שתף קטע נבחר

 

בוש: ההתכנסות - רעיון נועז, הדרך היא במו"מ

בתום פגישתו עם ראש הממשלה אולמרט, אמר נשיא ארה"ב: "שמעתי רעיונות נועזים, אבל לאף אחד מהצדדים אין זכות לקבוע עובדות לבדו". אולמרט אמר: "נהפוך כל אבן כדי להגיע למו"מ עם הפלסטינים" והבטיח להיפגש בהקדם עם יו"ר הרשות, אבו מאזן. על איראן אמר אולמרט: "הקהילה הבינלאומית אינה יכולה לסבול מצב שבו משטר כה קיצוני יהפוך לבעל כוח גרעיני"

ההתכנסות היא רעיון נועז, אך צריך למצות תחילה כל סיכוי למו"מ - זה המסר שהעביר הלילה (יום ד') נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לאחר ששמע ממנו את עיקרי תוכניתו המדינית. אולמרט הציב לוח זמנים של 3-4 שנים למיצוי תהליך ההתכנסות, שיחל באופן חד-צדדי אם המשא ומתן על מימוש התוכנית ייכשל.

 

 

הפסגה בוושינגטון (צילום: רויטרס)

 

שני האישים דנו בהרחבה בנושא האיראני ובתום הפגישה הבהיר הנשיא בוש שיש עדיפות למציאת פתרון דיפלומטי. אולמרט הזהיר: "הקהילה הבינלאומית אינה יכולה לסבול מצב שבו משטר כה קיצוני יהפוך לבעל כוח גרעיני. זה רגע האמת, לא מאוחר מדי". הנשיא בוש הביע מחוייבות למדינת ישראל, "אנחנו רואים בה חברה קרובה ובעלת ברית. אם היא תותקף - ארה"ב תבוא לעזרתה". בוש הבהיר שארה"ב פועלת ללא ליאות במישור הדיפלומטי, בעיקר בניסיון למצוא נוסחה בינלאומית משותפת למניעת השגת נשק גרעיני מאיראן.  


במסיבת העיתונאים המשותפת (צילום: רויטרס)

 

בוש הגדיר את תוכנית ההתכנסות: "רעיונות נועזים שיכולים להוביל לפתרון של שתי מדינות", אך הבהיר כי "כל פתרון קבע יושג בהסכם בין שני הצדדים. אולמרט שיתף אותי ברעיונות שלו שכוללים את הסרת רוב ההתנחלויות. הרעיון הזה ממשיך את התוכנית של שרון לנסיגה מעזה ומהגדה ויושלם אך ורק באמצעות מו"מ ישיר בין הצדדים. לאף אחד מהצדדים אין זכות לקבוע עובדות בשטח באופן חד-צדדי כאשר מדברים על הסכם קבע. אני מאמין שמו"מ משרת בצורה הטובה ביותר את השלום".  

 

נשיא ארה"ב נשאל מה עמדתו בנושא גושי ההתיישבות ואמר שמדובר בסוגייה משפטית, אך הדגיש שהמכתב לראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, שריר ותקף. הוא הביע דאגה מכך שהחמאס אינו מכיר בישראל, "לא הגיוני שמדינה תחיה לצד מדינה שלא מכירה בקיומה. יו"ר הרשות עבאס תומך במו"מ, אך ממשלת החמאס לא. החמאס צריך לבחור בחירה אסטרטגית בשלום ולהכיר בישראל, לזנוח את הטרור".  

 

ראש הממשלה אולמרט הבטיח מצדו: "נהפוך כל אבן כדי להגיע למו"מ עם הפלסטינים. אם נגיע למסקנה שחרף המאמצים האלה לא יהיה אפשרי ליישם את הסעיפים השונים של מפת הדרכים באמצעות מו"מ - נחפש דרכים אחרות לעשות זאת. הדבר הזה ייצור בסופו של דבר גבולות בטוחים למדינת ישראל עם הגושים הגדולים כחלק ממדינת ישראל. לפלסטינים יהיה רצף טריטוריאלי למדינה עצמאית לצידה של מדינת ישראל. יש לקוות שזה יקרה בתוך שלוש עד ארבע שנים". 

