האם עומר שריף תיווך בין בגין לסאדאת?
זכרון בוגדני או אולי היסטוריה שנחשפת לראשונה? בוועידה בוושינגטון טען שחקן הקולנוע המצרי עומר שריף: לבקשתו של נשיא מצרים המנוח, אנואר סאדאת, בדקתי את אפשרות ביקורו בישראל ואף שוחחתי עם בגין. ועוד בסקירת עיתוני העולם הערבי: במצרים הותר לייצר ויאגרה, בירדן עומדים בתור לניתוחים פלסטיים ותגידו מזל טוב למיליונרים החדשים בסעודיה ובדובאי
המתווך הסודי של סאדאת?
שחקן הקולנוע המצרי המפורסם, עומר שריף, גילה כי נשיא מצרים המנוח, אנואר סאדאת, נעזר בו כדי ליצור קשר עם ישראל ו"למשש את הדופק" בדבר נכונותה לקבלו לביקור בירושלים וזאת עוד בטרם קיים את ביקורו ההיסטורי בבירה ב-1977. כך דיווח השבוע העיתון "א-שרק אל-אווסט".
בדברים שנשא מול ציבור אמריקנים ממוצא ערבי בוושינגטון בוועידה השנתית של הוועדה הערבית-אמריקנית למאבק באפליה הגזעית, אמר שריף כי הנשיא סאדאת טילפן אליו לפני כשלושים שנה וביקש ממנו לבדוק את עמדות ישראל ביחס לאפשרות שיבקר בה. המטרה: הכנה להסכם שיסיים את מצב הלחימה בין שתי המדינות. שריף סיפר הוא שם פעמיו מייד לשגרירות ישראל בפריז וביקש להיפגש עם השגריר באופן בהול.
בהמשך, כך סיפר, ביקש מהשגריר לקשר אותו עם ראש הממשלה, מנחם בגין, אך לא סיפר לו במה העניין. לדבריו, גם שוחח בנושא עם בגין. בדיווח לא צויין האם לשריף אכן היה חלק בהוצאתו של הביקור ההיסטורי אל הפועל.
הסערה הבאה? מינהלת החינוך של בתי הספר העל-יסודיים באוסלו, בירת נורווגיה, קיבלה השבוע החלטה האוסרת על לבישת כיסוי ראש ופנים באופן המותיר רק את העינים גלויות. כך דיווחה רשת החדשות "אל-ערביה". ראש עיריית אוסלו, ארלינג לאי, נימק את ההחלטה בכך שכיסוי הפנים שלובשות חלק מהתלמידות מקשה על המורים לזהותן.
יו"ר המרכז הנורווגי להגנה על זכויות מהגרות ופליטות, פחארה סלימי, גינתה את ההחלטה ואמרה כי "מניעת דבר שאינו פוגע בחירותו האישית של אדם כלשהו היא דבר רע מאד". בראיון לעיתון נורווגי היא הוסיפה: "לצעירות מעל גיל 16 יש זכות לבחור. חשיפת העיניים של הצעירות מספיק כדי לקיים איתן קשר בבית הספר".
ההחלטה, שצפויה לסחוף אחריה ערים נוספות במדינה, מתייחסת רק לכיסוי הפנים ולא לכיסוי הראש עצמו. האחראי על החינוך בעיריית אוסלו, טורגר דיגארד אמר: "איננו אוסרים לבוש דתי. צריך להבחין בין כיסוי הראש הדתי (החיג'אב) ובין הכיסוי שמכסה את הפנים ומונע קשר בין המורה ותלמידתו ובין התלמידים עצמם".
ויאגרה - תוצרת מצרים: משרד הבריאות המצרי הסכים להתיר את ייצורה של תרופת הוויאגרה במצרים לאחר תקופת המתנה ארוכה ופניות רבות מצד עשר חברות תרופות המקומיות. כך דיווחה השבוע סוכנות הידיעות הירדנית "פטרה".
גורם במשרד הבריאות מסר כי האישור לייצור מקומי של התרופה ניתן כדי לספקה לצרכנים במחיר סביר וכן כדי לצמצם את תופעת ההברחות של תרופות מזויפות המציפות את השוק המצרי.
מחקר שנעשה במצרים מעיד כי שוק הוויאגרה במדינה מגיע ל-11.5 מיליארד לירות מצריות (כשני מיליארד דולרים) בשנה. מהמחקר, אותו ערכו חברות התרופות ובתי המרקחת הגדולים במדינה, עולה עוד כי השימוש בוויאגרה הוא אחד הגורמים העיקריים אשר פוגעים בתקציב המשפחה המצרית ועלותו נאמדת בכ- 180-300 לירות מצריות בחודש. זאת ועוד: לפי המחקר, כ-240 מיליון כדורי ויאגרה מוברחים מידי שנה למדינה – דבר העולה למדינה כ-7.5 מיליארד לירות מצריות.
