שתף קטע נבחר

 

גילרמן: המשבר הוא על טרור לא על טריטוריה

דיון מקדים שערכה אמש מועצת הביטחון הפך לזירת התגוששות בין הנציגים הערבים לשגריר ישראל באו"ם. הנציג הלבנוני תקף את אוזלת היד של מועצת הביטחון והבהיר: "ביקשנו הפסקת אש כבר לפני 900 הרוגים". שגריר ישראל דן גילרמן ענה: המבחן הקריטי שהמועצה הזו עומדת בפניו הוא אם המועצה תוכל לאמץ תוכנית שתשים קץ לאיום של חיזבאללה"

"ישראל מוכנה להפסיק את העימות ולהסיג את כוחותיה אם ינקטו האמצעים להפסקת איומי המחבלים על אזרחינו. אנחנו רוצים הפסקת אש, אבל כזו שתפיץ את זרעי השלום העתידי - לא זרעי העימות העתידי", כך אמר אמש (יום ג') שגריר ישראל באו"ם, דן גילרמן, בדיון שהתקיים במועצת הביטחון על רקע הניסיונות של המועצה להגיע להסכמה על הפסקת אש בלבנון.

 

 

בדיון, בו דיברו נציגי הליגה הערבית ולבנון ואחריהם שגריר ישראל גילרמן, בלט ההבדל בין שתי הגישות להפסקת אש, שיוכרעו בדיונים הדיפלומטים המתקיימים מאחורי הקלעים. נציגי הליגה הערבית ולבנון דורשים שינוי בנוסח ההצעה האמריקני-צרפתי. על פיהם, צה"ל צריך לסגת מיידית מלבנון תוך יישום שבע הנקודות אותן קבעה ממשלת לבנון. ישראל, מנגד, דורשת שכוח רב לאומי יחליף את צה"ל בדרום לבנון כדי למנוע חלל ריק שלתוכו ישוב חיזבאללה.


לפני הדיון. מימין: עמרו מוסא וקופי אנאן (צילום: איי.פי) 

 

שר החוץ של קטר, שייח' חמאד אל-תאני, יצג את הליגה הערבית בדיון והאשים את מועצת הביטחון כי היא "עומדת מנגד ואינה מגינה על הלבנונים החפים מפשע". לדבריו, "טעות היא להאמין שאלימות נגד לבנון תגרום לשקט בישראל". שר החוץ הקטרי אמר עוד כי "אנחנו מקווים שהמועצה תקבל החלטה שתביא לשלום צודק המבוסס על הפסקת אש מיידית, נסיגת כוחות ישראל מעבר לקו הכחול, הכנסת יוניפי"ל מחוזק והורדת צבא לבנון לגבול".

 

שר התרבות הלבנוני, טארק מיטרי, דיבר אחרי השר הקטרי והבהיר: "ביקשנו הפסקת אש מיידית וכוללת לפני 27 ימים, לפני 900 הרוגים, לפני 3,000 פצועים ומיליון פליטים לבנונים והרס התשתית של המדינה". הוא האשים את ישראל במעשי טבח ובפשעי מלחמה ואמר למועצת הביטחון כי קבלת הנוסח האמריקני-צרפתי לא תביא לתוצאה המקווה. "ביקשנו הפסקת אש מיידית. לוקח יותר מדי זמן. הנוסחה הקוראת להפסקת העוינות קובעת עקרונות שכמה מהם לבנון מאמצת, אבל דרושה יותר בהירות לגבי סעיפים אחרים".

 

אין סימטריה, טענה לבנון

 

השר הלבנוני דיבר על היעדר סימטריה בנוסחה הקוראת לחיזבאללה להפסיק את האש ועל ישראל להפסיק את הפעולות ההתקפיות. "כולם יודעים כי ישראל אינה מחשיבה את פעולותיה בלבנון אלא כהגנה עצמית. בהקשר זה, ההחלטה משאירה את לבנון פגיעה לרצונה של ישראל. זו החלטה על הפסקת העוינות המאפשרת המשך של האלימות וההרס. כדי שתופסק העוינות על ישראל לסגת מייד משטח לבנון. צבא לבנון, בעזרת כוח האו"ם, יתפרס בכל שטח לבנון כולל השטח בין הקו הכחול והליטאני".

