שתף קטע נבחר

 

ההתמכרות החדשה: פוקר ברשת

בבית, לבד, בזוג, או עם חברים – מיליוני אנשים בעולם, עשרות אלפים בישראל והרבה מאוד נשים בכל מקום, משחקים פוקר באינטרנט. חלקם רק משתעשע ולא משקיע כסף, חלקם משחק בסכומים נמוכים וחלקם מהמר בסכומי עתק

מאז פריחת האינטרנט, שינה הפוקר, משחק הקלפים הפופולרי בכל הזמנים, את פניו, או לפחות גילה אותם להמוני אנשים. תעשיית פוקר אינטראקטיבית וענפה סוחפת מיליוני בני-אדם ברחבי תבל, מהם עשרות אלפים בישראל. אתרי הפוקר באינטרנט מספקים, בנוסף לשולחנות משחק וטורנירים מסודרים, את כל מה שרציתם לדעת על פוקר ולא העזתם לשאול. רוב גולשי הפוקר משחקים על כסף, אבל יש כאלה שעושים זאת רק באופן ספורטיבי, ללא כל הימור.

 

פוקר באינטרנט שונה אמנם בתפאורה מהדימוי המפוקפק שמיוחס לו, אלא שמתברר כי לפחות בישראל הוא אסור על-פי חוק ומהווה עבירה פלילית, כשמדובר בהימור על כסף (ראו מסגרת). כמו כן, הימורים, כמו הימורים, גוררים לעיתים הפסדים כספיים כבדים וחושפים את המשתתפים לסכנת התמכרות קשה.

 

עובדות אלה לא מונעות מישראלים רבים להצטרף למעגל הקסמים של הפוקר ברשת. והמעגל הזה מתרחב והולך.

 

נשארים בבית, יוצאים לשחק

 

כמו בתחומים אחרים, גם בפוקר מחליף הקשר במחשב את המפגש פנים-אל-פנים. המוני שותפים למשחק, בעלי שמות בדויים וכינויים מקוריים, זמינים זה לזה באמצעות האינטרנט. הגולש יכול לא רק לשחק מול האחרים, אלא גם להכיר אותם, להתכתב, לקיים קשרים חברתיים. הפוקר באינטרנט עשוי למצוא איפוא לגולש לא רק יריבים, אלא גם ידידים.

 

למשחק פוקר באינטרנט יש יתרונות על פני הגרסה המסורתית: אפשר לשחק בנוחות מהבית, בלי צורך להתלבש ולצאת. ניתן לשחק ככל שרוצים, חדרי הפוקר פתוחים תמיד, ואין בעיה לעזוב את השולחן כשמתחשק.

 

כמו כן, אף אחד לא יודע מי אתם באמת, ואפשר להישאר אנונימיים. רמות היריבים ורמות הסיכון מגוונות מאוד, כך שכל אחד יכול למצוא מסגרת משחק המתאימה לו. ולסיום, אם לא התברכתם ב"פני פוקר", ממש לא נורא: מאחורי מסך המחשב, אף אחד ממילא לא רואה אתכם. תוכלו לצעוק, לקלל, לצחוק, או לספוק כפיים – ואיש לא יידע.

 

הפוקר ברשת הישראלית

 

בפורטל הפוקר הישראלי, אתר שהוקם על-ידי קבוצת שחקני פוקר שביקשו ליצור מקור מידע נרחב לישראלים, ניתן למצוא כל מה שנחוץ לחובב הפוקר המקומי: למידת המשחק על כל צורותיו, אסטרטגיות, מאמרים למתחילים ולמתקדמים, קישורים לאתרים, מידע על תחרויות וטורנירים, מידע על שחקנים מפורסמים, סקירת ספרות מקצועית וחדשות ועדכונים מהארץ ומהעולם.

 

התאחדות הפוקר בישראל, שהוקמה ביוזמת שלושה צעירים, פועלת נחרצות לקידום המשחק בארץ ורק לאחרונה קיימה את ליגת הפוקר הרשמית 2006 במרכז הירידים בתל-אביב, בהשתתפות כמה מאות שחקנים.

