מצא החליט: קבוצות הרכישה בנדל"ן יחוייבו במס
רשות המסים החליטה לכלול את מכירת הדירות בשיטה זו - חברים שמתארגנים יחד, הופכים ליזמים בעצמם ובכך מביאים לחיסכון משמעותי במחיר הדירה - ברשימת תכנוני המס שאינם לגיטימיים, המחייבים דיווח מראש
האם קבוצות הרכישה נמצאות בסכנה? רשות המסים תחייב מעתה בתשלום מסים גם עבור קבוצות רכישה (קבוצת משקיעים המתארגנת לכדי עמותה יזמית ובכך פטורה ממסוי נדל"ן רב החל על חברות ממוסדות) . מנהל רשות המסים, ג'קי מצא, כלל את מכירת הדירות בשיטה של פיצול עסקה ברשימת תכנוני המס שאינם לגיטימיים, המחייבים דיווח מראש.
ברשימה שהציג מצא בשבוע שעבר נקבע כי מכירת דירה בדרך של מכירת קרקע מחד והתקשרות בעסקה למתן שירותי בנייה מאידך, היא תכנון מס המחויב בדיווח.
גורמים ברשות המסים מעריכים כי לחובת הדיווח תהיה השפעה באותם מקרים בהם הקמת עמותת הבנייה נועדה בעיקרה לצורך הפחתת מסי הנדל"ן בדרך הנוגדת את תכלית החקיקה.
בעת רכישת הקרקע בשיטת פיצול עסקה פטורים חברי הקבוצה מתשלומי מע"מ בגין: הקרקע, אגרות בנייה, היטלי פיתוח, מס רכישה קרקע, ורווח יזמי. כמו כן פטורים חברי הקבוצה ממס רכישה בגין הדירה המוגמרת. הקלות המס הללו מאפשרות את מכירת הדירה במחירים נמוכים בעשרות אחוזים מהמחיר שמציעים קבלנים הממוסדים, היות שאינם מגולמים בעלות הדירה.
בשנים האחרונות מנהלת התאחדות הקבלנים מאבק בקבוצות הרכישה ובמפצלי העסקאות. ההתאחדות פנתה, בין היתר, לרשות המסים ודרשה ממנה לאכוף את החוק ולא לאפשר את פיצולי העסקאות, שלטענתם יוצרים אפלייה בין הקבלנים למארגני הקבוצות.
לטענת הקבלנים, במהלך 2005 הפסידה המדינה 1.4 מיליארד שקל כתוצאה מאובדן הכנסות ממסים. מצא עצמו הבטיח בעבר כי פיצול עסקאות מכר דירה יכלל ברשימת תכנוני המס שאינם לגיטימיים.
משה נחום מרכז תחום פיצול עסקאות מכר דירה בהתאחדות הקבלנים מסר כי מדובר בצעד ראשון וחשוב במאבק של התאחדות הקבלנים בתופעה של קבוצות הרכישה. עם זאת יש צורך לוודא שאכן תתבצע אכיפת מיסוי בפועל וכן להמשיך ולפעול לשינוי חקיקה שתחסל את אפליית המיסוי בין צרכנים שווים ותמוטט את חומת המיסוי שהוקמה בפני יזמים קבלנים המונעת מהם עיסוק בייזום בנייה.