שונאים את ישראל, כועסים על נסראללה
תושבים בלבנון מתחו בגלוי ביקורת על חיזבאללה, שלדבריהם מעמיד את ביטחון המדינה בסכנה. בביירות נשמעו קולות מפתיעים, שקראו לפרק את הארגון מנשקו. ועוד בסקירת עיתוני העולם הערבי: איראן מאיימת על ישראל ואחיו של סמיר קונטאר מביע את שמחתו על החטיפה
ביקורת על נסראללה. הביקורת על חיזבאללה בעולם הערבי, שהתחילה בסעודיה ונמשכה במרומז במצרים ובירדן - נשמעת גם ברחוב הלבנוני שכל כך יקר למזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה. אמנם, לא מדובר בהמונים ובטח לא בנאמני הארגון, אבל הביקורת מתגברת.
העיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון דיווח הבוקר (שבת) על ביירות המתעוררת למלחמה מחודשת ועל התושבים שמותחים בגלוי ביקורת על חיזבאללה. "נשארתי ער כל הלילה, עישנתי וראיתי חדשות. אני לא יכול להבין את החיים כאן, בלבנון. צריך לפרק את חיזבאללה מנשקו", אמר לכתב העיתון מוריס, מנהל מסעדה במזרח העיר.
אין מעבר. גשר הזהארני בלבנון (צילום: רויטרס)
"אני לא מאמינה שמפלגה אחת צריכה להיות זאת שתקבל את ההחלטות לבדה ותעמיד את ביטחון המדינה בסכנה", אמרה זיינה, לקוחה שהצטופפה עם רבים סמוך למרכול בניסיון להצטייד במזון לקראת העתיד בלתי ידוע. "אני נגד חיזבאללה אבל גם נגד התגובה הישראלית. ישנם מיליוני אזרחים בלבנון ושוב – כרגיל – הורסים לנו קודם כל את התשתית. נראה כאילו האינטרס של ישראל הוא לפגוע בעם הלבנוני, אני רותחת".
אליאס, בן 22, הצטרף אף הוא לעמדה, שצוברת תאוצה ברחובות העיר. "אינני עם חיזבאללה, אבל הם שבו שני חיילים ישראלים ולבנונים רבים יסבלו מהתוצאות. איש אינו יודע מה יהיה הצעד הבא ומה תעשה הממשלה הלבנונית. ההרגשה הכללית היא שיש לשבת בבית להמתין ולראות מה יהיה".
איומים מטהרן: נראה כי דבריו של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, ולפיהם "אם ישראל תתקוף את סוריה – היא תחטוף מכה מוחצת" לא נאמרו לחינם. מקורות דיפלומטיים איראניים מסרו לעיתון הקטארי "אל-ווטן" כי "אם ישראל תעז לתקוף את סוריה – תיפתח נגדה חזית מטהרן ועד עזה". לדבריהם, ישנה החלטה ברורה מצד ההנהגה והעם באיראן להגן על סוריה ולעמוד בפני כל תוקפנות שהיא תעמוד בפניה.
לדבריהם, הנשיא האיראני הבהיר זאת לעמיתו הסורי בבירור בעת שיחת טלפון שקיימו השניים שלשום, זאת לאחר שבאיראן הבינו ש"האיום הציוני-אמריקני על דמשק הגיע לרמה מסוכנת ושאין מנוס אלא להשיב מסר תקיף כדי לגרום לתוקפנים לשקול שוב האם להפנות מתקפה מקדימה על סוריה".
הכלכלה הלבנונית במשבר: "האם חשבתם על המחיר שתשלם הכלכלה הלבנונית", שאלה אחת העיתונאיות את נסראללה הזחוח, בעת שהכריז במסיבת עיתונאים על חטיפת שני חיילי צה"ל. מזכ"ל חיזבאללה המופתע התפתל וניסה לתת תשובה שניתן לתמצת אותה למשפט אחד: "כן, אבל יש דברים יותר חשובים". יכול להיות שהמניעים חשובים יותר עבור ארגונו.
אבל בפועל הדברים נראים מעט אחרת. בימים האחרונים הולכים ונערמים הדיווחים על לבנונים שמצטופפים בפתחי מרכולים, גודשים את תחנות הדלק, תרים אחר בלוני גז ואוגרים כל מה שאפשר לקראת צרה שחלילה תבוא.
נסראללה לא אהוד פה. ביירות המופצצת (צילום: רויטרס)
סנונית ראשונה ניתן לראות בהודעה שהפיץ אתמול יו"ר מפיצי הגז בלבנון, פריד זינון, בה הוא קרא לציבור להירגע ולא לאגור גז. לחנויות הוא אמר שלא לנצל את המצב ולא להפקיע מחירים. "יש מאגר מספיק לכל צרכיה של לבנון למשך חודש שלם", הוא אמר. בהודעתו הזהיר זינון את החנויות והמפיצים שלא להפקיע מחירים והזהיר שאנשיו מפיצים את המחירים הרשמיים של הגז המותרים בלבנון.
