שתף קטע נבחר

 

יצחק בן אהרון, מאבות העבודה, הלך לעולמו

בן אהרון, מזכ"ל ההסתדרות ההיסטורי וחתן פרס ישראל, נפטר הבוקר בגיל 99 בקיבוץ גבעת חיים מאוחד. הוא נודע בהשקפותיו הסוציאליסטיות ובמאבקיו למען זכויות העובדים והתעמת רבות עם חבריו למפלגה בשל "המדיניות האנטי-פועלית" של השלטון. ארונו של בן אהרון יוצב בבית ההסתדרות, אך הוא לא ייקבר משום שציווה את גופתו למדע

יצחק בן אהרון, מאבות מפלגת העבודה ומזכ"ל ההסתדרות ההיסטורי, נפטר הבוקר (יום ו') בקיבוצו גבעת חיים מאוחד והוא בן 99. בעוד חודשיים, ב-17 ביולי, היה אמור לחגוג את יום הולדתו ה-100. בן אהרון, פוליטיקאי ומנהיג פועלים היה חתן פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה (1995).

 

 

ארונו של בן אהרון יוצב ביום ראשון בשעה 15:00 בבית הוועד הפועל של ההסתדרות בתל אביב, למשך ארבע שעות במהלכן יוכל הציבור לחלוק לו כבוד אחרון.  בן אהרון לא יובא לקבורה משום שציווה את גופתו למדע. ביום ראשון בשעה 10:00 תתקיים ישיבה של הנהגת ההסתדרות שתיוחד לפועלו ולזכרו של בן אהרון, ובמהלכה אף יושמע קטע מוזיקלי לזכרו.


עם אשתו בלהה בקיבוץ (צילום: אלעד גרשגורן)

 

יצחק בן אהרון היה ממייסדי תנועת "השומר הצעיר" ברומניה. עלה לארץ ישראל (1928) כחבר גרעין והיה ממקימי קיבוץ גבעת חיים. השתלב בפעילות הקיבוץ המאוחד ומפא"י .

 

ב-1940 התגייס לצבא הבריטי, נפל בשבי הגרמנים ונכלא ל-4 שנים. עם שחרורו, הצטרף לחבריו שפרשו ממפא"י והקימו את התנועה ל"אחדות העבודה". במקביל היה פעיל בהגנה , ועל רקע זה גורש מהצבא הבריטי. היה בין אסירי "השבת השחורה "  (1946), מבצע בריטי נגד ההגנה, בו נאסרו כ-2,700 מחברי הארגון. 

 

מלבד פעילותו למען הקמת המדינה, נודע בן-אהרן בהשקפותיו הסוציאליסטיות ובמאבקיו למען זכויות העובדים. עם הקמת המדינה, היה חבר בכנסת הראשונה מטעם סיעת מפ"ם (שהיה בין מייסדיה). לאחר מכן כיהן כח"כ מטעם אחדות העבודה-פועלי ציון, ומפלגת העבודה . כיהן כשר תחבורה בין השנים 1959 - 1962, אך התפטר מהממשלה בשל חוסר שביעות רצונו מהמדיניות החברתית-כלכלית שלה. בעת כהונתו כמזכ"ל הסתדרות העובדים (1969 - 1973) התעמת פעמים רבות עם אנשי מפלגתו בממשלה, על רקע טענותיו למדיניות "אנטי-פועלית" של השלטון.

  


לפני כמה חודשים, עם פרץ (צילום: תומריקו)

 

ב-1977 פרש בן אהרון מפעילות פוליטית. אחת מהאמירות המפורסמות שלו, היתה בעקבות המהפך בבחירות של בגין באותה שנה: "אם זה רצון העם - אז צריך להחליף את העם". ב-2002, בעקבות הצטרפותו של איש המפד"ל אפרים איתם לממשלה, איים בן אהרון שיעזוב את מפלגת העבודה אם זו לא תפרוש מממשלת האחדות הלאומית בראשותו של אריאל שרון.

 

לאחר מכן הכריז בן אהרון על תמיכתו בראש עיריית חיפה דאז, עמרם מצנע, במירוץ לראשות מפלגת העבודה והאשים את ראשי המפלגה במצבה. "בכירי המפלגה אחראים לחיסולה הממשי והאידאי של המפלגה", אמר כאשר הודיע על התמיכה. בעקבות בחירתו של מצנע שב בן אהרון לשורות המפלגה.

 

בן אהרון תמך במהלך הבחירות האחרונות ביושב ראש מפלגת העבודה, עמיר פרץ. לאחר שראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, אושפז בבית חולים שלח בן אהרון מברק לממלא מקומו, אהוד אולמרט, ואיחל לו הצלחה בתפקיד. הדבר התפרסם בתקשורת והתפרש כתמיכה בקדימה, אך בן אהרון מיהר להבהיר כי אינו רק חבר במפלגת העבודה, "אלא צמוד בכל נפשו בנחישות למירוץ של עמיר פרץ לראשות הממשלה".

 

בן אהרון מסר אז כי "אין דבר יותר ארסי וכמעט פלילי מאשר לייחס משמעות פוליטית לברכה תמה וערכית לאדם שבא למלא מקומו של מנהיג חולה. לאן הגענו שאדם לא יכול לבטא ברכה ליריב פוליטי?".

 

מזכירי התנועה הקיבוצית, זאב שור וגברי ברגיל, פרסמו הבוקר הודעת אבל מיוחדת: "בן אהרון היה ממנהיגי התנועה הקיבוצית לדורותיה ומדור הנפילים של מדינת ישראל והוביל את החזון הקיבוצי. הוא היה ממתווי האידיאולוגיה אשר ידעה לשלב את ערכי הציונות והסוציאליזם".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן אהרון. הלך לעולמו
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: תומריקו
עם אורה נמיר
צילום: תומריקו
מומלצים