 

אולמרט: שולח יד לנשיא הנבחר של הפלסטינים

 

אולמרט הבהיר שמפת הדרכים היא המסגרת למגעים שעשויים להוביל לשלום. "אני שולח יד לשלום לנשיא הנבחר של הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס. אפגש איתו בעתיד הקרוב. החמאס מסרב להכיר בישראל וממשיך להשתמש בטרור, כאמצעי לגיטימי לשיטתו ולא מאפשר תהליך שלום. הרשות הפלסטינית בראשות חמאס חייבת לזנוח את דרך הטרור לכבד הסכמים ולהכיר בזכותה של ישראל להתקיים. כך ורק כך הם ימצאו אותנו כפרטנר אמיתי לשלום אבל לא נכנס לשום סוג של מו"מ עם ישות שמסרבת להכיר במדינת ישראל".  


חיוכים מקיר לקיר בפגישה בבית הלבן (צילום: איי.פי)

 

לדברי אולמרט, "למרות רצוננו במו"מ - לא נוכל להמתין לעד לפלסטינים. לא נוכל להיות מוחזקים כבני ערובה של טרוריסטים. אם נגיע למסקנה שאין תהליך מדיני אפשרי, ננסה דרך אחרת. הצגתי לנשיא רעיונות שיכולים לקדם את תוכניתו".  

 

בוש פתח במילים חמות: "אני וראש הממשלה מכירים זה את זה מאז 1988. הוא היה ראש עיריית ירושלים ואני מושל טקסס. אני הייתי בטוח שאתה תהיה ראש ממשלה ולא הייתי בטוח שאני אהיה נשיא. הקשרים עם ישראל כוללים מחויבות לדמוקרטיה, החופש להתפלל, חילופי סטודנטים, הדאגה לביטחונה של ישראל. ביקשתי מראש הממשלה למסור איחולים לבניו של שרון".    


נפרדים לשלום (צילום: רויטרס)

 

אולמרט גמל מצדו במילות תודה לתמיכתו של הנשיא בוש בישראל וגם הוא שקע בתיאורים נוסטלגיים: "אני זוכר את הפגישה שלנו בעיריה בירושלים כשאני ואתה טיילנו ליד בניין יפה המשקיף על חומות ירושלים".  

 

מקורות מדיניים בכירים אמרו בעקבות הצהרת הנשיא בוש ש"מדובר בהישג בעל משמעות רבה לישראל. זו רוח גבית לממשלת אולמרט ולרעיונותיו". יועצו המדיני של ראש הממשלה, דב וייסגלס, אמר: "הנשיא רואה בהתכנסות תהליך יעיל, אם לא יימצא פתרון של מו"מ. זה הישג עבורנו". וייסגלס עמל באחרונה עם האמריקנים על ניסוח ההצהרות המשותפות לשני המנהיגים.

 

גורם בכיר בפמליה אמר ל-ynet כי סוגיה נוספת שנחשבת בעיני ראש הממשלה כהישג גדול היא אמירתו של הנשיא בוש שהוא מחויב למכתב ששלח לראש הממשלה, אריאל שרון, ב-14 באפריל 2004. לפי המכתב, הוא מכיר בסיפוח תוך מתן פתרונות משפטיים לסוגיות הבעייתיות. בפמליית ראש הממשלה לוושינגטון אמרו שלמעשה הסיר בכך הנשיא האמריקני מכשול נוסף בדרך להתכנסות, אם וכאשר לא יימצא פרטנר פלסטיני.

 

אולמרט נפגש מוקדם יותר עם מזכיר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד. בפגישה כרך את חיזבאללה והחמאס כשלוחות של הממשל האיראני הקורא להשמדת ישראל. שלשום נועד עם מזכירת המדינה קונדוליזה רייס, הבהיר את עמדותיו בסוגיית ההתכנסות, וענה לשאלותיה הרבות בעניין.


פורסם לראשונה 23/05/2006 21:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מסכים ומסתייג. בוש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
לחיצת יד חמה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בפגישה עם בוש
צילום: איי פי
צילום: איי פי
בפגישה מוקדמת עם שר ההגנה
צילום: איי פי
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
פגישה עם קונדוליזה רייס
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים