שתף קטע נבחר

סיפור שמתחיל ביערות הכרמל

פתיחתה של חוות משמר הכרמל למבקרים, והפיכתה לאתר קמפינג, העלתה אצל עדנה יצחקי זכרונות מבית אבא על רומנטיקה ולחימה

הוא היה בן 21 כשעלה לפלשתינה, אי שם בתחילת שנות ה-30, כדי ללמוד בטכניון. בשביל הפרנסה הצטרף למשטרת הישובים הבריטית והגיע כנוטר למקום שנקרא "יערות הכרמל".

 

היא היתה חלוצה בת 19, חברה בקבוצת "הבחורות הסוציאליסטיות ממגדיאל" שהקימה את קיבוץ בית אורן. הם התאהבו בצל האורנים. הקימו את הארץ והקימו משפחה. אני בתם.

 

לא מעט גלגולים ותלאות עברו על המקום ובכל גלגול ניתן לו שם אחר. קראו לו "חירבת שלאלה", "חוות משמר הכרמל", "יערות הכרמל" ו"בית אורן הישנה". לא מזמן קם המקום לתחייה ועתה קוראים לו "חוות משמר הכרמל", נקודת חן מקסימה בפארק הכרמל.

 


הנוטר אהרון (אלק) ספיר והחלוצה בילה לבית ציטרין. ככה הכל התחיל

 

האתר הוקם בסוף המאה ה-19 כבית מגורים עם חצר משק, עבור הסוחר והמתורגמן שוקרי מנסור שהיה בעל אלפי דונמים של קרקעות באזור. בשנת 1934 רכשה ממנסור קבוצת משקיעים בראשותו של המהנדס יוסף לוי 6,000 דונמים. הם ביקשו להקים במקום עיר גדולה והחליטו לתת לה את השם "יערות הכרמל". אבל המיזם כשל לאחר שלא נמצאו קונים שסברו כי המקום אטרקטיבי. בלית בררה, פנה לוי לקבוצת עולים חדשים מגרמניה, חברי תנועת "תורה ועבודה", והציע להם לפתח את המקום בתמורה לחלקת אדמה עליה יוכל להקים בית. שנה אחר כך התיישבו למרגלות הגבעה 15 פועלים. למחנה שהקימו קראו - "משמר הכרמל".

 

עם פרוץ המאורעות באפריל 1936, נאלצו חברי הקבוצה לעלות ולהתיישב בביתו לשעבר של מנסור. הם הפכו את החווה למחנה מבוצר, הוסיפו מגדל שמירה, וממשטרת הישובים הבריטית נשלחה קבוצת

 נוטרים לשמור על המקום ועל יושביו. במהלך תקופת המאורעות נהרגו 15 מחברי הקבוצה. בעקבות האירועים הוחלט להקים במקום קיבוץ, בתקווה שיחזק את האחיזה בשטח. וכך, בשנת 1939, עלו לאדמות חירבת שלאלה בנות קבוצת "הבחורות הסוציאליסטיות ממגדיאל", שהתגוררו בתחילה בחווה ולאחר מכן בקיבוץ החדש - בית אורן.

 

ילדה של כרמל

 

הסטודנט-הנוטר אהרון (אלק) ספיר והחלוצה בילה לבית ציטרין, שנפגשו לרגלי האורנים ביערות הכרמל, חיו את אהבתם בין לחימה להגשמה, בין מגדל השמירה וחדר האוכל. היא התרשמה מהלוחם על הסוס שבלילות היה יורד לעתלית להבריח מעפילים. הוא התאהב בבחורה היפה שהבינה אותו וצחקה מבדיחותיו. הם נישאו וילדו שלושה ילדים, ואנחנו גדלנו על סיפוריהם. היערות ונקודות התצפית בכרמל תמיד היו עטופים עבורנו בזכרונות של לחימה ורומנטיקה.

 

לאחר תהליך שיקום, במסגרתו שוחזר המבנה המקורי ששמש את ראשוני המתיישבים, נפתחה לאחרונה חוות משמר הכרמל למבקרים. עתה משמש המקום כאתר קמפינג ללינת לילה, כבסיס לפעילויות לקבוצות מטיילים וכנקודת מוצא לסיורים באזור. לרשות המטיילים עומדים משטחי לינה מסודרים, מקלחות, שירותים, מטבח מאובזר, שולחנות לפיקניקים וחדרי אירוח. החווה יכולה לארח 500 אורחים ללינת שטח וכ-40 אורחים ללינה בחדרים. השהות במקום היא בתשלום ובתיאום מראש בלבד (טלפון: 8220005 - 04, פקס 820003 - 04).

 


משמר הכרמל כיום. מרפסת תצפית להנצחת האבות (צילום: דני יצחקי)

 

לשמחתנו, רשות הטבע והגנים קיבלה את תרומתנו וביחד עם תרומתה של משפחת סופל, שגם אביהם שירת כנוטר במקום, הוקמה מרפסת תצפית להנצחת אבות המשפחה וקבוצת הנוטרים ששמרו על המקום.

 

כיצד להגיע: מכביש החוף יורדים במחלף עתלית לכיוון מזרח. מצומת אורן (כביש מספר 4, ליד "כלא 6") עולים בכביש מספר 721 לעבר קיבוץ בית אורן. הפניה ימינה לכיוון החווה היא לאחר הפניה לאחוזת יערות הכמל ולמחצבות קדומים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוות משמר הכרמל. מקום לקמפינג
באדיבות רט"ג
חוות משמר הכרמל דאז. מחכה לבנות
חוות משמר הכרמל דאז. עברו גלגולים
מומלצים