השר גדעון עזרא יקבל את פרס "הגלובוס הירוק"
עזרא יקבל את אות ההוקרה מארגון "חיים וסביבה" על סגירת תחנת הכוח רדינג: "בזכותו, לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל, נסגרה תחנת כוח בשל זיהום אויר". עיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים, הועדה המחוזית, מנהל מקרקעי ישראל והאדריכל משה ספדי יקבלו את אות "הגלובוס השחור" לפגיעה בערכי הטבע והסביבה
ארגון "חיים וסביבה", ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל, יעניק השנה בפעם השלישית את "הגלובוס הירוק", פרס הצטיינות על פעילות למען איכות הסביבה ובריאות הציבור. במקביל, יחולק בתחרות גם אות "הגלובוס השחור", ציון לגנאי שיוענק ל"תוכנית ספדי", במסגרתה אמורות להיבנות 20,000 יחידות דיור בהרי ירושלים. אירוע הענקת הפרסים יתקיים במוזיאון תל-אביב ב-5.6.06, "יום איכות הסביבה הבינלאומי".
גדעון עזרא, השר לאיכות הסביבה יקבל את הפרס משום ש"סגר את תחנת הכוח רדינג ד', עד שתעבור לפעול על גז טבעי. בזכותו, לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל, נסגרה תחנת כוח בשל זיהום אויר". דודו כהן, מנהל מחוז הדרום במשרד הפנים, נבחר על ידי הארגונים לאחר ש"הציל את 'ארץ בראשית', נוף הקדומים בצפון הערבה והנגב, מלהפוך לאזור של כריית פוספטים. למרות לחצי התעשייה הכימית, הוביל דודו כהן את החלטת הועדה המחוזית נגד תכנית הכריה".
זוכה נוספת היא הקואליציה למען בת-גלים, ש"הצליחה לבטל את תוכנית בניית המרינה, הקמת בנייני ענק ומרכזים מסחריים וייבוש קטע נרחב של הים - תוכנית שהייתה חוסמת את החוף היפהפה של בת גלים בפני תושבי השכונות והציבור הרחב בכלל". ד"ר אבי כהן יקבל את הפרס לאחר ש"הצליח לעצור את הפיכת איזור השרון ורצועת החוף שלו למתחמי נדל"ן, ופעל נגד בנייה בלתי חוקית בשיטת ההיתרים החורגים והפיכת שטחים חקלאיים לשטחי מסחר. ד"ר אבי כהן פועל בהתנדבות תוך שיתוף פעולה מתמיד עם ארגוני הסביבה הארציים".
מוטי ששון ראש עיריית חולון, יקבל את הפרס משום ש"ביוזמתו עברה חולון מהפך פיזי ותדמיתי: הפניית משאבים לפיתוח שטחים ציבוריים פתוחים, הכוללים פארק רחב ידיים, רצף של גינות ציבוריות, שדרה של גנים במרכז העיר, "גני סיפור" לילדים ובעתיד פארק חולות בדרום העיר, שישמר את נוף החולות של פעם". זוכה נוסף הוא פרוייקט הביו גז של חברת "גז דן" ו"אופיס טקסטיל", אותו מכנה הארגון "פרוייקט חלוצי ראשון מסוגו בישראל. חברת "גז דן" שואבת את גז המתאן שהצטבר באתר הפסולת של חירייה ומזרימה אותו למפעל "אופיס טקסטיל" בעיר אזור. הפרוייקט הוכר על ידי האיחוד האירופי כתורם לצמצום פליטת גזים, הגורמים להתחממות כדור הארץ".
"כישלון סביבתי עם אבות רבים"
את אות "הגלובוס השחור" יעניק הארגון ל"תוכנית ספדי", פרבר חדש של 20,000 דירות המתוכנן לקום בין הסטף, עין כרם ומבשרת ציון, במטרה "לחזק את ירושלים", לדברי היזמים. בארגון דוחים את הנימוקים להקמת הפרפר, וטוענים כי "במקום 'הרים סביב לה' מתכננים להקיף את ירושלים בגושי בטון וכבישים רבי נתיבים, שישאבו ממנה את האוכלוסייה הצעירה והחזקה ויחנקו את מרכז העיר הדועך שלה".
