צפ' קוריאה לארה"ב: אם תתקיפו נגיב גרעינית
המדינה הקומוניסטית, שעל פי דיווחים שונים עומדת לבצע שיגור ניסיוני של טיל ארוך טווח, האשימה את ארה"ב בהסלמת המתיחות הצבאית באזור. באיום בוטה כלפי וושיגטון הודיעה: אם נותקף על ידי ארה"ב, נגיב במתקפה גרעינית למטרת השמדה
צפון קוריאה שיגרה היום (ב') איום בוטה כלפי ארה"ב והזהירה כי תגיב למתקפת-מנע אמריקנית עליה במתקפת השמדה ובמלחמה גרעינית.
"הצבא והעם של הרפובליקה העממית הדמוקרטית של קוריאה (DPRK) נמצאות כעת במוכנות מלאה להשיב לכל מתקפת מנע באמצעות התקפת השמדה חסרת מעצורים ומלחמה גרעינית באמצעות גורמי הרתעה גרעיניים גדולים", לשון ההודעה.
סוכנות הידיעות הרשמית ציטטה פרשן באחד מעיתוני המדינה שהאשים את ארה"ב בהגברת הלחץ הצבאי על המדינה הסטליניסטית על ידי תמרונים צבאיים באזור. הדובר כינה את המצב "פרובוקציה וסחיטה". גם ביום שישי האשימה צפון קוריאה את ארה"ב בהסלמת המצב באזור והבאתו אל "סף מלחמה".
דובר הבית הלבן אמר בתגובה כי מדובר בהצהרה "היפותטית". "מדובר בהצהרה על משהו שאולי יקרה, אם משהו שטרם קרה אכן יקרה", אמר טוני סנואו. "זה היפותטי לגמרי".
הצי האמריקני אכן נמצא בכוננות עליונה וביצע באחרונה תמרונים באזור, נוכח הדיווחים לפיהם מתכוננת צפון קוריאה לניסוי בשיגור טיל ארוך טווח, שמסוגל להגיע עד אלסקה. לפני כשבועיים ביצעה ארה"ב באזור, בשיתוף עם יפן, ניסוי במערכת יירוט ראש קרב של טילים.
ארה"ב פרשה לאחרונה באזור כוחות גדולים ומפעילה שלל אמצעי ניטור וביון נגד צפון קוריאה בניסיון לגלות פרטים נוספים אודות ניסוי הטיל והארסנל הגרעיני שלה. על פי הערכות שונות, בידי צפון קוריאה ישנם מספר ראשי קרב גרעיניים וכן יכולת שיגור מתוחכמת.
מתיחות אזורית ואיומים חריפים
ניסוי הטילים הצפון קוריאני הכניס את דרום מזרח אסיה למתיחות קשה בתקופה האחרונה. מדינות האזור, ובראשן יפן וסין, קראו לצפון קוריאה שלא לבצע את הניסוי. גם מדינות אירופה והנשיא בוש הזהירו את צפון קוריאה לבל תממש את תוכניותיה.
יפן חוששת במיוחד מהניסוי משום הקרבה שבינה ובין צפון קוריאה והחשש מפני הנשק הגרעיני שברשותה. טיל קודם שניסתה צפון קוריאה ב-1998 חלף מעל שטחה הריבוני של יפן. נוכח האיום הנוכחי, הזהירה יפן את פיונגיאנג שתנקוט נגדה בצעדים חריפים את תבצע את הניסוי, בין השאר בסנקציות כלכליות עצמאיות, מבלי להמתין להחלטה של מועצת הביטחון. נוכח האיום המיידי הודיעה יפן כי תסכים להצעת ארה"ב לפרוש בשטחה מערכת טילי יירוט מסוג "פטריוט".
גורמים במדינה הקומוניסטית טוענים שמדובר בזכות ריבונית שלהם וסרבו לוותר על הניסוי, גם אם טרם הודו במפורש על כוונותיהם וטרם הצהירו מה בדיוק הם עומדים לנסות - אם בכלל.
על פי הדיווחים, הצפון קוריאנים השלימו את ההכנות האחרונים לניסוי כבר לפני שלושה שבועות אולם הניסוי טרם יצא לפועל. גורמי מודיעין סיפקו הערכות שונות באשר לכוונות האמיתיות של צפון קוריאה. חלקם אמרו שמדובר בניסוי תקופתי של פיתוח טכנולוגי עליו עמלו הצפון קוריאנים בשנים האחרונות. על פי הערכות אחרות, מדובר בשיגור של לוויין.
גורמי מודיעין אחרים, ביניהם אמריקנים, העריכו שמדובר בניסיון של צפון קוריאה לעורר משבר מלאכותי כדי לשחרר את המבוי הסתום ששורר בשיחות הרב-צדדיות עימם מאז נובמבר. חיזוק לכך נמצא בהודעה של צפון קוריאה כי תשקול לבטל את הניסוי אם תסכים ארה"ב לנהל עימה משא ומתן ישיר - דרישה שהממשל האמריקני דחה בתוקף.
דובר הבית הלבן, טוני סנואו, התייחס הערב להודעת צפון קוריאה ואמר כי מדובר ב"תגובה היפותטית בלבד".