העשירים החדשים: ויש כאלה שאין להם בעיה לקנות ויאגרה, או כל דבר אחר. עם פרסום ממצאי דוח "מריל לינץ'" ובו פרטים על גידול מספר המיליונרים בישראל, נראה כי גם בעולם הערבי היו לא מעט כאלה שצחקו כל הדרך אל הבנק. כך, למשל, מספר המיליונרים בסעודיה זינק בכ-5,000 במהלך השנה האחרונה – מ-70,600 בשנת 2004 לכ-80,100 אשתקד – גידול של כ-13.5% במספר המיליונרים.
מהדיווח של העיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון עולה כי המצב הכלכלי במזרח התיכון בכלל, ובסעודיה בפרט, רשם שיפור נאה בשנה שעברה וזאת תודות לעלייה במחירי הנפט. מהדו"ח עולה כי התוצר המקומי עלה ב-5.6% בשנה האחרונה וההערכה בקרב כותבי הדו"ח היא כי הצמיחה תימשך גם בשנים 2006 ו-2007.
גם לנסיכות דובאי אין מה להתלונן. לפי הדו"ח, מספר המיליונרים במדינה עלה מ-52,800 בשנת 2004 ל-59,000 בשנת 2005, גידול דומה לזה של סעודיה. גידול זה משמעותי יותר מאשר בקנדה ובארה"ב גם יחד שם עומד השיעור על 6.9%.
הוויכוח על הניתוח: בירדן הולך ומתלהט הוויכוח סביב נחיצותם של הניתוחים הפלסטיים שהפופולריות שלהם רק הולכת ומאמירה. העיתון "אל-קודס אל-ערבי" דיווח השבוע על צעירים וצעירות שפוקדים בהמוניהם את המרפאות ובתי החולים בממלכה הירדנית בניסיון לשפר את הופעתם החיצונית וזאת למרות ביקורת על כך שהם מבצעים ניתוחים לא הכרחיים שעוסקים אך ורק בחיצוניותו של האדם.
ובמה מתעניינים הירדנים? ד"ר מאזן אל-בדור, מומחה לניתוחים פלסטיים בירדן, אמר כי הנשים מגיעות בעיקר כדי לבצע ניתוחים של שאיבת שומן, מתיחת עפעפיים ופנים, ניתוחי אף וכן הגדלת או הקטנת חזה ואילו הגברים מתמקדים בעיקר בהשתלת שיער, ניתוחי אף ומתיחת עפעפיים.
לדבריו, בשנת 2004 טיפל המרכז הרפואי "מדינת אל-חוסיין" ברבת עמון בו הוא עובד ב-2,700 לקוחות ואילו בירדן כולה הגיעו מספר הניתוחים לכ-13 אלף. מאז המספר רק ממשיך לעלות.
נלחמים בהגירה: צי סירות קטן וגיחות מהאוויר לכיוון מערב אפריקה ינסו לסייע לאיחוד האירופי להתמודד עם גלי ההגירה הנוהרים אליו, בעיקר מצפון מערב אפריקה. אחרי שמדינות האיחוד האירופי התמודדו בשנים האחרונות עם גלי ההגירה הבלתי חוקיים, בעיקר למדינות הסמוכות כמו מלטה, ספרד (ובכלל זה איים שתחת ריבונותה כמו האיים הקנאריים), צרפת ואיטליה החליטו 25 מדינות האיחוד לנסות ולהיאבק באופן תקיף יותר בתופעה. כך דיווח העיתון "א-שרק אל-אווסט".
"אנו פועלים מתוך מגמה לנהל את המשבר הזה באופן צבאי יותר", אמרה בכירה באיחוד האירופי. בכוח החדש שהוקם לצורך המשימה נוטלים חלק מספר קטן יחסית של סירות, מטוסים ומסוקים מ-12 מדינות באירופה. הכוח הוקם בין היתר לאחר שספרד פנתה לאיחוד בבקשה לסיוע בהתמודדות עם גל המהגרים הפוקד את האיים הקנאריים. היחידה הימית תנסה לסכל את ניסיונותיהם של המהגרים הבלתי חוקיים לצאת את המים הטריטוריאליים של אפריקה לכיוון האיים הקנאריים של ספרד – אליהם הגיעו רק השנה 10,000 איש לעומת 4,700 בשנה שעברה. זאת בנוסף למאות בני אדם שעל פי ההערכה מוצאים את מותם בדרך.