האפיפיור הגרמני ישא תפילה מול קיר המוות באושוויץ
רוב ביקורו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16 בפולין יוקדש לתחנות חייו של קודמו בתפקיד יוחנן פאולוס השני. אך גולת הכותרת תהיה ביקורו הטעון והסמלי באתר מחנה ההשמדה אושוויץ. בנדיקטוס יצעד לתוך האתר ברגל, כמו שצעדו היהודים בשעתו, ויימנע מלדבר בגרמנית
האפיפיור בנדיקטוס ה-16 יצא היום (ה') לביקור בן ארבעה ימים בפולין, מולדתו של קודמו בתפקיד יוחנן פאולוס השני. מסלול הביקור יעקוב אחר מספר תחנות בחייו של יוחנן פאולוס - מביתו שבעיירה ודוויצ'ה, דרך הבזיליקה בה הוטבל, עבור בקרקוב בה שירת בתחילת דרכו ועד בלוניה, שם נשא האפיפיור הקודם ב-1982 נאום תחת כיפת השמיים בפני 3 מיליון מאמינים.
אך מעבר למחווה למורו וקודמו בתפקיד, והמשך הפיוס בין גרמנים ופולנים על רקע צלקות העבר, גולת הכותרת של הביקור תהיה ביום ראשון, כשהאפיפיור יבקר באתר מחנה ההשמדה הנאצי אושוויץ-בירקנאו. אשתקד ביקר בנדיקטוס בבית כנסת בקלן שנהרס על ידי הנאצים, וקרא להידוק הקשרים בין יהודים וגרמנים. אך ביקורו כעת, של מי שגויס בעברו בנוער ההיטלראי במחנה המוות הידוע לשמצה, סמלי וטעון הרבה יותר.
זמן לא רק אחרי שנבחר לתפקיד, אמר בנדיקטוס שהעובדה שאפיפיור גרמני נבחר לאחר אפיפיור פולני היא "תיכנון אלוהי". "שני האפיפיורים, בנעוריהם - משני צידי המתרס ובסיטואציות שונות - נאלצו לחוות את הברבריות של מלחמת העולם השניה".
רק אפיפיור אחד ביקר קודם לכן באתר מחנה ההשמדה אושוויץ - יוחנן פאולוס השני שעשה זאת בביקורו הראשון בפולין כאפיפיור ב-1979. אולם ביקור של אפיפיור גרמני במקום נושא עימו מטען ברור, ומסר מכוון לעבר יהודי העולם.
בשל הרגישות הרבה, כל פרט ופרט בביקור נבחן בקפידה. כך למשל, הוחלט לשנות את התוכנית המקורית במסגרתה אמור היה בנדיקטוס להיכנס לאתר המחנה ברכב. הסיבה נעוצה בעובדה שדרך שער המחנה, מתחת לכתובת הנודעת לשמצה "העבודה משחררת" נכנסו הנאצים והיהודים - אלה ברכב ואלה ברגל. לפיכך הוחלט שגם בנדיקטוס יצעד על רגליו כשהוא חולף על פני שלט הברזל המפורסם.
גורמים בוותיקאן מסרו שבנדיקטוס ישא נאום קצר בשטח אתר המחנה, ליד קיר המוות שבין הבלוקים מספר 10 ו-11. במקום זה הוציאו הנאצים להורג אלפי יהודים. הוא יפתח במספר מלים בפולנית ואז יעבור לאיטלקית. הוא לא ינאם בגרמנית כדי שלא לפגוע ברגשות ניצולים וקרובי הנספים.
בהמשך יבקר בנדיקטוס בבלוק בו רעב למוות בתקופת המלחמה הכומר הפולני מקסימיליאן קולבה. יוחנן פאולוס השני הפך בשנת 1982 את קולבה לקדוש.
בפולין, שרוב אוכלוסייתה קתולית, מייחסים חשיבות רבה לביקור - ולא רק משום שבן ארצם הנערץ משמש בו מוטיב מרכזי. הם מתעקשים לכנות את המסע כ"ביקור הראשון של בנדיקטוס". בנדיקטוס אמנם כבר ביקר במסגרת תפקידו בגרמניה בשנה שעברה, אולם לדברי גורמים בפולין, הביקור ההוא - לרגל יום הנוער העולמי - נכלל גם בסדר יומו של האפיפיור המנוח יוחנן פאולוס. "פולין הייתה הבחירה שלו. הביקור הזה הוא הראשון שבנדיקטוס תיכנן בעצמו", אמרה שגרירת פולין לוותיקאן.
נקודה רגישה נוספת במסע תהיה סביב השאלה האם ישמיע האפיפיור ביקורת בעת ביקורו נגד תחנת הרדיו "רדיו מריה". תחנה זו, הממומנת על ידי גורמים בימין הקיצוני בפולין, משמיעה מעת לעת דברי גזענות והתבטאויות אנטישמיות קשות.
לאחרונה ננזפה התחנה במכתב ששיגר אליה הוותיקן בשל השמעת דעות אנטישמיות. בתגובה האשימו גורמים בתחנה את האפיפיור בנטיה לטובת היהודים, בשל היותו גרמני. "הרייך השלישי שבר את עמוד השדרה של הגרמנים והוא מעולם לא התאחה", אמר פילוסוף פולני מתומכי התחנה.
אם יחליט בנדיקטוס למתוח ביקורת על "רדיו מריה" יגבר הלחץ על ממשלת הימין-מרכז של ראש הממשלה לך קצ'ינסקי ואחיו ירוסלב לנקוט בפעולות כלשהן נגדה. עד כה נטען שהממשלה מעלימה עין מהעמדות הבוטות שמשמיעה התחנה בשל התמיכה הרבה שקיבלה הקואליציה שלהם ממאזיניה.