גם שר האנרגיה של לבנון, מוחמד פניש, שמשמש כנציג חיזבאללה בממשלת לבנון, ביקש מהציבור שלא לאגור דלק ולא לפקוד את תחנות הדלק "כדי לא ליצור משבר שאין בו צורך". פניש הבהיר שבידי לבנון מאגר דלק שיספיק לחודש שלם. אבל קריאות לחוד ומציאות לחוד – ההצטיידות במצרכים השונים – בעיצומה.
את המשבר הנוכחי מרגישים במיוחד במשרד התיירות הלבנוני. במדינה ציינו לאחרונה את תחילת עונת התיירות המוצלחת ביותר מזה 20 שנה - וכל בתי המלון השונים היו בתפוסת שיא. כשנשאל השבוע שר התיירות מה היקף הנזקים שנגרמו, הוא אמר: "אין לי עדיין מספרים מדוייקים אבל מדובר בנזקים עצומים".
עכשיו עוזבים התיירים, כאשר גם בעיות נוספות נוחתות על המשק הלבנוני. בינתיים חברות התעופה של קטאר ובחריין הודיעו שהן מפסיקות עד להודעה חדשה את טיסותיהן לביירות, במקביל להחלטת רשויות התעופה הלבנוניות להעביר את מטוסיהן לעמאן מחשש שייפגעו בתקיפות חיל האוויר. בלבנון חרדים שעסקים רבים ממגזר התיירות, שמעסיק כ-300 אלף עובדים, יפשטו את הרגל. בביירות ציפו השנה להכנסות שיא מהתיירות – בהיקף של חמישה מיליארד דולרים, ועתה הם מביטים בתיירים הבורחים ולא מאמינים.
עוזבים את לבנון (צילום: רויטרס)
וגם המחירים במדינה הרקיעו שחקים: אם עד לפני מספר ימים נסיעה במונית מלבנון לסוריה עלתה עד 60 דולרים (ופעמים רבות – הרבה פחות), הנוסעים המבקשים להימלט עתה לסוריה ייאלצו לשלם עד 300 דולרים. ולא זו בלבד – הבורסה הלבנונית צנחה באחת ואיתה גם הלירה, במקביל לביקוש שיא לדולרים. נגיד הבנק המרכזי, ריאד סלאמה, ניסה למסור השבוע מסר מרגיע ולפיו המצב הכלכלי בשליטה, אולם ספק אם הדבר יביא לרגיעה ברוחות.
בורחים בלבד: 15 אלף מכוניות, רובן זרות, עזבו את לבנון דרך מעבר הגבול בסוריה. לאחר שישראל הטילה סגר אווירי ותקפה את שדה התעופה הבינלאומי של ביירות, התקשו אלו שרתו לברוח מהמדינה, לצאת מלבנון מהאוויר – דבר שהביא לעומס שיא במעבר הגבול עם סוריה.
"אספתי את הציוד שלי ואת משפחתי מהר ככל שיכולתי כדי לעזוב. כל התיירים שאני מכיר עשו את אותו הדבר", אמר סמי חמידה, עובד בחברה הפטרוכימית של ריאד. גורמים סוריים מסרו שהם הקלו את נהלי המעבר בגבול לאלפי התיירים שהמתינו לבדיקת הכבודה שלהם.
חלק מאלו שביקשו לעזוב את לבנון היו תושבי מדינות המפרץ, שהגיעו למדינה לרגל חופשתם. "חשבתי שהמצב יציב ושהשנה יהיה זמן טוב לנסוע ללבנון. אולם התוקפנות הישראלית הוכיחה לי שאני טועה", אמר העו"ד האמריקני, חאלד פחורי. "קיבלתי הוראה מהחברה שלי לעזוב מייד. זה דבר עצוב מאד. לבנון היתה מקום נפלא".
"המטוסים הלבנונים עוזבים את שדה התעופה", "א-נהאר", 15.7.2006
עדיין שמח: זוכרים על מה פרץ העימות הנוכחי? בין היתר, כדי לשחרר את האסיר הלבנוני הוותיק ורוצח בני משפחת הרן, סמיר קונטאר, וחבריו מבית הכלא בישראל. "ביום הזה כל אם מרגישה שהיא אימו של סמיר קונטאר", אמר נסראללה בעת מסיבת העיתונאים שקיים בעקבות החטיפה. ואילו בסאם קונטאר, אחיו של סמיר, שיבח בראיון לאתר אינטרנט לבנוני המזוהה עם החיזבאללה, את פעולת החטיפה. "אני מנשק את ידיהם ומצחם של הלוחמים שביצעו את הפעולה. אני מדמיין ברגעים אלה את סמיר קונטאר כששמחה אופפת אותו ואת חבריו", הוא אמר.
בדברים שמסר לעיתון הערבי-ישראלי היוצא לאור בנצרת, "כל אל-ערב" המשיך האח באותה המגמה. לדבריו, אימו והאסירים הלבנונים קיבלו את הידיעה על החטיפה בשמחה גדולה. "ברור שאנו מצטערים על הקורבנות שנהרגו בעקבות הפצצות האוייב, אולם אנו מתגאים בהם משום שאנחנו יודעים שזהו חלק מהמחיר שעמנו חייב לשלם. זהו חשבון של כבוד שמדגיש את נכונות עמנו להקריב למען השלמת שחרור אדמתו, שחרור אסיריו והגנה על שמיו ומימיו".