ברק הגיש בצהריים את התפטרותו
ע"פ החוק יתקיימו כעת בחירות לראשות הממשלה בלבד ונתניהו לא יוכל לרוץ. בליכוד החלו לפעול במרץ לקידום חוק לפיזור הכנסת , כדי שגם בח"כים ייבחרו מחדש, ו"חוק נתניהו" שיאפשר לראש הממשדה לשעבר לרוץ בכל זאת
ראש הממשלה ושר הביטחון, אהוד ברק הגיש היום בצהריים לנשיא משה קצב את התפטרותו, שתיכנס לתוקף תוך 48 שעות. "אני רוצה מנדט מחודש מהעם", הסביר ברק את צעדו. ברק אמר בבית הנשיא כי החליט להגיש את התפטרותו לאור המצב הפוליטי "ואי ההיענות ליוזמתנו להקים ממשלת חירום". רה"מ הוסיף כי הוא מקווה שמערכת הבחירות "תהיה נקייה והוגנת ותוביל לתוצאה הנכונה". הנשיא קצב אמר כי "בשבע השנים האחרונות הלכו ממשלות ישראל כברת דרך לקראת הפלסטינים אבל התקריות האחרונות מעוררות תהיות רבות".
"ראש הממשלה רוצה לדעת שכל העם מאחוריו", הוסיף הנשיא, וברק תיקן בחיוך "רוב העם".
הבחירות לכנסת - יתקיימו או לא?
משמעות ההתפטרות של ברק היא כי יהיו בחירות לראשות הממשלה בלבד תוך 60 יום, בעוד שהכנסת תישאר כפי שהיא כיום.
הדרך העיקרית שבאמצעותה יכולה הכנסת לפזר את עצמה בכל זאת, היא על ידי הצבעת אי אמון בברק, לפני שההתפטרות של ברק תיכנס לתוקפה, דבר שייקרה 48 שעות אחרי שרה"מ הגיש את התפטרותו לנשיא.
אבל היועץ המשפטי של הכנסת, צבי ענבר, קבע היום כי הצעת אי האמון היחידה שעומדת בפני הכנסת כיום, של ח"כ מיכאל קליינר, אינה חוקית מסיבה טכנית. האפשרות היחידה האחרת, לדברי ענבר, לפזר את הכנסת, ללא אי אמון, היא המשך ההליכים לחקיקת חוק פיזור הכנסת. בתחילת היום נטה היועץ שלא לאשר את המשך החקיקה בשל התפטרות ברק - והחוק הקיים בנושא, אבל לבסוף קבע כי הכנסת רשאית להמשיך בהליכים לפיזורה. כזכור החלטה זו עברה כבר בקריאה ראשונה מתוך השלוש הדרושות. בליכוד כבר הודיעו כי יפעלו לכינוס ועדת החוקה בהקדם, כדי לדון בהצעת החוק לפיזור הכנסת.
נתניהו - ירוץ או לא?
החוק הנוכחי קובע כי מי שאינו ח"כ לא יכול להתמודד בבחירות לראשות הממשלה שמתקיימות לאחר התפטרות, ולפיכך, בנימין נתניהו לא יוכל לרוץ לבחירות.
ברק רמז לאפשרות שבהתאם לחקיקה אפשרית, יוכל גם נתניהו להתמודד, ואמר כי לא יתנגד לחקיקה כזו ואף יתמוך בה. חבר הכנסת אביגדור ליברמן הודיע כבר כי יניח הצעת חוק על שולחן הכנסת שתאפשר לנתניהו לרוץ בכל זאת.
יו"ר הליכוד אריאל שרון הודיע הבוקר כי יתמוך ב"חוק נתניהו" שיניח מחר ח"כ אביגדור ליברמן. הצעת חוק כזו כבר הונחה בשבוע שעבר על ידי חבר הכנסת אברהם הירשזון. כ-70 חברי כנסת, בהערכה ראשונית, יתמכו בחוק נתניהו, בהם מפלגת העבודה, הליכוד, ש"ס, המפד"ל, עם אחד, הבחירה הדמוקרטית וחרות. הסיעות הערביות ושינוי הודיעו כי תתנגדנה.
ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו סירב להתייחס אמש להתפטרותו של ראש הממשלה ברק. בשעה 17:00 היום ינחת מטוסו בישראל לאחר ששהה בניו-יורק בימים האחרונים.
מה קורה בעבודה?
שרים רבים בישראל אחת אמנם תמכו בהתפטרות ברק, והאיצו בו זמן רב לעשות כן "כדי לחסום את נתניהו וכדי לא להפיל את כולנו", אבל את ההחלטה להתפטר קיבל ברק, כהרגלו, לבדו. רק לאחר מסיבת העיתונאים הוא כינס את שרי ישראל אחת להתייעצות. שורת חברי כנסת שברק התייעץ עימם במהלך השבת, לפני מסיבת העיתונאים, לא שמעו ממנו דבר על כוונתו להתפטר.
היום מתכנס בשפיים מרכז מפלגת העבודה לדיון מיוחד, שצפוי להיות סוער. מרכז המפלגה יתבקש כבר היום לאשר את מועמדותו של ברק לראשות הממשלה. מזכ"ל העבודה, השר רענן כהן, אמר כי מחוות דעת משפטיות שקיבל - הדבר בהחלט אפשרי והוא ינסה לקדמו. לדבריוף הדיון בשיטת הבחירות הפך משני, ולכן ימליץ לאשר חופש הצבעה לחברי הכנסת בהצבעה על החוק שתיערך ביום שלישי. אלא שנסיונותיו של כהן לנטרל מועמדים אחרים עשויים להיכשל: יוני העבודה מקיימים בימים האחרונים התייעצויות שתכפו מאמש בנוגע להצבת מועמד. מקורביו של פרס טוענים כי הוא רואה עצמו מועמד, אך עדיין שוקל האם להצהיר על כך כבר כעת.
