חשיפת מזימת הטרור דחקה את לבנון מהכותרות
לאחר ארבעה שבועות שבהם השתלטה המלחמה בלבנון על העמודים הראשיים בעיתוני העולם, הצליחה חשיפתה של מתקפת הטרור המשולבת שסוכלה להדיח את המשבר במזרח התיכון מהכותרת הראשית אל העמודים הפנימיים
ביום שלאחר החשיפה, שלט בכותרות הראשיות של עיתוני העולם רק סיפור אחד, כצפוי: סיכולה של מתקפת הטרור האווירית המשולבת, שתוכננה להתבצע בידי מפגעים בכמה מטוסים בו זמנית באמצעות מטענים הכוללים חומרים כימיים יומיומיים.
אין תימה על כך שהסיפור השתלט על הכותרת הראשית בעיתוני ארצות הברית – שנגד מטוסיה אמורה היתה המתקפה להתבצע – ובריטניה – שעל אדמתה סוכלה המזימה, והחשודים בתיכנונה היו מאזרחיה. עם זאת, גם העיתונות הכתובה בחלקים אחרים בעולם, מניו זילנד ועד הודו, ראתה במתקפת הטרור שסוכלה סיפור הראוי לכותרת ראשית. וכך, לראשונה מזה ארבעה שבועות כמעט, נדחקה המלחמה בלבנון מהכותרות הראשיות, ובמקרים רבים, גם מהעמוד הראשון.
באופן לא מאוד מפתיע, העמודים הראשונים של עיתוני ארצות הברית, בריטניה, ומדינות דוברות אנגלית נוספות כאוסטרליה, ניו זילנד, אירלנד וקנדה, עסקו כמעט לחלוטין במתקפת הטרור.
העיתונות הבריטית הדגישה את העובדה שהמתקפה היתה אמורה להיות המהדורה הבריטית של פיגועי 11 בספטמבר. על כל עמוד השער של ה"טיימס" הופיעו שרטוטים של חמישה מטוסי נוסעים, ומעליהם הופיעה הכותרת "חמישה מטוסים והמזימה לבצע את פיגועי 9.11 של בריטניה". על השער של ה"דיילי מייל" הופיעה תמונה של מגדלי התאומים הבוערים ועליהם הכותרת, "האם סוכל 9.11 חדש?".
אף העיתונים הבריטיים ה"מהוגנים" הקדישו לסיפור את מלוא השער. "הגארדיאן" הפך לכותרת ראשית את דברי בכיר במשטרה הבריטית, שכינה את התוכנית "מזימה לביצוע רצח בקנה מידה בלתי נתפס". ואילו ה"אינדפנדנדט" הבריטי – העיתון הידוע בדיעותיו השמאליות – התאפיין בשער "צהובוני" מבחינה גרפית, שעליו הופיע התאריך של אתמול באדום על רקע שחור, ומתחתיו השאלה, "האם זה אמור היה להיות התאריך הבא בלוח השנה של הטרור?".
ניו יורק טיימס. למרות הפרשה, עדיין שמרו בעמוד הראשון מקום ללבנון
בארצות הברית, הקדישו העיתונים המובילים את רוב – אם לא כל – העמוד הראשי למתקפה שסוכלה, אך התמקדו בהיבטים אחרים בסיפור. מלבד לסיקור פרטיה של המזימה שנחשפה, הוקדש מקום נרחב לסיקור ההשפעה שהיתה לחשיפה על התעופה המסחרית במדינה.
כזכור, אתמול בבוקר, זמן קצר לאחר שנודע כי המפגעים התכוונו לפוצץ את המטוסים באמצעות מטענים שיורכבו על סיפון המטוס מחומרים כימיים יומיומיים כמו מוצרים לטיפוח הציפוניים או ג'ל לשיער, הודיע מנהל התעופה האזרחי בארה"ב כי העלאת נוזלים מכל סוג שהוא על המטוסים תיאסר. עיתונים אמריקנים כמו "לוס אנג'לס טיימס" ו"סן פרנסיסקו כרוניקל" הקדישו לא מעט מקום בעמודיהם הראשונים לאנדרלמוסיה ששררה אתמול בשדות התעופה במדינה. כיאה למדינה שכבר ספגה פיגוע טרור אווירי משולב של אל-קאעידה, הוקדש גם מקום נרחב לסיקור צעדי האבטחה שננקטו כדי להבטיח את שלומם של תושבי ארצות הברית.
ל"ניו יורק טיימס", העיתון הנחשב שבעיתוני ארצות הברית, היתה הבוקר כותרת ראשית מאופקת: "מזימת הטרור סוכלה; שדות התעופה מיהרו להקשיח את סידורי האבטחה". למרות שהקדיש לנושא חלקים נרחבים מאוד מעמודו הראשון, עדיין הצליחו למצוא מקום גם לכתבה הקשורה למלחמה בלבנון.
עיתונים באיטליה ובגרמניה מצאו אף הם לנכון להקדיש לפרשה את הכותרת הראשית. ב"פרנקפורטר אלגמיינה צייטונג" הגרמני וב"קוריירה דלה סרה" האיטלקי – שעד כה עקבו בדריכות אחרי המלחמה בין ישראל לחיזבאללה – דחקה מזימת הטרור המסוכלת את סיקור המלחמה לעמודים פנימיים. בעמוד הבית של אתר האינטרנט של העיתון הגרמני לא הופיע כל לינק לידיעה על המתרחש במזרח התיכון. בעמוד הבית של אתר "קוריירה דלה סרה", נדחקה הידיעה לתחתית העמוד, מתחת לידיעה כלכלית.
ורק צרפת המשיכה לשדר "עסקים כרגיל": למרות שהעיתון "לה פיגרו" הקדיש את כותרתו הראשית לחשיפת מזימת הטרור, באתר האינטרנט שלו עדיין קיבל המשבר במזרח התיכון את הכותרת הראשית, שעסקה במאמצים הדיפלומטיים להשגת הסכמה באו"ם על הצעת החלטה שתקרא להפסקת אש.