עכשיו זה מדעי: כסף לא קונה אושר
מחקר חדש שביצעו חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון מצא כי אנשים שיש להם כסף אינם מאושרים יותר. אמריקנים בעלי הכנסות גבוהות מדווחים שהם במתח רב, לעומת בעלי הכנסות נמוכות יותר
עכשיו זה בדוק מדעית - כסף לא מבטיח אושר. מחקר שביצעו חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון, ביניהם הפסיכולוג חתן פרס נובל פרופ' דניאל כהנמן והכלכלן אלן קרוגר, מגיע למסקנה שאנשים שיש להם כסף אינם מאושרים יותר ממישהו אחר - הם רק חושבים שהם מאושרים יותר.
מהמחקר, שפורסם בשבוע שעבר במגזין "Science" עולה כי מדד האושר הממוצע במדינות רבות לא השתנה במידה משמעותית ב-40 השנים האחרונות, למרות הגידול הריאלי בהכנסה האישית. הניתוח מצא עוד כי מחקרים הגזימו לעיתים קרובות בתפיסת ההטבות של עושר, וכי מצב הרוח בטווח הקצר אינו קשור דווקא להכנסה.
המחקר מצא כי סקרים יוצרים "אשליית מיקוד", כאשר הם שואלים לגבי ההכנסה כמרכיב בודד באושר, ומושכים את תשומת ליבם של הנשאלים לרכושם ולמעמדם הפיננסי היחסי. במציאות, אנשים מעריכים אושר בחיי היומיום שלהם באופן שתלוי בעיקר באינטראקציות חברתיות ונכסים לא חומריים.
עוד עולה מהנתונים, כי אמריקנים בעלי הכנסות גבוהות יותר מדווחים כי הם סובלים מרמות גבוהות יותר של מתח מאשר אנשים עם הכנסות נמוכות יותר, מקדישים יותר זמן לעבודה ולסידורים, ויש להם פחות זמן לפעילויות מרגיעות.
החוקרים מצאו, בין השאר, כי עליות בהכנסה משפיעות השפעה קצרה יחסית על שביעות הרצון מהחיים. כן נמצא, כי כאשר מדינות חוות גידול פתאומי בהכנסות, אין גידול תואם בתחושת הרווחה של האזרחים החיים בהן. בנוסף, מחקרים פסיכולוגיים מראים כי ככל שבן אדם הוא עשיר יותר, כך הוא חווה רגשות שליליים אינטנסיביים יותר, אך לא נמצא קשר בין עושר לאושר גדול יותר.
אז מדוע לכסף יש השפעה כל כך מעטה על האושר? המחקר טוען כי הכנסה יחסית משפיעה על הרווחה, ולא הכנסה אבסולוטית, אך בדרך כלל כאשר אדם הופך לעשיר יותר מחבריו, הוא רוכש חברים חדשים, עשירים ממנו או כמוהו, ואז השפעת היחסיות מתפוגגת.
בנוסף, אומר המחקר כי אנשים מתרגלים במהירות רבה לכל הדברים החדשים שהם יכולים לקנות עם הכנסתם הנוספת, וכי כמות הכסף שאנשים אומרים שהם צריכים עולה ביחד עם הכנסתם. כמו כן, כשאדם מתחיל להרוויח יותר, הוא גם משקיע יותר זמן בעשיית הכסף הזה, ויש לו פחות זמן פנוי.