יו"ר הכנסת אברום בורג עוד לא הצהיר חד משמעית מה יעשה, אולם מקורביו טוענים כי כעת, לאחר שראש הממשלה התפטר, ברור כי לא יהיה בעתיד הקרוב הסכם שלום שיחייב התאחדות סביב ברק, דבר שמדרבן את בורג לנסות את כוחו בהתמודדות על ראשות הממשלה.
מה קורה בליכוד?
כרגע אריאל שרון הוא מועמד הליכוד לראשות הממשלה, אבל כאמור ח"כים רבים, ממקורבי נתניהו, הבטיחו כי יעשו כל מאמץ כדי לאפשר לראש הממשלה לשעבר לרוץ בכל זאת. נתניהו עצמו יחזור כאמור רק היום לארץ מניו יורק, וטרם הגיב על ההתפתחות. ח"כ סילבן שלום, שהביע בעבר רצון להתמודד מול שרון, עדיין לא הודיע כיצד יפעל. אם ישונה החוק כך שנתניהו יוכל להתמודד צפוי שלום להודיע כי לא יתמודד. אם לא ישונה החוק - יתכן שלשלום יצטרפו כמועמדים גם לימור לבנת ומאיר שטרית.
כתבנו יהונתן ליס מוסר כי סיעת הליכוד התכנסה היום בצהריים לדיון בהתפתחויות הפוליטיות. שרון הכחיש בישיבה כי היה לו דיל עם ברק לפיו רה"מ יתפטר כדי לחסום את נתניהו.
שני נושאים עיקריים גובשו בישיבה: קידום החוק לפיזור הכנסת ומתן אפשרות לנתניהו להתמודד על ראשות הממשלה. היועץ ענבר גורס, כי בתוך 12 עד 14 ימים יידרשו המפלגות להציג את המועמדים שלהן לראשות הממשלה, ולכן כבר בימים הקרובים יצטרך הליכוד לערוך פריימריס בין מועמדיו. חברת הכנסת לימור לבנת אמרה בישיבה, כי "הליכוד לא יאפשר לברק להשלים את המניפולציה בה החל אתמול. בכל מקרה נערוך בחירות מהירות מאוד לכנסת ולראשות הממשלה". לבנת הודיעה, כי אם נתניהו לא יתמודד, היא תישקול להתמודד מול שרון ב"סבירות גבוהה".
חבר הכנסת מאיר שטרית הודיע, כי יתמודד על ראשות הליכוד אם נתניהו לא יוכל להכריז על מועמדותו. ח"כ ישראל כץ מתח ביקורת חריפה על אריאל שרון ואמר, כי "יו"ר הליכוד לא קידם כראוי את הצעת החוק לשינוי שיטת הבחירות. הליכוד צריך כעת להתמקד בחקיקה להקדמת הבחירות, אז נתניהו יתמודד כשווה מול שווים".
גם מועמדים ערבים ירוצו
חבר הכנסת אחמד טיבי מסיעת תע"ל אמר כי הוא נחוש להיות המועמד השלישי לראשות הממשלה. "ברק ושרון אינם מייצגים את הציבור שלי ולכן אבקש את אישור הסיעה להתמודד", אמר. גם חבר הכנסת עזמי בשארה הודיע כי הוא שוקל לרוץ.
מה קורה לשינוי שיטת הבחירות?
ח"כים רבים שפעלו למען שינוי שיטת הבחירות מצאו את עצמם מופתעים לנוכח הודעת ברק. לנוכח המועד הקצר עד הבחירות, ספק רב אם יהיה אפשר להספיק את הליכי החקיקה הדרושים למען שינוי שיטת הבחירות. בנוסף, אם אמנם יתקיימו בחירות לראשות הממשלה בלבד, הרי שאין כל טעם בשינוי השיטה.
ביום שלישי אמורה להצביע הכנסת על החוק לשינוי שיטת הבחירות שעבר בקריאה ראשונה. חבר הכנסת עוזי ברעם מהעבודה הודיע כי יעשה ככל שביכולתו כדי שהחוק לא יירד מסדר היום. יו"ר הקואליצייה אופיר פינס טוען כי "כעת יוכל החוק לעבור ללא לחץ", אולם שניהם חוששים כי הבחירות הנוכחיות יתקיימו במתכונת הנוכחית והחוק לביטול הבחירה הישירה יחול רק בבחירות הבאות. המשמעות: הרכבת הקואליציה תהיה שוב משימה כמעט בלתי אפשרית. אלא אם כן נכונות השמועות במערכת הפוליטית שגורסות כי ברק כבר סגר "דיל" עם ש"ס ומרצ לפיו אם ינצח בבחירות, הם יצטרפו לקואליציה שיקים.
אפשרות נוספת היא ממשלת אחדות. יו"ר הליכוד שרון אמר כי אם ינצח בבחירות יפעל להקמתה של ממשלת אחדות ובסביבתו של ברק אומרי כי לא יחזור על טעותו ויקים גם הוא מיד עם היבחרו ממשלת אחדות.