עובדות מדהימות על הקיבה
למה הכרס מבצבצת אחרי ארוחה טובה, מאיפה השיהוקים, איך נוצרת הצרבת, ולמה קיצור קיבה לא תמיד עובד? הנה כמה דברים שלא ידעתם על הקיבה
קצת אחרי שטחנתם, ריסקתם והרטבתם את הארוחה בחלל הפה, היא צונחת דרך הוושט ישירות אל הקיבה, התחנה השלישית של מערכת העיכול. הקיבה משחקת תפקיד עיקרי בפירוק המזון, שם הוא שוהה פרק זמן שתלוי בסוג המזון ותפקוד הגוף.
הקיבה היא למעשה שק שרירי דמוי אגס המצוי בחלל הבטן מתחת לסרעפת. הוושט חודרת אל הקיבה בחלקה העליון הנקרא הפתח הלבבי (קרדיה). הקיבה מחולקת לחמישה חלקים, הראשון שבהם הוא כאמור הפתח הלבבי הסמוך אל הלב, והאחרים נקראים פונדוס, גוף הקיבה, חלק פילורי ופילורוס - הוא חלקה הסופי של הקיבה דרכו יוצא המזון שהתעכל - לעבר התריסריון.
הקיבה מפרישה מיצי עיכול חומציים ביותר ובהם חומצה הידרוכלורית, אנזימים מעכלים ובהם פפסין. כדי שהקיבה לא תעכל את עצמה מפני החומצות החזקות, היא מצופה בדופן תאים המתחדשים ללא הרף.
והנה עוד כמה דברים מעניינים על הקיבה:
- עניין של זמן: המזון שוהה בקיבה בדרך כלל כשעתיים, עד שהוא עובר אל המעי. נוזלים שוהים בדרך כלל כעשרים דקות עד חצי שעה בקיבה, עד לתחנה הבאה.
- פותחים כפתור: נפח קיבת אדם ריקה מגיע לכ-50 סמ"ק. כשהקיבה מלאה במזון, הנפח שלה עשוי לגדול עד פי 30. זו הסיבה שהבטן מתנפחת לאחר ארוחה דשנה.
- הביא לי אולקוס: כיב קיבה, או בשמו האחר – אולקוס, נוצר כאשר דופן הקיבה נפצעת, ועקב החשיפה התדירה לחומצות חזקות, נוצר כיב ההולך וגדל ברקמת הקיבה. מצב זה גורם לכאבים, צרבות ודימום מסוכן. כיב נוצר בדרך כלל כאשר מתפתחת דלקת ברירית המקיפה את דופן הקיבה או התריסריון. בשנים האחרונות התגלה כי כ-90 אחוז ממקרי כיב הקיבה נגרמים בשל הדבקה בחיידק הליקובקטר פילורי, נגדו קיים טיפול אנטיביוטי יעיל המרפא כליל את המחלה.
- מעלה מעלה: רפלוקס גסטרואזופגיאלי הוא המונח הרפואי לחומציות העולה מהקיבה וגורמת לכאב בחזה ולתחושת צרבת. הסיבה השכיחה לכך היא תפקוד לקוי של שסתום הוושט התחתון. תוכלו להפחית את התופעה באמצעות הפחתה במשקל, מנות קטנות יותר, והימנעות גם מצריכת קפאין, אלכוהול, מזון שומני, חריף או חומצי.
- תתחדשו: הקיבה חייבת לייצר אחת לשבועיים שכבה חדשה של תאי רירית, אחרת מיצי העיכול שבה יעכלו אותה לגמרי.
- הגזים יוצאים: גיהוק הוא הוצאת גזים מהקיבה (גרעפס), ונגרם בשל בליעת אוויר (ארופאגיה) כתוצאה מאכילה מהירה, לעיסת מסטיק, עישון, שיניים תותבות שאינן מותאמות או צריכת משקאות תוססים. מנגד, שיהוק הוא התכווצות בלתי רצונית של הסרעפת הגורמת לחסימה ופתיחה של מיתרי הקול במהירות ולהתפרצות קול פתאומית. שיהוק נגרם לרוב ממתח, צחוק בלתי נשלט, נשימות לא נכונות, אכילה מהירה, תרופות, או מחלות שונות.
- כשבא להקיא: בניגוד לאמונה הרווחת לפיה בחילות מקורן בקיבה, הרי שברוב המקרים הן תוצאה של הפרעות אחרות לחלוטין, שאינן קשורות לקיבה. השכיחות שבהן נגרמות משינויים הורמונליים בהריון, תרופות, טיפולים כימותרפיים, מיגרנות, דלקת ריאות, מחלות כבד, רמות סוכר נמוכות והפרעות נוספות.
- קרקורים: מדוע הקיבה משמיעה קולות כשאנחנו רעבים? תנועתיות הקיבה גורמת לבחישת אוויר, בדומה לבלון שהאוויר הוצא ממנו. הפתרון: למלא את הקיבה.
- בקיצור או בהרחבה: חלק נכבד מאלה שעוברים קיצור קיבה מופתעים לגלות שזמן קצר אחרי הירידה במשקל – עלו בחזרה. הסיבה העיקרית היא שנפח הקיבה אמנם קטן, אולם הנטיה להשמין עדיין קיימת. מנותחים אלה ממשיכים לצרוך מילקשייקים ומזונות עתירי שומן, במנות קטנות. התוצאה: עלייה הדרגתית למשקל המקורי, ואף למעלה ממנו.
- זהירות! צרבת: אף שבמרבית הפעמים מדובר באמת בסתם צרבת, חשוב לזכור כי התקף לב עשוי להתבטא באופנים רבים, החל מכאב בחזה, דרך כאבי לסתות, גב או גם צרבת. אם עברתם את גיל 40, ובמיוחד אם אתם בקבוצת סיכון (לוקים בהשמנת יתר, סוכרת, יתר שומנים בדם, לחץ דם גבוה, מעשנים או בעלי היסטוריה משפחתית של מחלות לב וכלי דם) - כל צרבת שאיננה חולפת צריכה להחשיד.