 

היריבים התחתנו והולידו בנות

 

רובם המכריע של השחקנים בעולם וגם בארץ הוא גברים, אבל בשנים האחרונות עלה משמעותית מספר הנשים המשתתפות במשחקים. כרמית מזרחי, למשל, קיבוצניקית בת 24 משניר, היא שחקנית פוקר נלהבת ואורחת קבועה באתר של ויקטור צ'נדלר.

 

"מאז שהייתי בת 8-9 אני זוכרת את ההורים והאחים משחקים פוקר במשפחה", היא מספרת. "בגיל 15 התחלתי לשחק איתם, והיום אנחנו משחקים בבית, בערבי שבת, עם המשפחה המורחבת. בזמן האחרון גם החבר'ה בגיל שלי מצטרפים. עם הזמן, נוצרה מין חבורה כזו של צעירים, שנפגשים ומשחקים בחברותא. יש לנו ז'יטונים מפלסטיק, שנותנים לכל אחד מהם שווי של עשר אגורות. ככה יוצא, שההשקעה הממוצעת שלי בערב היא עשרה שקלים והרווח שלי בהתאם: בערב מטורף אני מרוויחה 20 שקל. משחקים בשביל ההנאה והלימוד, לא בשביל הכסף".

 

לפוקר באינטרנט הגיעה לפני כשנה. "ראינו שידור של אליפויות בטלוויזיה והיתה שם הפניה לאתרי האינטרנט. התחלתי לחפש, ומאז אני משחקת בהרבה אתרים, לא על כסף אלא על 'פליי מני'. זה אומר שאת לא משקיעה כסף, אלא מקבלת מראש דמי משחק, שאיתם את משחקת. זהו למעשה ניקוד. לשחק שם על כסף ממש עדיין מפחיד אותי".

 

צד חברתי למשחק

 

כרמית, המכונה באינטרנט "קארמה", נהנית גם מהצד החברתי: זה" ממש כיף. בעיקר הצ'אטים. הדיבורים בהתכתבות נודעו לעודד זה את זה, להקניט זה את זה ולגלות מה יש ליריב שלך, או סתם להעביר תגובות, עצות וטיפים. יש אפילו שפה מיוחדת שהתפתחה בצ'אטים וקיצורים אופייניים. למשל, VNH – Very Nice Hand – ככה כותבים בכל פעם שיש למישהו קלפים טובים ורוצים לעודד אותו.

 

כשאת מצטרפת למשחק, את בוחרת לעצמך דמות מצוירת. לאחת הדמויות שאני משתמשת בהן יש חזה גדול, אז כולם צוחקים איתי ומבקשים שאזיז את הקלפים כדי שיוכלו להציץ במחשוף. אבל בטורניר

 שהשתתפתי בו בגני התערוכה, שהיה פנים אל פנים, מול אנשים בשר ודם, שמתי לב שהשחקנים הגברים מאוד מעריכים ומכבדים שחקניות נשים, ומאוד נזהרים מהן. זו הרגשה טובה".

 

"לאתרי הפוקר באינטרנט אני נכנסת פעמיים-שלוש בשבוע, בדרך כלל בשמונה בערב, למשך שעה עד שלוש שעות. בהתחלה הייתי נכנסת כל יום, באינטנסיביות, גם כדי לחדד את הסבלנות ואת הריכוז, אבל לאחרונה הורדתי קצת את המינון. בשבועיים האחרונים לימדתי את ההורים שלי להיכנס למשחק באינטרנט. אמא שלי ממש מתלהבת ואבא שלי עדיין קצת מתקשה, אבל הוא מנסה, מאתגר את עצמו".

 

מה ההבדל בין אשה וגבר שמשחקים?

 

"הפוקר הוא תחום שיש בו יתרון אדיר לנשים. אומרים תמיד שגברים משחקים אותו עם ביצים ונשים משחקות עם הראש. אגו של גברים נפגע מאוד במהלך המשחק, הרבה יותר מזה של נשים. את הנשים זה לא מעניין. הן משחקות נטו, את המשחק עצמו.

