600 אקדמאים בעולם: לא לחרם על ישראל
ארבעה אקדמאים בריטים פנו מעל דפי ה"גרדיאן" לאיגוד המרצים של בריטניה וקראו לו, בשם 599 אנשי אקדמיה ברחבי העולם, לא לאמץ את היוזמה המציעה להטיל חרם על אנשי אקדמיה ישראלים. הכותבים: מדינות אחרות הפוגעות בזכויות אדם לא זוכות לאותו יחס
ה"גרדיאן" הבריטי פרסם היום (שבת) מכתב של ארבעה אקדמאים בריטים, בשמם של כ-600 אקדמאים ברחבי העולם הקוראים לאיגוד המקצועי של המרצים ואנשי האקדמיה בבריטניה (Natfhe) שלא להטיל חרם על מרצים ישראלים בגלל הכיבוש. מנגד, פורסם מכתבם של שני אנשי אקדמיה פלסטינים הקוראים להחרים את אנשי האקדמיה הישראלים.
בבריטניה ישנם שני ארגונים המאגדים את אנשי האקדמיה - אחד מהם, AUT, כבר דחה את היוזמה הקוראת להחרים מרצים ואנשי אקדמיה ישראלים שלא יצהירו באופן פומבי על התנגדותם ל"מדיניות האפרטהייד של ישראל", כפי שכונתה על ידי מנסחי היוזמה. המכתב קורא לאיגוד השני, Natfhe, לדחות את היוזמה.
המכתב התפרסם ביום בו נערך כינוס של ארגון Natfhe בו אמורה להתקבל החלטה ביחס ליוזמה. ה"גרדיאן" דיווח עוד כי אלפי אנשי אקדמיה מקרב 60 אלף חברי הארגון כבר חתמו על עצומה שהופצה באינטרנט הקוראת לדחות את יוזמת החרם. העצומה הופצה על ידי המועצה האקדמית העליונה לחופש אקדמי שהוקמה באוניברסיטת בר-אילן ובה חברים כ-500 אנשי אקדמיה מיותר מ-20 מדינות. בעצומה נכתב בין היתר כי הטלת חרם על אנשי אקדמיה ישראלים "תחילש את הגשר דרכו ניתן להשיג פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני".
על המכתב חתומים דרק מאייר מאוניבריסטת וסטמינסטר, לסלי בלאש מאוניברסיטת אנגליה רסקין, פול לאנגסטון מקולג' איילסבורי וסטפן סוסקין מבקינגהאמשיר צ'ילטרנס קולג', בשמם של עוד 599 אנשי אקדמיה ברחבי העולם.
הארבעה טוענים כי מדובר ביוזמה שמפלה את ישראל. "על האיגודים להחזיק עמדה אחידה ביחס לפגיעה בזכויות אדם וביחס לפגיעה בחופש האקדמי המתלווה אליה. אנו מתנגדים לחוסר העקביות שבהטלת חרם על ישראלים, בעוד שהאיגוד מאמץ גישה אחרת כלפי אנשי אקדמיה מארצות הברית, רוסיה, סין, סודן, צפון קוריאה, זימבבווה, סעודיה, סוריה, מצרים ומדינות נוספות שאחראיות לפגיעה דומה או אף חמורה יותר בזכויות אדם", נכתב.
הכותבים גם מדגישים את החשיבות של המוסדות האקדמיים במציאות הישראלית. "האוניברסיטאות בישראל הן בין המוסדות הכי פתוחים ומתנגדים לגזענות בישראל. ישנו מספר גדול של סטודנטים ומרצים ערבים. גם תהליך אוסלו נוסד בזכות קשרים בין אקדמאים ישראלים ופלסטינים", כותבים הארבעה.
שני הארגונים שהוזכרו צפויים להתאחד בקרוב בשל סיבות כלכליות ובמסגרת מאבק מול הנהלות המוסדות האקדמיים על שכרם של המרצים. כותבי המכתב קוראים לארגון Natfhe "לא להביא למצב בו האיחוד, שנעשה גם כך במהלך מאבק, יעשה תוך מחלוקת סביב החרם על ישראל".
"מריעים למחברי היוזמה"
העיתון פרסם גם מכתב של שני אנשי אקדמיה פלסטינים המעודדים את היוזמה ומברכים את מחבריה. "בשם ארגונים המייצגים מאות אקדמאים ברחבי פלסטין הכבושה אנו מריעים לאקדמאים הבריטים שהעלו את ההצעה להחרים את ישראל", כותבים נשיא אוניברסיטת ביר-זית לשעבר, גבי ברמקי ויו"ר ארגון המרצים ועובדי האוניברסיטאות הפלסטינים, מוחמד אבו-זייד.
"המוסדות האקדמיים בישראל נגועים בצורות שונות של דיכוי. מכוני המחקר והמחלקות האקדמיות השונות העניקו באופן מסורתי לגיטימיות לאקדמאים שתמכו בטיהור אתני, אפרטהייד, הכחשת זכויות הפליטים ודרכים מפלות נוספות שננקטו נגד הפלסטינים", כותבים השניים.
לדבריהם, "המוסדות האקדמים בישראל משתפים פעולה עם שירותי המודיעין, הצבא וגורמים אחרים המעורבים בכיבוש על בסיס יומיומי ואף אחד מהם מעולם לא נקט עמדה מוצהרת נגד הכיבוש או מתח ביקורת על המצור המתמשך שמטילה הממשלה על המוסדות האקדמיים הפלסטינים".