משמורת משותפת: לילד יש שני בתים
ברוב הסכמי הגירושים קובעים ההורים כי אחד מהם, ברוב המקרים האם, יקבל את המשמורת הקבועה על הילדים, ואילו להורה השני נקבעים הסדרי ראיה באמצע השבוע ובסופי שבוע, בחגים ובחופשות. לעומת זאת, במשמורת משותפת יש חלוקה שווה של נטל הטיפול השוטף והיומיומי בילדים. לא מומלץ להורים בקונפליקט חמור
דן ושירה, הורים לילדים בני 12 ו-15, החליטו להתגרש. כדי למנוע את ההשפעות שיש לסכסוך משפטי ארוך וממושך על הילדים, הסכימו ביניהם לפנות להליך של גישור, על מנת להגיע להסכם גירושים כולל, מחוץ לכתלי בית המשפט. הקו שהנחה את בני הזוג היה טובת הילדים, כשיקול אותו יש להעמיד בראש סולם העדיפויות. דן ושירה החליטו לעשות הכל כדי
למזער, עד כמה שניתן, את השפעת הגירושים על ילדיהם ולקבוע בהסכם הגירושים הסדרים שיאפשרו לילדים לשמור על קשר הדוק ויומיומי עם שני ההורים במידה שווה. לצורך כך, הסכימו דן ושירה כי המשמורת על הילדים תהיה משותפת. במסגרת הליך הגישור, העלינו בפני דן ושירה את הנקודות שיש לתת עליהן את הדעת כאשר מבקשים לקבוע הסדר של משמורת משותפת.
מהי "משמורת משותפת"?
ברוב הסכמי הגירושים, קובעים ההורים כי אחד מהם (על פי רוב - האם) יקבל את המשמורת הקבועה על הילדים, ואילו להורה השני נקבעים הסדרי ראיה עם הילדים באמצע השבוע וכן בסופי שבוע, בחגים ובחופשות. משמעותה של משמורת משותפת, לעומת זאת, היא חלוקה שווה של נטל הטיפול השוטף והיומיומי בילדים. למעשה, בהסדר של משמורת משותפת, משך השהות של הילדים עם כל אחד מההורים הוא שווה, או כמעט שווה, לרבות לינה. על פי הסדר זה, לילדים "שני בתים" – אצל האב ואצל האם, בהם שוהים הילדים לסירוגין.
מהם היתרונות של משמורת משותפת?
היתרון הגדול שיש לקביעת הסדר של משמורת משותפת הוא הענקת האפשרות לילדים לשמור על קשר הדוק עם שני ההורים, במידה שווה, אף לאחר הגירושים, זאת להבדיל ממצבים בהם הילדים נמצאים במשמורת אחד מההורים ועם ההורה השני נפגשים בהתאם להסדרי ראיה קבועים. המשמורת המשותפת יוצרת שיוויון בין ההורים, כך ששניהם כאחד מהווים דמויות משמעותיות בחיי הילדים, ללא חלוקה בין הורה "מגדל ומחנך" לבין "הורה של סופשבוע" המרעיף פינוקים על הילדים, במטרה לפצותם על הזמן בו שאינם נמצאים איתו. הדבר עשוי לתרום לתחושת האחריות והמעורבות של האב, שיראה עצמו במעמד שווה לזה של האם ביחס לילדים. מעורבות גבוהה של שני ההורים בחיי הילדים עשויה לתרום להסתגלותם החיובית של הילדים לתא המשפחתי החדש.
מהם החסרונות של משמורת משותפת?
הילדים עלולים לחוש "נעים ונדים" בין שני בתים, ללא תחושת קביעות ויציבות. הדבר עלול להתרחש בפרט כאשר הילדים עוברים מבית לבית באופן שרירותי ובזמנים בלתי קבועים, על פי נוחות ההורים. בעייתיות נוספת נעוצה ביכולתם של הילדים להתארגן כראוי למעבר בין בית אחד לשני ולהתמיד בביצוע המטלות שעליהם לבצע במסגרת החינוכית בה הם לומדים, ללא צבירת פערים כתוצאה מהמגורים בשני בתים נפרדים, כמו גם יכולתם להתמיד בפעילויות החברתיות שלהם.
לעיתים, על אף הכותרת של "משמורת משותפת", ההורים אינם מממשים בפועל את כל המחויבות הכרוכה בכך. חשוב להדגיש כי על ההורים להיות מודעים לכך שמשמורת משותפת מחייבת אותם להיות מעורבים באופן שווה ופעיל בחיי הילדים, ולא להטיל על אחד מהם בלבד את האחריות לתחום כזה או אחר בחיי הילדים. למשל, על שני ההורים להיות ערים לצרכים הלימודיים של הילדים, הכנת שיעורי בית, לימוד למבחנים, צרכים חברתיים וכדומה.
בנוסף לכך, הניסיון מלמד שכאשר קיימים עניינים בלתי פתורים אצל ההורים (כעסים, תסכולים ומרירות הנוגעת ליחסיהם), המשמורת המשותפת עלולה לחדד את הקונפליקט ולהקצין את הסכסוך, שכן הקשר בין ההורים הינו הדוק ויומיומי וכתוצאה מכך נחשפים ההורים למוקדי סכסוך רבים יותר, דבר המשפיע באופן הרסני על הילדים.
