בשל המלחמה: גידול דרמטי בתקריות האנטישמיות
יו"ר הוועדה לחינוך בסוכנות הסביר: "יש קשר מיידי בין האירועים הפוליטיים במזרח התיכון לבין עלייה במספר האירועים האנטישמיים בקהילות היהודיות". לדבריו, אפילו במדינות כמו ברזיל, בהן לא נרשמו אירועים אנטישמים, משווים כעת התושבים בין המתרחש בלבנון לשואה. "אנחנו מעבירים לקהילות היהודיות ברחבי העולם חומר הסברתי", הוסיף
מאז החלה המלחמה בלבנון מסתמן גל של תקריות והתקפות נגד יהודים וישראלים ברחבי העולם: בטורקיה הותקפו שתי משפחות ישראליות לאחר שנודע לרוכלים כי מדובר בתיירים ישראלים; ברומא צויירו צלבי קרס על חנויות בבעלות יהודית; מתנ"ס של הקהילה היהודית ובית כנסת הותקפו והושחתו באוסטרליה; באוסלו שבר צעיר חלונות של בית כנסת ועשה את צרכיו בכניסה למבנה הקהילה היהודית. בברזיל הותקף בית כנסת ובסמוך לו רוססו כתובות בלשון: "לבנון - השואה האמיתית".
מדיווחים שמגיעים בימים אלה לסוכנות היהודית עולה תמונה קשה של התגברות האירועים האלימים. הפגנות המתקיימות בעולם נגד מדיניות ישראל גולשות לאירועים אנטישמיים ולהסתה פרועה נגד הקהילות היהודיות המקומיות. ריבוי האירועים מתרחש בעיקר במדינות בהן מתגוררות קבוצות מהגרים מלבנון וקהילות ערביות ומוסלמיות גדולות.
מהסוכנות היהודית נמסר, כי מאפייני האירועים האחרונים מזכירים מאוד את תקופת פרוץ האינתיפאדה וכוללים פגיעות פיסיות במתקנים יהודים ופגיעה ביהודים חובשי כיפה ובעלי זקנים.
ברבות מההפגנות נגד ישראל נישאים דגלי חיזבאללה וכן צלבי קרס ומושמעות קריאות המשוות בין חיילי צה"ל לקלגסים הנאצים. בסוכנות ציינו עוד, כי במשרדי הקהילות היהודיות מתקבלות הודעות דואר-אלקטרוני ובהן הודעות נאצה ואיום בקצב הולך וגובר.
מעטים מול רבים
יו"ר הוועדה לחינוך בסוכנות היהודית, עמוס חרמון, מכיר את התופעה של גילויי האנטישמיות בזמן מלחמה. "ישנו קשר מיידי בין האירועים הפוליטיים במזרח התיכון לבין עלייה במספר האירועים האנטישמיים בקהילות היהודיות", אמר. דוגמא לכך הוא מצא בברזיל. "בהפגנה שערך שם היום איגוד מקצועי שמונה מאות אלפי אנשים, הם הראו תמונות של אזורים פלסטינים מותקפים על ידי חיילי צה"ל, ובמקביל הראו תמונות של המצור הנאצי על גטו ורשה. הם טענו שמי שהגן על הכבוד של היהודים בתקופת השואה צריך היום להגן על כבודם של תושבי דרום לבנון".
לדברי חרמון, "ברזיל היא מדינה שלא הכרנו בה פעולות אנטישמיות. אנחנו נערכים למתקפת האנטישמיות ומעבירים לקהילות היהודיות ברחבי העולם חומר הסברתי. אנחנו מציפים את הקהילות בחומר אינפורמטיבי, תמונות וסרטים של דובר צה"ל כדי שהקהילות יוכלו להתמודד עם הביקורת הארסית והשקרית של התקשורת. אנחנו גם מציידים אותם בסדרה של שאלות ותשובות 'דע את אשר תשיב'".
מפגינים בברזיל למען לבנון (צילום: איי.פי)
הוא הוסיף, כי שליחי הסוכנות פועלים יחד עם אנשי משרד החוץ במישור זה. "זו טיפה בים, אך במערב אירופה סטודנטים וצעירים מסוגלים היום לעמוד בפאנלים ולהחזיר מלחמה. צריך לזכור שהקהילות היהודיות קטנות הרבה יותר מהקהילות המוסלמיות. בצרפת הקהילה המוסלמית מונה כשבעה מיליון בני אדם, והקהילה היהודית מונה כחצי מיליון. גם בצ'ילה ישנו יחס של 400,000 מוסלמים מול 20,000 יהודים. בצ'ילה אפשר לראות קרקע פורייה של אנטישמיות וחיבור בין המוסלמים לקבוצות ניאו-נאציות".
בסוכנות היהודית נערכים להתגברות האנטישמיות תוך הגדלת אמצעי הביטחון של השליחים בעולם, בעוד שעל הביטחון בקהילות היהודיות אחראיות הממשלות. את רוב המידע על הארועים האנטישמים מקבלת הסוכנות מפורום למאבק באנטישמיות, פורום משותף של משרד ראש הממשלה והסוכנות היהודית.
נכון להיום ישנם כ-1,600 שליחים בשליחות קצרה מטעם הסוכנות היהודית במחנות קיץ ברחבי העולם, וכ-500 שליחים הנמצאים בחו"ל לשליחות ארוכה.