 

"אצלי, אישית, המשחק מאוד השפיע על החיים. אחד הרכיבים בפוקר הוא ניהול נכון של הכסף (או הנקודות). יש כאן עניין של סיכון, של זיהוי מצבים בהם את יכולה להרוויח או להפסיד. אני קיבוצניקית פשוטה, ילדה טובה, אני לא אשת עסקים, אפילו לא אשת מכירות טובה. אבל הפוקר גרם לי לשנות לגמרי את ההתייחסות: לקחת יותר סיכונים, להיות מוכנה לסכן יותר כדי להרוויח יותר. והדבר הכי חשוב הוא הידיעה לקרוא אנשים. לזהות בזמן קצר מי האנשים שמשחקים מולך ומהן התגובות שלהם, לזהות אנשים חוששים, לדעת מה נקודות התורפה שלי ושל האחרים".

 

לאן היית רוצה להגיע בתחום?

 

"מאד הייתי רוצה לראות את עצמי מתקדמת בתחום, שהולך ומתפתח בצעדי ענק בעולם. השאיפה שלי היא לשבת בלאס-וגאס באחד הטורנירים העולמיים ולזכות בצמיד זהב. צמיד זהב הוא הגביע של הפוקר. זה הרבה מאוד כסף. אולי יום אחד אוכל לחיות ולהתפרנס מזה. בינתיים אני לומדת כל הזמן. באינטרנט יש כמויות עצומות של מידע. בקיבוץ כבר צוחקים, שכולם כבר משחקים פה פוקר".

 

דורון חורב, בן 30 מגבעתיים, המכונה ברשת "דילן", הוא חובב הימורי ספורט. חורב דווקא כן משחק פוקר אינטרנטי על כסף, לצד פעמים בהן הוא משחק רק למען ההנאה. גם אצלו, לחלק החברתי של העניין יש משמעות רבה. "אני וחברים קבועים שלי משחקים לפחות פעם בשבוע. פעם מרוויחים ופעם מפסידים, ככה שזה מתקזז לנו, אלו לא סכומים כל כך גבוהים. במשך הזמן נוצרו באתר הרבה שולחנות של ישראלים, כמה מאות חבר'ה קבועים, וככה התגבשה לה באינטרנט קהילה ישראלית. אנחנו מדברים בינינו בצ'ט, כולם מכירים את כולם, נהיינו ממש חברים מזה, ואנחנו גם נפגשים בבתים.

 

"המשחק עצמו נעשה אצלנו מנהג: פעם-פעמיים בשבוע נפגשים כל החברים ברשת ונהנים מכל רגע. זה פשוט תענוג. יושבים חמש-שש שעות מול המחשב. זה כבר הפך להתמכרות".

 

הכיר את אשתו במשחק

 

אפילו את אשתו, שלי (29), הכיר דורון דרך אתר הפוקר. "נכנסתי לכל העניין בעקבות חברה", מספרת שלי. "הייתי בביתה והיא הציעה לי לשחק. לא ידעתי אז כלום על פוקר ולא הבנתי במשחק שום דבר, אבל היא ובעלה פשוט הכניסו אותי לזה. זו היתה הפעם הראשונה שניסיתי, וזה מצא חן בעיניי. באחת הפעמים, בעלה של החברה שלי שיחק מול בחור שכינה את עצמו דילן ואני שיחקתי מול החברה. ואז החלפנו: אני שיחקתי פוקר מול דילן. ככה התחלנו לשחק זה מול זה, ונגררתי לזה כדי להתחבר אליו, לא לפני שבדקתי שהוא רווק. הוא, מצידו, הרגיש אותו הדבר. המשחקים הפכו לקטע יומיומי כזה, של תחרות והתגרות הדדית. דיברנו בצ'אט, עד שבאיזה שלב, אחרי חודשיים באינטרנט, הצעתי לו להיפגש. מרגע שנפגשנו, לא נפרדנו. כעבור שנה התחתנו. היום אנחנו נשואים שלוש שנים והורים לשתי בנות: בת שנתיים ובת שלושה חודשים.