התנאים ההכרחיים להצלחת המודל של משמורת משותפת
בראש ובראשונה, נדרשת רמה גבוהה של שיתוף פעולה בין ההורים, יחסי אמון, תקשורת פתוחה, הבנה וכבוד הדדי בין שני ההורים. במצבי קונפליקט חמור בין ההורים, לא ניתן בשום אופן להחיל הסדר מסוג זה.
כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה של משמורת משותפת, יש לדאוג גם לסידורים טכניים מתאימים: על ההורים להתגורר בסמיכות זה לזה, על מנת להקל על הילדים את הניידות מבית אחד לשני ולאפשר להם לשמור על המסגרת הלימודית והחברתית שלהם. סמיכות המגורים אף תחסוך מההורים את הטרחה הכרוכה בהסעת הילדים ממקום למקום. יש להבטיח כי הסדרי המעבר בין שני הבתים תואמים את צרכי הילדים ואינם מכבידים עליהם. יש להקפיד על לוחות זמנים יציבים ומתוכננים היטב, אבל תוך שמירה על גמישות לנסיבות משתנות ובלתי צפויות.
ההחלטה על משמורת משותפת מחייבת את ההורים להיערך בהתאם, בשני הבתים גם יחד, על מנת להעניק לילדים תחושת ביתיות אצל כל אחד מהם. על ההורים לוודא כי בשני הבתים לילדים חדר משלהם, המצויד בכל האביזרים הדרושים והמעניק תחושת שייכות מלאה. יש לדאוג כי כל אחד מהבתים מהווה בית בפני עצמו עבור הילדים, ללא תחושת ארעיות או חוסר נוחות. יש לקחת בחשבון מראש את ההוצאות הכרוכות ברכישת ריהוט ואביזרים מתאימים בכל אחד מהבתים.
כמו כן, יש להיות ערניים וקשובים לתחושות הילדים ולבדוק אם המודל של משמורת משותפת אכן מתאים לילדים ואינו גובה מהם מחיר פיזי או נפשי. יש לתת לילדים את התחושה שההורים מהווים כתובת לכל בעיה ולאפשר להם לשוחח על כל תחושה ותסכול. בכל מקרה, מומלץ להיעזר בייעוץ מקצועי כדי לבדוק את טובת הילדים ולבחון פתרונות לבעיות שעשויות להתעורר בעתיד. הכלל המנחה הוא שהסדרי הראיה נועדו להיטיב בראש ובראשונה עם הילדים.
גישת בתי המשפט בנוגע למשמורת משותפת
המודל של משמורת משותפת אינו נפוץ בפסיקת בתי המשפט בארץ. משמורת משותפת תיקבע על ידי בית המשפט רק כאשר בית המשפט משתכנע, בהתאם לחוות דעת מקצועיות, שהמודל תואם את טובת הילדים ושההורים מסוגלים ליישמו תוך שיתוף פעולה מלא. על כן, הסדר זה ייושם בכפוף להסכמה מצד שני ההורים. בית המשפט יבקש לבדוק עם ההורים אם נערכו מבעוד מועד להבטיח התנהלות טובה של הסדרי המשמורת המשותפת, ואם בחנו זאת לעומק. בית המשפט רשאי לבקש חוות דעת מקצועית, בטרם ייאשר את הסכמות ההורים הנוגעות למשמורת המשותפת.
האם ניתן לפתוח מחדש את נושא המשמורת לאחר אישור ההסכם?
נושא המשמורת לעולם נשאר פתוח, וכל אחד מבני הזוג רשאי לפנות לבית המשפט, אף לאחר הגירושים, בתביעה לשינוי הסדרי המשמורת שנקבעו בהסכם הגירושים. לעיתים, במרוצת הזמן, הנסיבות שהביאו לקביעת משמורת משותפת משתנות. היחסים בין ההורים מקבלים תפנית, צרכי הילדים משתנים, וההסדר אינו תואם עוד את נסיבות החיים החדשות. אם ההורים מסכימים על שינוי הסדר המשמורת, יש לעשות זאת בהסכם ולבקש את אישור בית המשפט. בהיעדר הסכמה בין ההורים, יש לפנות לבית המשפט על מנת שיכריע בעניין, בהתאם לטובת הילדים.
לפני ההחלטה בדבר הסדר של משמורת משותפת, יש לתת את הדעת להשלכה של הסדר זה על דמי המזונות שמשלם האב לאם בעבור הילדים. הסדר זה עשוי להביא הפחתה של דמי המזונות, בנימוק שהאב נושא בצרכים רבים של הילדים, מפאת היותו הורה משמורן, בעל מעמד שווה לאם.
עו"ד חיה זינגר ועו"ד שרון פרילינג מתמחות בדיני משפחה וירושה.
יש צורך בתקשורת פתוחה, הבנה וכבוד הדדי בין ההורים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים