מזדהים עם החולים: סרטים אדומים בירושלים
עשרות בני אדם יצאו במכוניות עם סרטים אדומים מכיוון גוש דן לירושלים לאות הזדהות עם מאבקם של חולי סרטן המעי הגס, השובתים רעב כבר כמעט שבועיים בירושלים. לאחר פגישה עם המפגינים נסעה השיירה לעבר ביתו של אולמרט. בנו של אחד השובתים: "זו פשוט בושה שמנסים ליצור מצב שהתרופות יגיעו מתרומות ולא מהמדינה". ביום ראשון ידונו במשבר ראשי סיעות הקואליציה
חולי סרטן המעי גס, השובתים רעב בירושלים, מקבלים היום (ו') חיזוק משמעותי מעשרות אנשים שיצאו למסע הזדהות מכיוון תל אביב אל הבירה. לפני הצהריים יצאו עשרות מכוניות מתחנת רכבת מרכז בתל אביב, מהעיר אזור ומצומת מסובים, בשיירה ארוכה ואיטית לאורך כביש מספר 1.
התומכים הגיעו לגן הוורדים בירושלים, שם נפגשו עם שובתי הרעב ולאחר מכן יצאה שיירת המכוניות לכיוון ביתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט. שם מחו על אי העברת הכספים לסל התרופות. בהמשך התכנסו המפגינים בגן הוורדים, לקבלת שבת שתתקיים ללא כיבוד, עקב שביתת הרעב של החולים.
השיירה לירושלים (צילום: ירון ברנר)
איתי כהן (28) מאזור, בנו של איציק כהן השובת רעב כבר 13 יום, סיפר כי בין העולים לירושלים נמצאים גם תלמידים של אביו שעבד כמורה לנהיגה, קולגות, חברים ובני משפחה. "פנו אליי אנשים ששמעו על המסע שלנו מהרדיו ומהאינטרנט", מספר כהן. "התקשר אליי אדם שאמו נפטרה מסרטן המעי לפני כמה חודשים והוא ביקש להצטרף גם כן למסע החשוב. אנחנו רוצים להביע הזדהות עם חולי הסרטן ולהחזיר את הנושא, שירד בימים האחרונים מהתודעה הציבורית, למרכז סדר היום".
בירושלים ממשיכים אנשים להצטרף אל השובתים. אחד מהחולים ששובת, רון הרוש, סיפר "אני ונתן זהבי כבר נורא רעבים. החום מקשה עלינו והשפתיים יבשות. יצאו לכולנו יבלות ברגליים, אבל אנחנו בסדר. הנפש והלב חזקים מאוד. אנחנו מקווים שכל עם ישראל יגיע לכאן ביום ראשון להזדהות איתנו".
השיירה לירושלים. עשרות הביעו הזדהות עם החולים (צילום: ירון ברנר)
על הפתרון שהוצע לשובתים בדמות תרומות לרכישת התרופה אמר כהן: "זו פשוט בושה שמנסים ליצור מצב שהתרופות יגיעו מתרומות ולא מהמדינה. אבא שלי תמיד היה אומר 'לפני שאני מביא אוכל הביתה, אני קודם כל משלם מיסים'. עצוב לי שסמי עופר צריך לתת לנו נדבות ולא המדינה".
רון הרוש, אחד משובתי הרעב, אמר: "נמשיך לשבות עד שיימצא פתרון חתום ומאושר על ידי כל הנוגעים בדבר. אנחנו ממתינים לראות האם תושג הסכמה בישיבה בין ראשי הסיעות ביום ראשון. אם תושג הסכמה - תופסק שביתת הרעב, ואם לא ניאלץ לנקוט צעדים דרסטיים".
ובינתיים, מתגבש פתרון למשבר?
בתוך כך, אמרו היום מקורביו של השר עמיר פרץ אמרו היום כי ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שוחח היום עם פרץ ונתן את הסכמתו לפתרון שהוצע - לפיו יועברו 150 מיליון שקלים מתקציב 2007 לטובת סל התרופות. כזכור, הצעת הפשרה הוצעה על ידי חבר הכנסת אפרים סנה לאחר דיון סוער בנושא בוועדת הכנסת.
לעומת זאת, בלשכת ראש הממשלה הבהירו היום שתקציב סל התרופות לשנת 2006 לא יגדל מעבר לסכום שנקבע בהסכמים הקואליציוניים. לגבי שינויים פנימיים בתוך הסל, למשל העדפת התרופה לסרטן המעי הגס, הבהירו שההחלטה נתונה בידיו של יו"ר ועדת סל התרופות, פרופסור מרדכי שני. בלשכת ראש הממשלה אומרים כי השניים ייוועדו במסגרת דיון על התקציב שייערך ביום ראשון.
מלשכת אולמרט נמסר כי "סוגיית סל התרופות אינה נתונה בידי ראש הממשלה, אלא בידי יו"ר ועדת הסל, פרופ' שני. התקציב לא יחרוג ממה שנקבע בהסכמי הקואליציה. בשלב זה, אין לנו כל
ידיעות על דיון בנושא הזה בין פרץ לראש הממשלה אולמרט".
יו"ר סיעת ש"ס, אלי ישי, הבטיח היום לחולי סרטן המעי הגס כי סיעתו תפעל להעביר למענם סכום של 15 מיליון שקל, כחלק מההסכמים הקואליציונים. ש"ס מתכוונת לפעול להעברת הכסף לעמותות, אשר ירכשו את התרופות עבור החולים. משה חסיד מש"ס הגיע אל השובתים בירושלים ובישר להם את הדברים.
נציג הגמלאים, מאיר חזן, הציע להעביר 15 מיליון שקל מתקציב מפלגתו שיועברו לעמותה שתרכוש את תרופות האווסטין והארביטוקס עבור החולים. וגם סמי עופר הציע לתרום 3.5 מיליון לטובת העניין. אלא שכרגע מדובר בפתרונות זמניים בלבד.