שתף קטע נבחר

מומבאי: יממה לאחר הפיגועים, הרכבות חוזרות לנוע

ביממה שאחרי הפיגועים חוזרים התושבים לעלות על הרכבות, צינור החמצן של הכרך הכלכלי התוסס. 190 הרוגים נמנו עד כה במתקפת הטרור אולם עדיין מוצאים גופות בין הקרונות ההרוסים

יממה אחרי סדרת הפיגועים הקטלנית במומבאי (בומביי), מנסים תושבי העיר והאזור לחזור לשגרה. חרף החששות הכבדים, החלו נוסעים מפרברי העיר והיישובים הסמוכים לעלות על הרכבות הנעות העירה.

 

מאות אנשים עמדו הבוקר (ד') בתחנה הנמצאת כ-400 ק"מ מהעיר והמתינו לרכבת. שתי מסילות ברזל תוקנו במהלך הלילה ומסילה שלישית צפויה לשוב לפעילות במהלך היום. מערכת הרכבות מסיעה על פי הערכות לפחות 5 מיליון נוסעים ביום ונחשבת צינור החמצן של עיר החוף התוססת, בירתה הכלכלית של הודו.

 

ביממה שאחרי הפיגועים מונים במומבאי 190 הרוגים ו-464 פצועים. הצלב האדום מסר כי בזירות הפיגועים עדיין מחלצים גופות מהקרונות ההרוסים, כך שמעריכים כי מספר ההרוגים יעלה. בנוסף, ישנו בילבול מסוים בספירת הנפגעים  משום שהמידע נאסף מרשימות נפרדות שגובשו בבתי חולים שונים.


זירת אחד הפיגועים (צילום: רויטרס)

 

בתי החולים בעיר מתקשים להתמודד עם מספר הפצועים הגדול. גשמי מונסון כבדים שירדו אתמול כל היום גרמו להצפות והקשו מאוד על העברת הפצועים לבתי החולים. עוברי אורח שסייעו בפינוי הפצועים עטפו אותם בשמיכות ונידבו את מכוניותיהם כדי להעביר פצועים לטיפול.

 

בבוקר שאחרי יודעים גורמי ביטחון בהודו לספר כי הפיגועים אתמול כללו שמונה פיצוצים שאירעו בתוך פרק זמן של 11 דקות בקרונות המחלקה הראשונה ברכבות העמוסות בסוף יום העבודה. בראיון טלוויזיוני אמר שר הפנים ההודי שיבראג' פאטיל, כי לידי הרשויות הגיע מידע על פיגוע טרור צפוי, אך "המקום והזמן לא היו ידועים". בכיר במשטרת מומבאי מסר לסוכנות הידיעות איי.פי כי מדובר ב"מתקפת טרור מתואמת ומתוזמנת". ראש ממשלת הודו, מנמוהן סינג, כינה את ההתקפה "ניסיון מזעזע ופחדני לזרוע אימה".

 

רשת הטלוויזיה CNN-IBN דיווחה כי בלילה נעצר בדלהי חשוד במעורבות במתקפה אולם אף ארגון טרם לקח אחריות על המעשה. גורמי ביטחון אמריקנים אמרו כי החשד נופל על שני ארגוני טרור איסלמיים שנאבקו למען עצמאות חבל קשמיר - "לשקר א-טייבה" ו"ג'יש א-מוחמד".

 

מפקד משטרת מומבאי אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי הפיגוע תואם את שיטות העבודה של ארגון לשקר א-טייבה, למרות שלא ניתן לדעת בבירור אם הוא האחראי לפיגועים עד שתסתיים עבודתם של חוקרי הזיהוי הפלילי.

 

בתוך כך, מיהר הארגון לדחות את הטענות כאילו ידו היתה במעל. "אלה מעשים ברבריים ותת-אנושיים; האיסלאם לא מרשה לרצוח אנשים חפים מפשע", אמר דובר לשקר א-טייבה לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

שני הארגונים האמורים היו בעבר מעורבים בפיגועים מתוזמנים נגד מטרות בהודו בשעות העומס. מורדים קשמירים הואשמו בפיגוע מכונית תופת כפול במומבאי באוגוסט 2003, שגבה 53 הרוגים. הם הואשמו גם בפיגוע נגד הפרלמנט בבירה דלהי ב-2001.

 

פרשנים השוו בין הפיגועים במומבאי לבין הפיגועים על מערך התחבורה הציבורית אשתקד בלונדון ובשנת 2003 במדריד. בכל האירועים הללו בוצעה מתקפה מתוזמנת היטב במספר מוקדים נגד מערך תחבורה הומה בשעות העומס.

 

כמו כן אמרו פרשנים שאין להתפלא שהפיגועים בוצעו ימים ספורים לפני פסגת מנהיגי המדינות המתועשות (G8) בסנט פטרסבורג, רוסיה. הפיגוע בלונדון, בו נהרגו 52 בני אדם בוצע שעות אחדות לפני שראש ממשלת בריטניה טוני בלייר אירח את כינוס G8 בסקוטלנד. "גם הפעם, הטרוריסטים מראים לנו שהם פעילים. הם רוצים תשומת לב", אמר מומחה הטרור ההודי סאג'ן גול, ראש המכון לביטחון בינלאומי של אסיה והפסיפיק. "זו הייתה מתקפה איומה, מתואמת וסימולטנית... זהו סימן ההיכר של הטרור הבינלאומי".

 

דנה דילון, מומחית מהמרכז ללימודי אסיה של מכון הריטג' אמרה שאם ההודים יתרשמו שאנשי מחתרת פקיסטניים עומדים מאחורי הפיגועים, הדבר עלול לפגוע בדיאלוג בן שנתיים וחצי בין הודו לפקיסטן סביב גורל השליטה בחבל קשמיר. לדבריה, הדבר עלול להוביל להסלמה מחודשת של המתיחות בין המדינות. "אם פיגוע הטרור יהרוס את מה שנבנה, זה יהיה קטסטרופלי עבור האזור", אמרה דילון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנסים לחזור לשגרה. מומבאי
צילום: איי פי
קשיים בפינוי הפצועים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס, CNN-IBN Television
החשש: פגיעה ביחסים הנרקמים בין הודו ופקיסטן
צילום: רויטרס, CNN-IBN Television
מומלצים