שתף קטע נבחר

המדינה מתחייבת: לכל ילד בסיכון יימצא סידור

הסכם שנחתם בין משרד הרווחה למשרד האוצר ומותנה באישור הממשלה קובע כי לכל ילד שייקבע שיש להוציאו מהבית תימצא מסגרת חלופית - משפחה אומנת או פנימייה. זאת במקום שיטת המכסות שהייתה נהוגה עד כה שאילצה את הפנימיות "לזרוק ילדים החוצה"

מתחילת שנת הלימודים הקרובה כל ילד בסיכון שהטיפול המתאים לו על פי החלטות מקצועיות מחייב הוצאתו מהבית לפנימייה או למשפחה אומנת –יוצא מביתו ללא התחשבות במספר המכסות. כך סיכמו היום (ב') מנכ"ל משרד הרווחה וסגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר.

 

עד היום נאלצו הרשויות המקומיות להסתפק במכסה קבועה שהוקצתה בתחילת כל שנה להעברת ילדים למשפחות אומנה או למוסדות של חסות הנוער. בהיעדר מכסות נאלצו ילדים, שנקבע כי יש להוציאם מהבית, להישאר בבתיהם ללא טיפול הולם.

 

כיום נמצאים 6,287 ילדים ובני נוער בפנימיות וכ- 1,850 במשפחות אומנה. המונח ילדים ובני נוער בסיכון מתייחס לילדים במצבי מצוקה קשים, שבעקבות התעללות, הזנחה קשה, התפרקות משפחה, בעיות סמים או בעיות פסיכיאטריות קשות של ההורים מושמים במסגרת חוץ ביתית כזו או אחרת, לעיתים בתוקף צווי בית משפט.

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, מספר כי מצוקת המכסות היא קשה. "רק לפני מספר שבועות היינו עדים לכך שמשרד הרווחה הוציא הוראות לקיצוץ מספר הילדים המושמים בפנימיות. עיריית תל אביב למשל קיבלה הודעה שהיא צריכה לקצץ 129 מקומות בפנימייה - המשמעות היא לזרוק החוצה ילדים".

 

סיפורו של גיא (שם בדוי) ממחיש את האטימות שבצמד מילים אכזריות 'מכסה קבועה'. שני הוריו של גיא, בן 9, סובלים מבעיות נפשיות. לאחר אשפוזה של אמו עשה גיא ניסיון אובדני ובעקבותיו נפלט מבית הספר בו למד. לאחר ששוטט משך שבועות ברחוב במצב של עזובה קשה הופנה, בהסכמת אביו, לפנימייה טיפולית. אך, בשל היעדר מכסות ולמרות השיפור שחל במצבו הוחלט להחזירו הביתה משום שמצבו טוב יותר באופן יחסי לזה של ילדים אחרים בפנימייה. 

 

"צעד חשוב בכיוון הנכון"

 

ההסכם שנחתם תואם את המלצות הוועדה הציבורית לבחינת מצבם של ילדים ובני נוער בסיכון, בראשות פרופ' הלל שמיד. הוועדה קבעה כי יש לעגן את מחויבות המדינה למימוש ההמלצות לגבי השמה חוץ ביתית בהסדרים ולא בחקיקה. בנוסף, המליצה הוועדה להעדיף את אפשרות הטיפול בקהילה על פני הוצאה מהבית.

 

"המעבר שלנו להעדפת הטיפול בקהילה על פני הסידור החוץ ביתי מוכיח את עצמו ואנו נמשיך במהלך זה", אומר מנכ"ל משרד הרווחה, משה שיאון. ברוח זו נקבע בהסכם כי אמות המידה להשמה חוץ ביתית יותאמו לניסיון שנצבר בתוכניות הטיפול הקהילתי והמדינה תבטיח כאמור סידור חוץ ביתי לכל הילדים בסיכון אשר יוחלט כי זו האפשרות העדיפה עבורם. בנוסף, יוגדל התקציב לשירותים הקהילתיים.

 

"הגדלת התקציבים לטיפול חוץ ביתי ולטיפול קהילתי תאפשר לצוותים המקצועיים לבחור את הטיפול המתאים לכל אחד מתוך מגוון גדול יותר של אפשרויות טיפול. נקפיד על כך שהוועדות ינסו קודם כל אפשרויות בתוך הקהילה, ורק במקרים שיש חובה להוציא את הילד מביתו הוא יסודר בפנימייה", מסביר שיאון.

 

יש לציין כי ההסכם מותנה באישור הממשלה את המלצות ועדת שמיד וכן הקצאת משאבים על ידי הממשלה לשירותים הקהילתיים בהתאם להסכם. "ההסכם הוא צעד חשוב בכיוון הנכון של הבטחת טיפול הולם לכל הילדים בסיכון", אומר שיאון.

 

מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, בירך על ביטולה בפועל של שיטת המכסות אולם סבור כי יש לעגן את העניין בחוק. "ההסדר הזה אינו יכול לבוא במקומו של החוק שהציע ח"כ רן כהן שלמעשה אומר אותו דבר כאשר ההבדל הגדול הוא שהוא מעגן את זה בחקיקה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
כל ילד יקבל מסגרת
צילום: טל כהן
צילום: יואב גלאי
קדמן. לעגן בחקיקה
צילום: יואב גלאי
מומלצים