 

"אני עדיין משחקת מפעם לפעם מול חברות, כשיש לי זמן בערבים, או עם דורון, מול חברים שלו. משחקת יותר בשביל הפאן. מסתבלטים מי הרוויח, מי לא, מי יודע לשחק, מי לא. מדברים על זה, חיים את זה. גם נוצרו מזה המון חברויות חדשות. הצטרפו חברים של חברים והמעגל מתרחב בכל פעם".

 

סתם להנאה, או ממש כפרנסה

 

על-פי הערכת ארגון הפוקר העולמי ישנם בארצות-הברית בלבד כ-50 מיליון אנשים המשחקים פוקר, דבר שהופך את הפוקר למשחק הקלפים המקובל ביותר באמריקה. בשנים האחרונות הפכו טורנירי הפוקר פופולריים מאוד, והם צוברים תאוצה במדינות מערביות נוספות, בין השאר בזכות ערוצי הטלוויזיה, דוגמת ESPN ורשת סקיי הבריטית, שהבינו את הפוטנציאל הטמון במשחק והפיקו טורנירים טלוויזיוניים כאירועי ספורט תחרותיים לכל דבר.

 

טורנירי פוקר מצליחים מתקיימים כיום בצרפת, בלאס-וגאס ובאיים הקאריביים.

 

מתחביב לעיסוק תחרותי

 

איציק מזרחי, מטפל אלטרנטיבי בן 44 המכונה "איזק", זוכה אליפות ישראל המקוונת מטעם אתר ויקטור צ'נדלר, זכה בפרס בן 100 אלף שקל, אך מכין עצמו לדבר האמיתי: הטורניר הגדול בלאס-וגאס, שם יתמודד בסוף יולי עם קרוב ל-8,000 איש מרחבי העולם על הפרס הגדול, בסך 20 מיליון דולר. דמי ההשתתפות לאדם, אגב: עשרת אלפים דולר.

 

לא ייאמן שהאיש הזה עוסק בפוקר שנה וחצי בלבד. מה שהתחיל כתחביב בשעות הפנאי, הפך להתאהבות וגם לעיסוק תחרותי. "בהתחלה זה נראה לי דמיוני, לשחק מול אנשים באינטרנט, כי כל מה שהכרתי היה משחקי מחשב. עד שמישהו מהמשפחה הראה לי את האתרים, ומאז אנחנו משחקים בכיף כדי להעביר את הזמן.

 

"למדתי לשחק רק מהטלוויזיה, משידורי טורנירים. במקביל, צברתי ניסיון כי שיחקתי פעמיים-שלוש בשבוע, שעתיים או יותר בכל פעם. אחר כך, כשהתחלתי לשחק קצת בכסף אמיתי, הייתי קונה 50-60 דולר, בהם שיחקתי כמעט חצי שנה. זה כיף, כי לא משקיעים הרבה, ומשחקים משחק שאוהבים. יוצא לי מפעם לפעם לזכות, אם כי לא בסכומים גבוהים. זה משחק עם המון מתח, אתגר, מצב רגשי שהוא 'וואו'. מלחמת המוחות הזאת מסעירה אותי.

 

מספר האנשים שמשחקים באינטרנט הוא מדהים. ביום אחד יכולים להגיע לשולחנות בין 20 ל-30 אלף איש ממקומות שונים בעולם. בארץ יש אלפים שמשחקים, ביניהם המון נשים".