 

השר הלבנוני אמר כי ממשלת לבנון "תאשר מייד פריסת כוח של 3,000 חיילים לבנונים שיירדו לדרום כשצבא ישראל יסוג. נבקש כוח נוסף לעזרה. הכל, על פי שבע הנקודות שאומצו על ידי שרי החוץ של הליגה הערבית. צריך לפתור את בעיית שבעא כדי לפתור את הבעיה הפוליטית. אנשינו דורשים אישורים מהקהילה הבינלאומית שישראל תכבד את גבולותינו ושמינו".

 

 ההצעה של ממשלתו, אמר, היא "הצעה אמיתית. הפסקת העוינות תביא להפסקת אש. היא פותחת את הדרך לפתרון יציב יותר. זוהי הזדמנות ואני מקווה שהיא לא תוחמץ".

 

מבחן לקהילה הבינלאומית

 

שגריר ישראל באו"ם, דן גילרמן, אמר כי "המבחן הקריטי שהמועצה הזו עומדת בפניו אינו אם היא מסוגלת לאמץ החלטה. השאלה היא אם המועצה הזו והקהילה הבינלאומית יכולות לאמץ קו פעולה, תוכנית לשינוי שתסיים את האיום של החיזבאללה ושל נותני החסות שלהם על אזרחי ישראל ולבנון והאיזור כולו. זהו המבחן. ושני הכוחות – כוחות הטרור והכוחות המתונים במזרח התיכון – עוקבים אחר המועצה לראות אם היא עומדת באתגר. לתושבי ישראל ולבנון אין עניין להיות בעימות הזה. אין בינינו מריבה. לפני שש שנים ישראל הסיגה את כוחותיה מכל אינטש של שטח לבנון, כפי שהמועצה הזו אישרה בצורה נחרצת. זה לא יכול להיות ברור יותר: הנושא במשבר הזה הוא טרור לא טריטוריה".

 

גילרמן האשים כי "בשש השנים האחרונות הטרוריסטים של חיזבאללה, מומנו, אומנו, זויינו וכוונו על ידי איראן וסוריה, התחפרו עמוק באדמת לבנון, והפיצו את זרועות הארס שלהם לערים ולכפרים. פירות הרוע של הגידול הזה היו יותר מ-13 אלף טילים שכוונו בצורה רצחנית לעבר אזרחי ישראל".

 

עוד אמר כי "במשך ארבעת השבועות האחרונים, חיזבאללה יישם באכזריות את האיומים, שיגר את הטילים הקטלנים הללו היישר ובלא אבחנה לעבר הערים חיפה, נצרת, קרית שמונה וכפר גלעדי. הם העלו על הכוונת גברים, נשים וילדים, יהודים, מוסלמים ונוצרים כאחד. שום מדינה בעולם לא היתה מרשה לארגון טרור לאיים בחורבנה, ולפתח ללא הפרעה תשתית רחבה של טרור על גבולותיה. אף מדינה המיוצגת בארגון הזה לא היתה יושבת באפס מעשה כש-3,500 טילים נורים לעבר עריה וכפריה ומכוונים לעבר בתים, בתי חולים, בתי ספר וגני ילדים. שום ממשלה לא היתה עושה פחות ממה שישראל עושה להגן על אזרחיה מול מסע הטרור של החיזבאללה, ושום עם לא היה מסתפק בכך שמנהיגיו יעשו פחות ממה שישראל עושה".


פורסם לראשונה 08/08/2006 23:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ביקשנו הפסקת אש לפני 37 ימים. השר מיטרי
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מועצת הביטחון בישיבתה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
גילרמן. פירות הרוע נזרעו בשש שנים
צילום: רויטרס
מומלצים