משבר בשיחות ארגון הסחר העולמי
הדיונים בנושא אמנת הסחר הגלובלית הסתיימו אתמול במבוי סתום, לאחר ששוב לא הושגה הסכמה בנושא הורדת מחסומי הסחר. 100 מדינות מתפתחות פרסמו הודעה משותפת, בהצהרה של אחדות
הדיונים בנושא אמנת הסחר הגלובלית הסתיימו אתמול (שבת) במבוי סתום, לאחר שהמדינות העשירות הגדולות נכשלו בפתרון המחלוקות בנושא הורדה נוספת של מחסומי הסחר. כ-60 שרים מהמדינות החברות בארגון הסחר העולמי התכנסו בסוף השבוע בז'נבה, לאחר חודשים של דיונים כושלים ותאריכי יעד מוחמצים, בניסיון נוסף לפתור את המבוי הסתום בכל בנוגע למכסים ולסובסידיות על החקלאות.
מזכ"ל הארגון, פסקל לאמי, הזהיר כי שיחות סוף השבוע הנוכחי הן הסיכוי הריאלי האחרון להגיע להסכמה על הנמכת מחסומי הסחר בתחום מוצרי החקלאות והתעשייה, צעד חיוני לקראת כינון אמנת סחר חדשה, שנחשבת למתכון להוצאת מיליוני אנשים מתנאי עוני קשים.
הצדדים המרכזיים במחלוקת בילו את רוב שלושת הימים האחרונים בחילופי האשמות הדדיות בנוגע לכישלון הדיונים. לדברי לאמי, "התוצאה היא ברורה למדי. לא היתה שום התקדמות, ולכן אנו נמצאים במשבר". עם זאת, אמר לאמי כי השרים אמורים להתכנס שוב בהמשך החודש, ולכן "אין עדיין סיבה לפניקה".
שיחות דוחא, שמכונות על שם הבירה הקטארית, שבה החלו הדיונים לפני חמש שנים, נמצאות כבר שנתיים מעבר לתאריך היעד. למרות שמנהיגי העולם, ביניהם נשיא ארה"ב ג'ורג' וו. בוש, אמרו כי הם מחוייבים לשיחות, רובם המשיכו לדבוק באותן עמדות שבהן הם מחזיקים כבר חודשים.
ברזיל: "שגיאה פוליטית, שקר מוסרי"
המדינות המתפתחות טענו כי הכישלון הוא אשמת המאבק בין האיחוד האירופי לבין ארה"ב, ואמרו כי המדינות העשירות מנסות להשיג את האינטרסים האישיים שלהן, ומתעלמות מצעדים שנועדו להקלה על העוני.
המחלוקת הגדולה ביותר נוגעת לסחר החקלאי, כאשר על המדינות העניות יותר מוטלים מכסי ייצוא גבוהים לכמה מדינות עשירות. העניין מורכב אף יותר בשל סובסידיות שמשלמות מדינות עשירות לחקלאים שלהן, שמעודדים עודף ייצור ומובילים להצפת השוק ולהורדת המחיר.
האיחוד האירופי וארה"ב אמרו כי הם מוכנים לקצץ עוד את התמיכה בחקלאים האמריקנים והאירופים אם המדינות המתפתחות הגדולות, כמו ברזיל והודו, יאפשרו יותר תחרות זרה במגזרי התעשייה והשירותים שלהן. שר החוץ של ברזיל, סלסו אמורים, שעומד בראש קבוצת ה-G-20 של המדינות המתפתחות בארגון הסחר, אמר כי עמדה זו היא "שגויה מבחינה פוליטית ושקרית מבחינה מוסרית".
לאחר כשלון השיחות פרסמו כ-100 מדינות מתפתחות הצהרה משותפת, המדגישה את אחדותן לנוכח המחלוקות הקשות. בהצהרה הודגש הצורך בהשגת התקדמות בשיחות וסילוק הסובסידיות לחקלאים במדינות עשירות, שגורמות לעיוותים בסחר, ו"מהוות איום על חייהם של מיליוני חקלאים עניים".