אולמרט חושש ממורדים ומלטף את ליברמן
שבוע בדיוק לפני ההצבעה על תקציב המדינה, אהוד אולמרט לא בוחל באמצעים כדי לעבור בשלום את המשוכה הפרלמנטרית והמנהיגותית הגדולה. הוא ואנשיו מקיימים מגעים עם ישראל ביתנו ועם יהדות התורה. בכיר בישראל ביתנו: "אולמרט פוחד להישאר בהצבעה עם מכנסיים למטה". המחיר הפוליטי: חוק ההסדרים מתקצץ מרגע לרגע
אחרי שעמיר פרץ עשה שרירים והעבודה נמנעה בהצבעה על התקציב בממשלה, אהוד אולמרט לא לוקח סיכונים והחל לגייס תמיכה בין סיעות הכנסת בהצבעה על תקציב המדינה ועל חוק ההסדרים. אנשיו מנהלים מגעים גם עם סיעות האופוזיציה לקראת ההצבעה על חוק ההסדרים ביום שלישי ולמחרת על תקציב המדינה. היום (ד') נפגשו אנשיו של ראש הממשלה עם יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, כדי לבחון אפשרות שיתמוך בתקציב.
בעבודה מודעים למגעים שמנהל אולמרט גם עם סיעות האופוזיציה ומגיבים: "הוא מנסה לחלק כופתאות לליברמן ולאיחוד הלאומי כדי להבטיח רוב במקרה של מורדים אצלנו ואצלו. ייתכן שהוא רוצה להחליש את כוח המיקוח שלנו ומנסה להבטיח רוב גדול סביב הצבעת התקציב, שהיא גם הצבעת אמון".
אבל לרוב גדול יש מחיר, והמחיר מבחינת אולמרט הוא קיצוץ משמעותי בחוק ההסדרים. בזה אחר זה נושרים סעיפים בחוק ההסדרים. בין השאר נפלו סעיף המבטל את חוק חינוך חינם לילדים חולים, שני סעיפים הנוגעים לחוק הדיור הציבורי, סעיף שבו התכוונה הממשלה לפגוע בזכויות האלמנות והיתומים הידועים בציבור המקבלים תגמולים ממשרד הביטחון, ועדת הכלכלה הכניסה סעיף המבטיח פיצויי פרישה הולמים למפוטרי רשות השידור. הצבעות רבות הנוגעות לחוק ההסדרים נדחו ליום שני, ובכנסת מעריכים שאז יימחקו סעיפים נוספים.
ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה) לקחה על עצמה את משימת "דילול" חוק ההסדרים, ונשמעת מרוצה מהתוצאה: "אנחנו רואים מגמה מאוד חיובית ומרוצים מאוד מההידברות עם יו"ר הקואליציה, ח"כ אביגדור יצחקי. הסעיפים הבעייתיים יורדים. אנחנו מקווים שנוכל להצביע בלב שלם על התקציב".
התחממות בגזרת ישראל ביתנו
לקראת ההצבעה, מחזרים אנשיו של אולמרט אחר ישראל ביתנו, ואולמרט עצמו נשמע מפויס מתמיד כשקרא בפומבי לסיעתו של ליברמן להצטרף לקואליציה. בישראל ביתנו מפרשים את החיזורים בעיקר כאיתות של אולמרט לעמיר פרץ שהוא לא תלוי רק בו. בכיר בישראל ביתנו אומר כי "אולמרט פוחד שהחיכוכים בקואליציה יעמידו אותו בהצבעה על התקציב כשמכנסיו מופשלות. הוא בונה רשת הגנה מסיעות האופוזיציה, כדי לשריין את עצמו".
אבל ליברמן קשה להשגה ולפי שעה, בישראל ביתנו עדיין לא מביעים תמיכה גלויה בתקציב וגם מכחישים דיווחים על התחממות ביחסי ליברמן-אולמרט. למרות זאת, איש בכנסת לא ירים גבה אם ככלות הכל ח"כ ליברמן יחליט לתמוך בתקציב.
בזירת המגעים בין קדימה לסיעת יהדות התורה נוספה אפשרות שיהדות התורה לא תצטרף בשלב זה כשותפה בקואליציה אך תתמוך בתקציב בתמורה להבטחות ולהעברות תקציביות. ח"כ משה גפני מסביר: "עדיין לא הגענו להסכמות, אך קיימת אפשרות שנתמוך בתקציב. היו מקרים בעבר שכאשר היינו באופוזיציה, הצבענו בעד התקציב תמורת העברת תקציבים לנושאים החשובים לנו".
וכשזו התמונה בכנסת, רק הליכוד ומרצ נותרו אופוזיציה "אמיתית", אבל גם הם מבינים שהקרב על התקציב אבוד. לכן הם מכוונים את כל מאמציהם לחוק ההסדרים, ומתכוונים לגרום לאולמרט לכאב ראש ולשלוף מהחוק כמה שיותר סעיפים.
ח"כ חיים אורון (מרצ) הגיש מאות הסתייגיות לתקציב ולחוק ההסדרים, והוא חוזה ש"התקציב יעבור ומחוק ההסדרים יוציאו הרבה מאוד סעיפים. אני לא צופה לאולמרט קשיים דרמטיים, אלא אם מישהו ירצה לעשות משבר של הרגע האחרון. להערכתי, ביום רביעי יהיה תקציב אך חוק ההסדרים יהיה הרבה יותר רזה".
יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, מרוצה מנצחונות האופוזיציה בהצבעות בוועדות הכנסת על חוק ההסדרים, "ניתן לגלות סימני חולשה של הממשלה. בשתי הצבעות בוועדת הפנים והחוקה הם נכנעו".
לראשונה, ההצבעה על התקציב ועל חוק ההסדרים לא תתקיים ברצף. ועדת הכנסת החליטה לפצל את ההצבעה כך שביום שני תצביע המליאה על חוק ההסדרים וביום רביעי על התקציב. ח"כ סער מרוצה גם מההישג הזה: "תתכבד הממשלה ותבוא בשעת לילה מאוחרת פעמיים בשבוע להצבעה במליאה".