"שטח פתוח? הצפון הירוק הופך לשחור"
הרקטות שנופלות בשטחים פתוחים אמנם נחשבות בימים אלו לחדשות טובות, אך כ-20 אלף דונם של יערות ושמורות טבע נשרפו והנזק עצום. "אנחנו בוכים על כל דונם שנשרף", אומרים בקק"ל. וגם אזרחים מתנדבים לסייע: "חושבים שכלום לא קרה אבל כל יער שעולה באש כואב לנו"
בשבועיים האחרונים כאשר הדיווחים המגיעים מהצפון מספרים על נפילות בשטח פתוח נושמים כולם לרווחה. אך אותם שטחים פתוחים אם היערות ושמורות הטבע ברחבי הצפון שספגו עד כה מאות נפילות קטיושות שגרמו לפגיעה אנושה בריאות הירוקות של הצפון.
יותר מחצי מיליון עצים נשרפו עד כה בשל נפילות קטיושות ברחבי הצפון. "ייקח לצפון עשרות שנים לחזור ולהיות פנינה ירוקה", אמר מנהל אזור גליל עליון ורמת הגולן בקרן קיימת לישראל, מיכאל וינברגר.
מאז תחילת הלחימה בצפון נשרפו יותר מ-15 אלף דונם של שמורות טבע וששת אלפים דונם של יערות. בין היערות שעלו באש נמנים: שמורת מירון, יער ביריה וכ-2,500 מאות דונם של יער בהרי נפתלי.
אלפי דונמים נשרפו (צילום: אחיה ראב"ד)
הצפון, שהצבע הירוק היה מאז ומתמיד סמלו המסחרי שמשך מאות אלפי מטיילים, הפך עתה למפויח. "מי שטייל בעבר בצוק מנרה למשל עלה ברכבל ונהנה ממש כמו בשוויץ מהצבע הירוק ששלט, יראה עכשיו מסביב צבע שחור שולט", אמר וינברגר.
היערנים של קק"ל, אשר עובדים מאז תחילת הלחימה במשמרות מתוגברות, יוצאים מדי יום לשטח על פי ההנחיות של שני חדרי המצב שהוקמו באזור הצפון. "היערנים מכבים את השריפות ובוכים על כל דונם יער שנשרף. כואב לנו הלב", אומר וינברגר שמסביר כי לטעת ולגדל עץ אורן או אלון לוקח בין 15 ל-30 שנים וצמיחתו לגובה רם לוקחת עשרות שנים.
השריפות הרבות שפרצו באזור הובילו אזרחים רבים להציע סיוע. "הופתענו לגלות היענות בלתי צפויה של אזרחים מהאזור המגיעים למקום ומבקשים לתת כתף", אמר מנהל מרחב הצפון בקק"ל, ד"ר עומרי בונה.
אחד המתנדבים, אליאס ניקולה תושב הגליל המערבי, יוצא מדי יום ליערות עם שלושים צעירים נוספים - כולם מתנדבים המבקשים לסייע. "הציבור הרחב חושב ששטח פתוח זה כאילו כלום לא קרה, אבל כשנופלת קטיושה בשטח פתוח עוד יער עולה באש וזה כואב", הוא אומר. "אנחנו גרים בגליל עשרות שנים והצבע הירוק מלווה את חיינו - כיום הכול שחור וייקח שנים רבות להחזיר לכאן את הירוק בעיניים".