הגלובוס השחור יוענק במשותף לעיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים, הועדה המחוזית, מנהל מקרקעי ישראל וליזם והמתכנן משה ספדי. בארגון חיים וסביבה טוענים כי מקבלי האות "חברו כיד אחת לקדם את התכניות באופן עיוור. אוזניהם אטומות מלשמוע את טענותיהם של 16,000 אזרחים שחתמו על מכתבי התנגדות, 48 חברי כנסת שהצטרפו להצעת חוק לשימור הרי ירושלים, מאות אנשי מקצוע ואנשי רוח שהצטרפו לקריאות להגן על אזור ייחודי זה של ארץ ישראל מידי יזמי הנדל"ן, ולהוכחות כי יש די עתודות לבניה בתוך העיר ואין כל צורך בתכנית".
עיריית ירושלים: התוכנית זכתה לאישורים הדרושים
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "כעשרה אחוזים בלבד מתוכנית מערב ירושלים מיועדים לבנייה למגורים ואילו הרוב המכריע של השטח יפותח כשטח ירוק. בשלבים הראשונים של הצגת התוכנית הארגונים הירוקים תמכו בה וחתמו עליה, אך מאוחר יותר, מסיבות השמורות עימם, החליטו למשוך ידם מן התוכנית. גם חוקר עצמאי, גדעון ויתקון, שמונה על ידי הוועדה המחוזית לבקשת הארגונים הירוקים, תמך בהמשך קידום התוכנית. עיריית ירושלים רואה חשיבות רבה בפיתוח שטחים ירוקים בעיר ובסביבתה וכחלק מתוכנית המתאר החדשה לעיר נקבע כי סך כל השטחים הירוקים בעיר ובסביבתה יגיע לכ-50,000 דונם – כגודל השטח המוניציפאלי של העיר תל אביב כולה".
"תוכנית מערב ירושלים הכרחית להמשך פיתוחה ובניינה של ירושלים. ירושלים סובלת ממצוקה חמורה בקרקע לבנייה וכבר כיום עתודות הקרקע של העיר כמעט ונגמרו. תוכנית מערב ירושלים באה לתת מענה לבעיה זאת, תוך התחשבות מקסימאלית בצרכי איכות הסביבה ובפיתוח שטחים ירוקים. יש לציין שרוב השטח אליו מתייחסת תוכנית מערב ירושלים יפותח כשטחי נוף פתוחים ורק מיעוטו מיועד לבנייה. התכנית הוכנה על ידי מיטב אנשי המקצוע גם בעירייה וגם במשרדי הממשלה יוזמי התכנית והיא מייצגת את תפיסת עולמה של עיריית ירושלים והועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז ירושלים. על מנת להבטיח את עתידה של העיר ומגוון האוכלוסיות בה, יש צורך גם בתכנית מערב ירושלים וגם במיצוי כל אפשרויות הבניה בתוך ירושלים".
"החוקר גדעון ויתקון בדק ומצא כי אין פסול בתוכנית והמליץ בפני הועדה לאמץ אותה. החומר המקצועי, הדו"חות והתסקירים שהובאו בפני החוקר הוכיחו לו כי הדרך הנכונה היא דרך מערב-ירושלים, תכנית שבראש ובראשונה חשובה להצלתה של ירושלים, הבטחת עתיד העיר ומניעת ההגירה השלילית והמשך עליית מחירי הדירות".
"עיריית ירושלים, בתוכנית המתאר החדשה שאושרה לאחרונה, שמה דגש רב על פיתוח שטחים ירוקים ברחבי העיר ובסביבתה, על ידי הקמת והרחבת פארקים מטרופוליניים, רובעיים ושכונתיים, ובשנים הקרובות צפוי השטח הכולל בירושלים וסביבתה להגיע לכ-50,000 דונם – כגודל השטח המוניציפאלי של העיר תל אביב כולה. לתוכנית מערב ירושלים תפקיד מרכזי בהמשך פיתוח שטחים אלה לרווחת כל תושבי העיר".