כתב אישום נגד קובי אלכסנדר מנכ"ל קומברס לשעבר
לבית המשפט בניו יורק הוגשו היום (ד') כתבי אישום נגד מנכ"ל קומברס לשעבר, קובי אלכסנדר ועוד 2 בכירים לשעבר, סמנכ"ל הכספים של קומברס, דיוויד קריינברג, והיועץ והדירקטור, וויליאם סורין. השלושה מואשמים בעבירות של מרמה בפרשת התיארוך לאחור של אופציות שהוענקו בחברה. אלכסנדר, שלא התייצב בבית המשפט, מוגדר, על פי סוכנות בלומברג, כ"נמלט". משרד המשפטים הקפיא 45 מיליון דולר מתיק ההשקעות של אלכסנדר בארה"ב
התביעה הפדרלית בארה"ב הגישה ב-9 באוגוסט 2006 כתבי אישום נגד שלושה מראשי קבוצת קומברס לשעבר, ובהם המייסד ומנכ"ל החברה עד לאחרונה, קובי אלכסנדר. השלושה מואשמים במניפולציה שביצעו כביכול באופציות שהוענקו לבכירי החברה. שני הבכירים האחרים, חוץ מאלכסנדר, סמנכ"ל הכספים לשעבר, דייוויד קריינברג והיועץ הבכיר, וויליאם סורין, נעצרו היום בניו יורק ע"י סוכני האף.בי.איי.
נגד קובי אלכסנדר הוצא צו מעצר, אך לפי שעה אין האף.בי.איי יודע את מקום הימצאו. סוכנות הידיעות בלומברג מצטטת גורם המכיר את התיק שאמר כי אלכסנדר, בן 54, שלא התייצב בבית המשפט כנדרש, מוגדר עתה כ"נמלט".
הוקפאו 45 מיליון דולר מתיקי ההשקעה של אלכסנדר
משרד המשפטים האמריקני מסר כי הקפיא שני חשבונות השקעות של אלכסנדר בארה"ב ובהם 45 מיליון דולר. על פי הודעת משרד המשפטים הקפאת נכסיו הכספיים של אלכסנדר התבססה על חלקו כביכול בפרשת האופציות ובהלבנת כספים שביצע כביכול, כאשר העביר בחשאי יותר מ-57 מיליון דולר לחשבונות שלו בישראל, בניסיון להסתיר את הכסף משלטונות ארה"ב.
שלושת האישים נגדם הוגשו כתבי אישום התפטרו מתפקידיהם במאי, לאחר שקומברס הודיעה כי היא חוקרת את תזמון מענקי האופציות בעבר.
זהו המקרה השני בו מוגשים כתבי אישום פליליים נגד ראשי חברות בפרשת האופציות בארה"ב. ב-20 ביולי הגישו תובעים בקליפורניה כתב אישום נגד שני בכירים לשעבר בחברת ברוקייד קומיוניקיישנס סיסטמס, ביניהם המנכ"ל לשעבר גרגורי רייס, בחשד למעורבות בפרשת אופציות דומה.
"תממש לאט כדי שהמנייה לא תיפול"
בכתב תביעה, בן 60 עמודים, שהוגש על ידי הרשות ני"ע האמריקנית בבית המשפט המחוזי במזרח ניו-יורק נכתב כי אלכסנדר השיג 138 מיליון דולר ממכירת מניות שהמיר מאופציות שהוענקו לו בין השנים 1991 ל-2001. לפחות 6.4 מיליון דולר מהרווח נוצר כתוצאה מביצוע בקדייטינג (Backdating) במועד ההקצאה.
בקדייטינג משמעותו שינוי מועד הענקת האופציות, על מנת לרשום את תאריך הענקתן במועד בו המניה הייתה זולה, וכך לגרום לרווח גדול יותר בעת המימוש.
בכתב התביעה מסופר על מקרה שאירע בשנת 1999 במהלכו אלכסנדר ו'עוזרו' הורו ליצור רשימת עובדים פיקטיבית במטרה להעניק להם אופציות. "עוזרו של אלכסנדר כתב לפחות 35 שמות, לכולם ניתנה אותה כתובת המגורים - הכתובת של עוזרו של אלכסנדר".
מקרה דומה אירע בשנת 2002, אז לפחות 25 מתוך רשימת העובדים הדמיוניים קיבלו 10 אלף אופציות כל אחד.
כתב התביעה חושף כי בסוף שנת 2000 הועברו כ-89 אלף אופציות מחשבון אופציות ל'מנהל הישראלי' בקומברס ששמו לא נכתב במפורש.
כתב האישום מצטט דואר אלקטרוני ששלח קריינברג לאותו 'מנהל ישראלי': "בבקשה תמכור את המניות לאט, ולא בבת אחת (וואן שוט) כדי שהשוק יוכל לספוג את המניות ומחיר המניה לא יפול".
עוד עולה מכתב האישום כי בין השנים 1991 ל-2001 היו לפחות 26 פעמים בהן הוענקו אופציות בדיעבד בקבוצת קומברס. בשנים אלו הוענקו לאלכסנדר לא פחות מ-8.625 מיליוני אופציות – הרבה יותר מלכל עובד אחר בקבוצת קומברס.
במסמכי רשות ני"ע האמריקנית נכתב כי אלכסנדר נמנה בשנת 1999 ברשימת 100 המנכ"לים בעלי השכר הגבוה ביותר בארה"ב באותה שנה. עוד נכתב, כי אלכסנדר, בעל אזרחות ישראלית, העביר בדרכי מרמה 57 מיליון דולר לישראל.
בכתב האישום נטען חד משמעית כי אלכסנדר היה אחראי על תוכניות הקצאת האופציות בחברה ועל תוכניות הקצאות האופציות שלא כדין. "אלכסנדר קבע את תאריכי הענקת האופציות, על ידי כך שבחן את המחירים ההיסטוריים של המניה, ובחר בתאריך בו המניה נסחרה במחיר נמוך יחסית".
80 חברות ובהן גם אפל נחקרות בפרשת האופציות
הפרשה התפוצצה לאחר שקומברס הודיעה במרץ כי היא דוחה את פרסום דו"חותיה ויתכן שתאלץ לכתוב אותם מחדש. החברה דיווחה עוד על מציאת חוסר התאמה בין מועדי חלוקת האופציות כפי שדווחו לבין המועדים שבהם נרשמו האופציות בפועל (backdating).
ה"ניו יורק טיימס", שדיווח בשבוע שעבר על הכוונה להגיש את כתבי האישום, אמר כי בחודשים האחרונים נמצאות כ-80 חברות תחת חקירה לגבי הענקה בלתי הולמת של חבילות אופציות למנהלים, ביניהן גם חברת אפל.