 

"כל התכונות שיש לנשים עוזרות כאן"

 

גם שגית, 29, עורכת-דין ונשואה טרייה, שבויה בקסם הפוקר האינטרנטי. "לפוקר הגעתי מילדות, מבית שבו ההורים והמשפחה שיחקו קלפים. כילדה, למדתי ושיחקתי עם ההורים בשביל הפאן. דרך חברים ופרסומות נכנסתי לאינטרנט לפני כשנה, ומאז אני משחקת שלוש פעמים בשבוע, בשעות הערב, שלוש שעות בכל פעם. הכנסתי גם את בעלי לעניינים. בניגוד אלי, הוא לא ידע קודם מה זה פוקר. חלק מהזמן אנחנו משחקים יחד, שנינו מול המחשב, כחלק מהחוויה הזוגית שלנו. פעם אפילו הרווחנו 500 דולר".

 

שגית מחזקת את הטענה האומרת שפוקר באינטרנט חביב על נשים. "יש הרבה נשים בעניין. הן החזקות בפוקר. הן חזק בפנים. אמא שלי מכורה לזה, יש לי עוד המון חברות בתוך זה. המשחק דורש המון מחשבה טקטית, אסטרטגית, כל התכונות שיש לנשים והן עוזרות להן כאן. זה כבר לא תחום שנשלט על-ידי גברים. יש גם ההווי החברתי של הצ'אטים, והוא מאוד נחמד. זה מין ג'וק כזה, כשאת נכנסת לתוך זה".

 

"זה כמו עבודה"

 

בג'וק הזה נדבק גם איציק, בן 36. הוא התחבר לפוקר אחרי שראה את המשחקים והאליפויות בטלוויזיה, ומאז, כבר שנתיים, הוא עמוק בתחום. "התחלתי לשחק קצת בשביל הכיף, בלי כסף, ולאט לאט נכבשתי. אז שיחקתי על סכומים נמוכים. אני מתייחס לזה כאילו שילמתי כסף על חוג או תחביב. אם הייתי הולך לחוג, הייתי משלם 300 שקל בחודש, אז אני מקדיש אותו סכום למשחק הזה.

 

הפוקר הוא משחק מדהים לשעות הפנאי, שבמקרה שלי הן מעשר עד אחת בלילה. הוא כובש, מרתק, אתה כל הזמן לומד ומשתפר וקורא בלי סוף ספרות בתחום. גיליתי שרק בשפה האנגלית יש 20 אלף כותרים על פוקר. בארה"ב הפוקר נחשב לספורט הלאומי וזה מחלחל גם אלינו. יש כיום עשרות אלפי ישראלים שזה התחביב העיקרי שלהם, ביניהם כמה שחקנים, אנשים פרטיים, שעושים מחזורים מטורפים, מגלגלים בשלושה חודשים מיליוני שקלים. יש אנשים שזאת  הפרנסה שלהם: יושבים כל יום ארבע-חמש שעות מול המחשב, ועושים את ה-5,000, 6,000 או 7,000 שקל בחודש. זה כמו עבודה".

 

אבל חלק גדול ממשחק הפוקר הקלאסי – הפרצופים, שפת הגוף, הקריאה שלהם אצל היריב – לא בא לידי ביטוי באינטרנט. זה לא פוגם בחגיגה?

 

"אז זהו, שלא. הססמה של כל אתרי הפוקר באינטרנט היא שגם אם אין לך פרצוף פוקר, אתה יכול לשחק היטב. כבר אין צורך בזה. וזה מצחיק, כי היום, בטורנירים הגדולים בעולם, יש שחקנים שכל הניסיון שצברו הוא בטורנירים באינטרנט. פתאום הם מגיעים לטורניר חי בלאס-וגאס, על שולחן, פנים מול פנים עם אנשים מולם – והם צריכים לאמץ גינונים אחרים לגמרי. אם הם ישחקו שם כמו שהם משחקים בבית, השחקנים האחרים ישר יקלטו מה קורה איתם. אז הם באים עם כובעים ומשקפי שמש, כשכל הפרצוף שלהם מכוסה, כדי שיהפכו להיות דמויות של אינטרנט".

