שתף קטע נבחר

 

המג"ד ראה את הטנק מתפוצץ לנגד עיניו

סא"ל עודד בסיוק נסע ברכבו כמה עשרות מטרים מאחורי הטנק שעלה על מטען. אחד הלוחמים: "המראות הזכירו את פיצוץ הנגמ"ש לפני שנה בפילדלפי". בצה"ל יתחקרו את האירועים ליד הגדר ובין היתר יבדקו מדוע התאפשרה תנועת רכבים במקום, למרות הידיעה כי חיזבאללה מתכנן לחטוף חיילים

רק לפני מספר שבועות תיאר ב-ynet סגן-אלוף עודד בסיוק, מפקד גדוד 82 של חיל השיריון, כיצד פעלו חייליו בגבורה מול מחבלי החיזבאללה שניסו לחמם את גבול הצפון. אתמול (ד') היו חייליו שוב במוקד האירועים אבל הפעם זה נגמר באופן טראגי, כאשר ממרחק כמה עשרות מטרים, בשעה שהוא נוסע ברכבו, ראה בסיוק לנגד עיניו כיצד טנק מאחת הפלוגות שלו עולה על מטען רב עוצמה, שלא הותיר סיכוי לצוות שבתוכו.

 

במשך שעות ארוכות פעלו כוחות צה"ל לחילוץ גופות ארבעת אנשי הצוות, כאשר אנשי החיזבאללה לא מאפשרים להם להתקרב למקום וממטירים עליהם אש תופת. "אנו מתכוונים להביא את הבנים לקבורה, נעשה הכל על מנת להשלים את המשימה הזאת", הבטיחו בצה"ל.

 

 

אל מקום הפגיעה הגיעו גם אנשי הרבנות הצבאית על מנת לסייע באיסוף הגופות, אך הם התקשו להתקרב אל הטנק בגלל האש העזה. סמל נמרוד כהן, לוחם בגדוד 50 של חטיבת הנח"ל, נהרג במהלך חילופי האש וחיילים אחרים נפצעו. "המראות קשים מאוד, הטנק מפוייח, גופות הלוחמים בפנים. אלו מראות שהזכירו לכולנו את פיצוץ הנגמ"ש בציר פילדלפי בשנה שעברה", אמר אחד הלוחמים.

 

גורמים בצה"ל מסרו כי מדובר ככל הנראה במטען הגדול ביותר שהתפוצץ אי פעם מתחת לטנק. "חלקי הטנק הפכו לחלקי מתכת זעירים שהתפזרו ברדיוס גדול סביבו ולכן יש קושי רב לאתר את גופות החיילים".


כוח צה"ל ליד גבול הצפון, אתמול (צילום: אחיה ראב"ד)

 

"האירוע הקשה של הטנק היום הזכיר את האירועים בעזה בשנים 2002-2003, כאילו חזרנו פתאום אחורה", סיפר אתמול ל-ynet גורם צבאי על התחושה הקשה בעקבות האירועים בצפון. בחיל השריון נזכרו ב-13 הלוחמים שמצאו את מותם בעזה בשנים האחרונות, כאשר ארבעה טנקים עלו על מטענים רבי עוצמה. בצה"ל חיפשו מענה ומצאו אותו בדמות פלטת גחון שנועדה להגן על החלק התחתון של הטנק, אולם פלטה כזו - למרבה הצער - לא הייתה על הטנק שעלה אתמול על המטען.

 

עדיין לא ידוע מדוע לא הותקנה הפלטה בטנק שנפגע, למרות של-ynet נודע כי הייתה בנמצא. אמנם בצה"ל מעריכים כי גם פלטת גחון לא הייתה משנה את התמונה בשל משקלו הרב של המטען - כ-200 ק"ג - אולם הידיעה כי אולי בכל זאת היה ניתן לעשות משהו, אינה מרפה.

 

מדוע הורדה הכוננות, כיצד התאפשרה תנועת רכבים ליד הגדר

 

אבל שאלת מיגונו של הטנק אינה המרכזית באירועים הקשים בגבול הצפון. אלוף פיקוד הצפון, אודי אדם, השתמש בתדרוך הכתבים במילה "מלחמה" כדי לתאר את המצב והבטיח שתקרית החטיפה ופיצוץ הטנק יתוחקרו. השאלות הפעם, כך נראה, קשות הרבה יותר - אפילו יותר מהתקרית הקשה בעזה בה נהרגו לפני שבועיים שני לוחמיםונחטף החייל גלעד שליט.

 

שאלת ה"פיגוע האיכותי" של החיזבאללה עמדה כבר זמן רב על הפרק. צה"ל תמיד שידר מוכנות והיערכות, ובשבוע שעבר אף הועלתה הכוננות בגבול הצפון בגלל אירועי עזה, ולאו דווקא בגלל מידע ספציפי. השבוע הורדה הכוננות, ואחת השאלות המרכזיות היא כיצד תכנן חיזבאללה את הפיגוע הזה, שלא היה מקרי, וכיצד בצה"ל לא ידעו דבר ואף אפשרו לרכבים לנוע סמוך לגדר המערכת.

 

שאלה אחרת עוסקת בכוח עצמו - מדוע לא שמרו הרכבים על טווח נסיעה ביניהם שיאפשר להם לחפות זה על זה במקרה של פגיעה? בצה"ל גם יצטרכו לבדוק האם לא היה כל מידע על המטען שהוטמן סמוך לגדר המערכת ופגע בטנק והאם על רקע העובדה כי תקרית החטיפה התרחשה בנקודה עליה יש קושי לתצפת, נעשו מספיק פעולות על מנת להבטיח כי בעת הצורך תהיה יכולת תגובה מהירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
צה"ל מפגיז בדרום לבנון
צילום: איי פי
טנקים ליד הגבול. הפלטה לא הייתה עוזרת מול המטען
צילום: רויטרס
מומלצים