אלי ישי: הלחם יוזל ב-4%. האוצר: לא בטוח
חודש לאחר שאולמרט חתם על צו לעליית מחירי הלחם בשיעור של 7.11%, חתם שר התמ"ת אלי ישי על על צו להפחתת המחיר לצרכן של הלחם בשיעור של 4%. אלא ששר האוצר כנראה לא ימהר לחתום על הצו ומבקש קודם "לבחון את הסוגייה"
קרב בין משרד התמ"ת לבין משרד האוצר על מחירי הלחם. בתגובה להודעת סגן רה"מ ושר התמ"ת, אלי ישי, כי חתם היום (ג') על צו להפחתת המחיר לצרכן של הלחם בשיעור של 4%, מסר שר האוצר אברהם הירשזון כי כלל לא בטוח שהוא יחתום על הצו. המהלך של הוזלת מחיר הלחם לא ייצא לפועל ללא חתימתו של שר האוצר, אברהם הירשזון.
המהלך של ישי היום נעשה כחודש לאחר לאחר שמחיר הלחמים הנמצאים בפיקוח עלה בשיעור של 7.11% בעקבות צו עליו חתם ראש הממשלה, אהוד אולמרט.
אלי ישי אמר היום כי ההחלטה על ההפחתה באה בעקבות בחינה כלכלית מדויקת ועבודת מטה מסודרת שביצעו יועצו הכלכלי, שמעון יפרח, בשיתוף המפקחת על המחירים במשרד התמ"ת, צביה דורי, ומנהל מינהל מחקר תכנון וכלכלה, בני פפרמן.
בבדיקה הכלכלית, מציין השר ישי, הגיע הצוות למסקנה כי המחירים לצרכן ניתנים להפחתה ב-4%, ללא פגיעה בכוחות השוק ובאיזונו. במשרד התמ"ת מציינים, כי המחיר הוא מירבי, כאשר החוק מאפשר לקמעונאים להוריד את המחירים לצרכן לפי שיקול דעתם וללא כל מגבלה.
אלא שבאוצר, כאמור, לא ממהרים לחתום על הצו. הירשזון ביקש לקבל לידיו את ההמלצות המקצועיות והכלכליות שעמדו בבסיס החלטתו של ישי, ומסר כי רק לאחר קבלת החומר ממשרד התמ"ת ולאחר בחינת הגורמים המקצועיים במשרדו, ישקול שר האוצר את עמדתו.
ממשרד האוצר נמסר, כי בדיון שקיימה בסוף מאי ועדת המחירים, המורכבת מנציגי התמ"ת והאוצר, "לא מצאה הוועדה תימוכין כלכליים להתערבות בשינוי המרווח הקמעונאי הקיים".
בנוסף, הביע שר האוצר חשש כי צמצום המרווח הקמעונאי ב-4% כפי שמוצע על ידי שר התמ"ת, עשוי לגרום לכך שהקמעונאים יסירו מהמדפים את הלחם המפוקח, ובכך עשויה להיפגע, בסופו של דבר, האוכלוסייה הצורכת את הלחם המפוקח לסוגיו. שר האוצר ביקש מאנשי משרדו לבחון גם סוגייה זו.
הארגונים החברתיים מחו
ההחלטה על העלאת מחירי הלחם בתחילת מאי עוררה סערה גדולה. חברי כנסת וארגונים חברתיים רבים יצאו במתקפה חריפה על החלטת הממשלה וטענו כי היא "אנטי חברתית". גם אלי ישי, שרק נכנס לתפקידו כשר התמ"ת, אמר כי הוא מתנגד להחלטה ויפעל לביטולה, לפחות חלקית.
מאפיית ברמן: ההפחתה תגרום לסגירת מאפיות
יצחק ברמן, בעלי מאפיית 'ברמן', אמר בתגובה כי "הפחתת מחירי הלחם תפגע במאפיות, שהרווחיות שלהם על הלחמים היא מאוד נמוכה, במיוחד לאור ההתייקרות במחירי הקמח והאנרגיה בעולם.
לדבריו, "דו"חות כספיים של ועדה מקצועית שפורסמו בחודש נובמבר 2005 הראו כי יש להעלות את מחירי הלחם ב-15%. הדבר לא בוצע בגלל מערכת הבחירות. לפני חודש המחירים הועלו ב-7% בלבד.
"הפחתת מחירי הלחם תגרום בסופו של דבר לסגירת מאפיות בישראל ולפיטורי עובדים. אני קורא לשר האוצר שלא לחתום על הצו, ולהשאיר את מחירי הלחמים שבפיקוח על כנם ואף לדון בהעלאת מחיר הלחם עקב עליות המחירים בעולם".
הקמעונאים: לא נמכור יותר לחם
תני גולדשטיין מוסיף: מנכ"ל חברת קמ"ע, המייצגת את הקמעונאים והמכולות הקטנות, אמר כי "אם אכן יוזילו את הלחם ואת עמלת הרווח של הקמעונאי הקטן ממחירת הלחם מ-11% ל-7%, המכולות פשוט יפסיקו למכור לחם. לא יהיה שווה להם למכור. מכולות מתחילות להרוויח במרווח רווח של 15% ומעלה. מרווח רווח של 7% אגורות הוא בדיחה. חשבתי שה'ממשלה החברתית' גיבורה על חזקים. מה שהוא עושה, זה בשביל לרצות את המסכנים ב-3 שקלים, הוא גורם לכך שלחם לא יימכר יותר במכולות. הכלכלה של ש"ס היא פשוט כלכלה בגרוש".