 

הפסיכיאטר: דחף, אובססיביות, התמכרות

 

באינטרנט, בדיוק כמו סביב השולחן העגול, פוקר הוא משחק קלפים המבוסס על הימורים. ככזה, הוא טומן בחובו סכנת התמכרות, כפי שמעיד מנסיונו הפסיכיאטר ד"ר פנחס דנון, מנהל המרכז הקהילתי לבריאות הנפש ברחובות ומומחה להתמכרויות: "יש אנשים שאיבדו את רכושם ואת חייהם במשחקים האלו. אני מכיר בעל שאת כל חסכונותיו, 200 אלף דולר, הפסיד תוך שלושה חודשים במשחק באינטרנט. מדובר בגבר שלעולם לא הלך לקזינו, אדם תרבותי ומשכיל. אשתו שיחקה איתו ואיבדה עוד 40 אלף שקל. זו מחלה של המשפחה.

 

נשים בחו"ל, במיוחד בארצות-הברית, נכנסות להמר באינטרנט יותר מגברים. בלאס-וגאס, רוב מי שיושב ליד המכונות הן נשים מעל גיל 50. דרך המחשב אפשר לעשות את זה בלי לצאת מהבית. בארץ, הנשים הצעירות בעלות ההבנה באינטרנט הן שמרבות להיכנס לאתרים האלו. מדובר בנשים מכל שכבות האוכלוסיה, והעניין לא תלוי ביכולת הכלכלית.

 

התמכרות להימורים, באינטרנט או במקומות אחרים, מתחילה כשמישהו רוצה לעשות כסף. הוא חושב שהוא הולך לעשות מכה ולצאת. בכניסה לאתרים האלו יש שלושה מרכיבים עיקריים: דחף, אובססיביות והתמכרות. הדחף הוא, למשל, לראות פרסומת של האתר, כמו בחורה הלבושה בהידור עם כתובית בנוסח הכיף שהיא עושה והמיליונים שהיא מרוויחה, לתרגם את התמונה לצרכים שלנו – ולעשות את זה בלי לחשוב פעמיים. האובססיביות מתבטאת במחשבות חוזרות, טורדניות, סביב העיסוק: כן רוצה, לא רוצה, אני ארוויח, לא ארוויח וכו'".

 

ולגבי ההתמכרות – אנשים שנכנסים לשחק פעם-פעמיים בשבוע הם בהכרח מכורים?

 

"חלק מאלו שאומרים שזו לא התמכרות ושזה סתם תחביב, הם בדיוק כמו אלו שאומרים שהם מעשנים, אבל לא לוקחים לריאות. הם כבר בפנים. זאת, אלא אם מדובר באנשים שמשחקים רק עבור הפאן, הכיף, ולא על כסף. שם זו לא התמכרות. אבל אם משחקים על כסף, מנסים להפסיק ולא מצליחים – זו התמכרות.

 

כשיש השפעה על הסביבה, כשמתחילים לשקר, ללוות כסף, והדבר משפיע על חיי היומיום, זו כבר התמכרות כבדה. מתוך 100 אנשים שהולכים להמר, כ-20 מגיעים לשלב של מהמרים כבדים. רבע מהם (5 מתוך ה-100 הראשונים) הופכים למהמרים פתולוגיים. אלו כבר גונבים, הולכים לשוק האפור וכו'. שאר 80 האחוזים נחשבים למהמרים מזדמנים".

 

"לכל אחת מהקבוצות יש טיפול שמתאים לה", מסביר ד"ר דנון. "יש טיפול תרופתי, התנהגותי-קוגנטיבי, פסיכו-סוציאלי. בקבוצות, בסדנאות, או באופן פרטני, מלמדים איך לא ליפול לאותן סטיות מחשבה, איך להתגבר על הדחף. הטיפול התרופתי מורכב מתרופות שעוזרות להחזיר את השליטה, תרופות להתמכרות ותרופות למצבים אובססיביים. הטיפול משולב, במקרה הצורך, בסיוע ובהדרכה למשפחה, בשאלה איך להתמודד עם זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
מתמכרים לפוקר ברשת
צילום: צביקה טישלר
מומלצים