לקבוע מראש מי יקבל את החוט מאריך
בארץ לא כל כך מקובל לערוך הסכמי ממון, ורבים חושבים שעצם העלאת הרעיון של הסכם צופה את כישלון הנישואים. אבל עורכי הדין שעוסקים בתחום מצביעים על היתרון שבעריכת הסכם שכזה דווקא בשלב הזה, בו בני הזוג יכולים להגיע להבנות, כשהם אינם מונעים על ידי רגשות שליליים ועוינות, אלא בעודם במערכת יחסים אוהבת ורגועה
זכור לי מקרה מלפני שנים, בו עלתה על שרטון כוונתם של בני זוג להינשא, על רקע דרישת הורי האשה, בת לאב מפורסם הנושא תפקיד ציבורי, לחתום על הסכם ממון - וסירוב הבעל העתידי. החתן המיועד היה סטודנט לביולוגיה ממשפחה צנועה, עם הורים קשיי יום, שנעלב מרעיון ההסכם והרגיש כי הוטל דופי בכוונותיו. הזוג, בשנות ה-20 המוקדמות לחייהם, לא הצליחו להתגבר על התנאי שהציבו הורי האשה, ולא השכילו לראות את היתרונות שבהסכם כזה.
לאשה, על אף אהבתה הגדולה לבן הזוג, לא היה כוח להתנגד לדרישת הוריה ולהמרות את פיהם. הם נפרדו בשברון לב גדול, ועם הזמן כל אחד מהם נישא לבן זוג אחר. לימים, הבחור הצליח מאוד בתחום המחקר הרפואי אליו פנה, והוא שוהה מזה מספר שנים בחו"ל, באחד ממוסדות הרפואה בעל שם עולמי. מכריו צופים לו עתיד מזהיר, אולי אפילו פרס נובל.
הסכם יחסי ממון הוא הסכם הצופה אל העתיד, ומטרתו להסדיר את ההיבטים הרכושיים והממוניים ואת חלוקת הרכוש עם פקיעת הנישואים בשל גירושים, או מוות. עריכת הסכם ממון עדיין איננה מאוד מקובלת בארץ. ראשית, לחלק ניכר מהזוגות אין מודעות לסיכונים הכלכליים הכרוכים בנישואים, ואין הם רואים בכניסתם למוסד הנישואים את תחילתו של קשר חוזי בעל השלכות כלכליות.
שנית, הידיעה בדבר חשיבות ההסכם לא תמיד מספיקה על מנת להוציאו אל הפועל. הצורך לפנות לעורך דין ולדון בעניינים בלתי נעימים, דווקא בתקופה רומנטית, גורם ברוב המקרים לזניחת הרעיון. עצם העלאת הרעיון של ההסכם צופה כישלון מראש, ויש לא מעט אנשים שיראו בכך עלבון אישי.
אבל עורכי הדין שעוסקים בתחום מצביעים על היתרון שבעריכת הסכם שכזה דווקא בשלב הזה, בו בני הזוג יכולים להגיע להבנות, כשהם אינם מונעים על ידי רגשות שליליים ועוינות, אלא בעודם במערכת יחסים אוהבת ורגועה.
בנישואים שניים הסכם ממון הוא מובן מאליו
אצל זוגות שבשבילם אלה נישואים שניים או יותר, עריכת הסכם ממון היא עניין מובן מאליו, עקב נסיון העבר. הם מודעים יותר מזוגות הנישאים בראשונה לחשיבותו של הסכם ממון, ואכן שיעור ניכר מקפיד לערוך הסכם.
בנישואים ראשונים, חלק משמעותי מהזוגות באים לנישואים ללא רכוש, או עם רכוש מועט, או מקבלים מההורים עזרה בעלת ערך כספי שווה. יש נטייה בציבור לחשוב, שבמקרים כאלה אין הצדקה לערוך הסכם. אבל גם כשמדובר בזוג צעיר, הבא מרקע כלכלי דומה, בנישואים ראשונים, עדיין יש הצדקה מלאה לעריכת הסכם ממון. גם עבור אלה הרוצים לאמץ כלשונו את הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק, חשוב לקבוע מראש את מועד האיזון - את מועד חלוקת הרכוש המשותף - כדי שלא יהיה תלוי בסידור הגירושים. כך ניתן למנוע סחטנות של בן זוג, שאינו מזדרז להתגרש עד לקבלת הישגיו הרכושיים. איזון משאבים פירושו חלוקת הרכוש הרשום על שם כל אחד מבני הזוג בנפרד. רכוש הרשום על שם שניהם ניתן בדרך כלל לחלוקה ללא קשר למועד הגירושים, על ידי הגשת תביעות לפירוק השיתוף.
