע המיני כי ראתה בזומה דמות אב
"סגן הנשיא לשעבר ג'ייקוב זומה והאישה שהתלוננה כי נאנסה קיימו יחסי מין בהסכמה מלאה. זומה זכאי". כך פסק היום (ב') השופט הדרום אפריקני ווילם ון-דר מרב. כבר בפתח משפטו טען זומה בן ה-64, מועמד כמעט ודאי לנשיאות דרום אפריקה, כי אינו אשם באונס וכי יחסי המין שקיים עם המתלוננת, ידידת המשפחה בת 31, היו בהסכמה מלאה.
ון-דר מרב לא מיהר למסור את גזר הדין, ששודר בשידור חי בטלוויזיה וברדיו, אלא הקריא את סעיפי האישום והראיות השונות במשך שעות מאז הבוקר. כאשר הגיע לטענות המתלוננת אמר השופט כי הוא מתקשה לקבל את גרסתה, בעיקר הטענה לפיה לא נאבקה בו משום שראתה בזומה דמות אב. השופט אמר שהוא סבור שהמתלוננת שיקרה ותפלה על זומה אשמת שווא.
הודעת השופט סחטה תשואות רמות מצד מחנה תומכיו של זומה. הוא נראה נרגש מאוד אולם עד מהרה התעשת וחייך חיוך רחב. מחוץ לאולם בית המשפט, כ-5,000 מתוכניו פצחו בשירה וריקודים. נציגות ארגוני נשים שהיו באולם המשפט פרצו בבכי.
ממתינים לפסק הדין (צילום וידאו: רויטרס)
את דבריו פתח השופט בשפת הזולו, השפה בה בחר זומה להשתמש, בטרם עבר לאנגלית. שלב אחר שלב הוא סיכם את העדויות השונות, כולל אלה המתייחסות לתלונות אונס קודמות של התובעת, ההיסטוריה המינית שלה והתיאור הגרפי שסיפקה בנוגע ליחסי המין עם זומה. בכך סיפק השופט ביסוס לטענת ההגנה, לפיה המאשימה פלירטטה עם סגן הנשיא לשעבר.
זומה טען במשפטו שהיה חייב, על-פי מסורת שבט הזולו, לקיים יחסי מין עם האישה שכן היא הייתה במצב של גירוי מיני, ושלולא עשה זאת היה פשעו גדול אף יותר. הטענות הללו גררו ביקורת קשה כלפי מצד ארגוני נשים.
תומכיו של זומה חוגגים למשמע הזיכוי (צילום: איי.פי)
האישה שהאשימה את זומה באונס היא פעילה במאבק באיידס שגם נושאת את הנגיף בעצמה. בשולי פרשת האונס נמתחה על זומה ביקורת חריפה על שקיים יחסי מין ללא הגנה עם אישה שידע שהיא נשאית איידס, ואף טען, בניגוד לדעת המומחים, שמקלחת אחרי קיום יחסי מין מפחיתה משמעותית את הסיכון בהידבקות.
כסגן נשיא היה זומה ראש המועצת למאבק באיידס בדרום אפריקה ונוכח עדותו נטען נגדו שהתנהגותו פגעה אנושות במטרות הקמפיין, במדינה שחמישה מיליון מתושביה נשאים.
זומה ותומכיו טענו שההאשמה נגדו באונס, כמו גם האשמות הקשורות בפרשיות שחיתות, הן חלק ממסע הכפשה שנוהל בידי מתנגדיו הפוליטיים, שרצו למנוע ממנו לרשת את כסאו של הנשיא תאבו מ'בקי. זומה אמנם הודח ממשרת סגן הנשיא אולם שמר על תפקידו כסגן נשיא מפלגת ה-ANC השלטת, עובדה שעל פי ההערכות, תעניק לו קרש קפיצה חזרה למרכז הבמה הפוליטית אם יזוכה גם מאשמת השחיתות במשפט שצפוי לו ביולי.
אך בעוד שישנם פרשנים שהעריכו שזומה יוכל לשקם את תדמיתו ולהמשיך בקריירה הפוליטית שלו, ישנם מנגד רבים בדרום אפריקה שסבורים שיחסו לנשים והבנתו את הסכנות הטמונות באיידס מעלות שאלות קשות על מידת התאמתו לעמוד בראש מדינה עם שיעורי אונס גדולים ושישה מיליון נשאי איידס.