סוזי ויאיר הכירו לפני שנים במהלך שירותם בצבא קבע. הוא היה גרוש, אב לשניים, במצב כלכלי רעוע ביותר, נושא בין השאר בחובות מזונות בעשרות אלפי שקלים, ללא דירת מגורים או רכוש אחר למעט הזכויות הסוציאליות והאישיות שנזקפו לזכותו בצבא.
לה היו אלה גם נישואים שניים, אך ללא ילדים. בבעלותה היתה דירה נאה שנרכשה בעזרת הוריה, רכב וכספי חסכונות בבנק מעבר לזכויות הסוציאליות והאישיות שנזקפו לזכותה בצבא.
סוזי והוריה, למודי נסיון העבר, עמדו על חתימת הסכם ממון טרם הנישואים. יאיר הסכים, ונערך ההסכם שאושר בבית המשפט וקבע בין השאר הפרדה רכושית גמורה.
לימים, נולדו לבני הזוג שני ילדים. חובות הבעל סולקו, בני הזוג התגוררו בדירת האשה, נסעו לחו"ל, יצאו לבילויים ולמסעדות, וחייהם התנהלו ברווחה יחסית. בבוא העת גם פדתה האשה את זכויותיה עם פרישתה המוקדמת מהצבא, פדתה גם את כל חסכונותיה מהעבר ורכשה דירה בת חמישה חדרים, אליה עברה המשפחה כולה.
ביום בהיר אחד הודיע יאיר לסוזי שנמאס לו, ושהוא ימרר את חייה אם לא תסכים להתגרש, בתנאים כספיים שיכתיב לה . הוא אכן התחיל להתנהג בלתי נסבל עבור סוזי והילדים.
האשה, שהבינה כי כוונת הבעל להתגרש נחרצת (לימים הסתבר שהיה לו רומן עם אחרת, איתה גם התחתן לאחר מכן), נאלצה לשלוף מהמגירה את הסכם הממון שנערך. היא הוציאה לו הודעת פינוי מדירת המגורים תוך 30 יום מיום קבלת המכתב, ללא כל קשר להליך סידור הגט ביניהם (אותו התנה הבעל בסחטנות כספית).
בהסכם הממון שחתמו היה סעיף שקבע: "אם בני הזוג יתגוררו בדירת המגורים הנוכחית שבבעלותה הרשומה של האשה בלבד, או כל דירה חלופית שתרכש עם השנים ממקורותיה של האשה, יהיה הבעל בר רשות בלבד בדירה ויהיה חייב בפינויה תוך 30 יום מהודעת הפינוי שתמסר לו על ידי האשה בכתב". תוך חודש ממועד עזיבתו את הדירה הם גם הגיעו להסכם גירושים כולל.
יתרונו הגדול של הסכם הממון הוא בכך שהוא עשוי להפחית במידה ניכרת את העימות, שהוא חלק בלתי נפרד מהליך הגירושים. הסכם יכול למנוע מלחמות ומאבקים בנושא רכוש והתדיינויות משפטיות ממושכות בערכאות השונות. הסכם ממון מגן על ילדים מנישואים הקודמים, שלא ירגישו מאוימים. הסכם ממון גם מעניק הגנה מפני נושים של אחד מבני הזוג. יתרון נוסף לעריכת הסכם ממון הוא נטרול מרוץ הסמכויות בין בתי הדין הרבני לבין בית משפט לענייני משפחה. הסכם ממון נערך בכתב וטעון אישור בית משפט או בית הדין (לפני הנישואים או בשעת עריכתם ניתן לאשר בפני רושם נישואים או נוטריון).
בהסכם הממון ניתן לקבוע כל קביעה באשר לחלוקת הרכוש בין בני הזוג לסוגיו השונים, נכסי מקרקעין, מטלטלין, זכויות סוציאליות, כספים, כתובה ועוד, לרבות רכוש עתידי כגון מתנות או ירושות שיקבל בני הזוג.
אין לכלול בהסכם ממון סנקציות כספיות בשל אי מתן או קבלת גט, סעיפים אלו יבוטלו ממילא, מחשש ל"גט מעושה". בהסכם ממון גם לא ניתן לכלול סעיפים שקיומם בלתי חוקי או נוגד את תקנת הציבור, או סעיפים קיצוניים מבחינת המוסריות - למשל, הוראות השוללות מזונות לילדים ו/או פוטרות הורה מאחריות לילדו.
הסכם הוגן וראוי מבטיח את זכויות הצדדים, לא רק במקרה של נישואים שניים או כשמעורבים ילדים מנישואים קודמים, אלא גם כחלק מתכנון נכון של הקשר הזוגי. למרות זאת, עדיין לא ניתן להגדיר מגמה של גידול במספר הזוגות בנישואים ראשונים הבוחרים לערוך הסכם ממון.
עו"ד ג'ינה לאל נעם היא מגשרת ומתמחה בדיני משפחה.