שתף קטע נבחר
 
צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

"החלה הספירה לאחור להיעלמות המפעל הציוני"

בראיון לעיתון בקטאר אמר בכיר בחיזבאללה - אם ארגון ולא מדינה הצליח להביס את ישראל, מדוע לא יצליחו הערבים לעשות כן? ועוד ב"קול ערב" - תמונות של נסראללה נמכרות כפיתות טריות בשוק של דמשק ובלבנון מעריכים כי נזקי המלחמה נאמדים בעשרה מיליארד דולר

השלכות ראשונות. לקראת סוף המלחמה, נשמעים יותר ויותר קולות מדאיגים במדינות ערב, ששואלים בקול רם ובלי למצמץ האם ה"ניצחון" על ישראל בלבנון יקדם את "היום שבו ישראל תיעלם". חבר המועצה המרכזית של חיזבאללה, השייח אחמד ברכאת, התראיין לעיתון הקטארי "אל-ווטן" ואמר כי "היום החברה הערבית והמוסלמית סבורה שהבסת ישראל היא דבר אפשרי ושהתחילה הספירה לאחור להיעלמות המפעל הציוני מהאזור".

 

לדבריו, "זו הסיבה ששמעון פרס אמר שזו מערכה לחיים או למוות ולכן ניצחון של ההתנגדות הוא תחילת המוות של האויב הישראלי. שכן, אם ארגון ולא מדינה הצליח להביס אותו, מדוע לא יצליחו הערבים לעשות כן אם יתאחדו?! רבים מהערבים והמוסלמים הסתכלו באופן בדיוני לעבר ישראל וההתנגדות הצליחה לשבור זאת". 

 

כשנשאל "איך הצליחה ההתנגדות (חיזבאללה - ר.נ) להשיג את הניצחון הזה?", ענה ברכאת: "הלוחמים שלנו פרצו מתוך התרבות האיסלאמית שהם קראו. משה דיין אמר 'אני יודע שהערבים לא קוראים', אבל הם קראו טוב מאד. כמו שנהג לומר נסראללה: בנושא הישראלי, תסלחו לי, אבל אני חושב שאיש לא מבין בזה יותר מאיתנו. אנו מומחים בנושא הישראלי... לכן, בנושא ההבנה המעמיקה של החברה הישראלית במישור התרבותי, החברתי, הכלכלי, הפסיכולוגי, הצבאי והתקשורתי – יש להתנגדות ניסיון עצום. זאת בנוסף לתרבות האיסלאמית שהלוחמים שלנו מתבססים עליה, ואשר יש להם שתי שאיפות: שאיפה כוללת - שהיא הניצחון למען האומה ושאיפה פרטית – להיות שאהיד".

   

בדבריו ציין ברכאת שכל ההנהגה של חיזבאללה לא נפגעה ושעדיין נותר לארגון די והותר מלאי של רקטות ו"הפתעות" גם ליום שאחרי הניצחון. הוא ציין שמלאי זה מאפשר לארגון לפעול גם ממרחק ולא מחייב אותו להיות צמוד לגבול עם ישראל.

 

נראה כי יש רבים שמתחילים ללכת שבי אחרי חיזבאללה. כך, למשל, ייחל השבוע שר התרבות הפלסטיני בממשלת החמאס, ד"ר עטאללה אבו א-סבח, ש"בכל בירה ערבית תהיה מפלגה ערבית כמו חיזבאללה בלבנון". במהלך ועידה שהתכנסה ביום חמישי בעזה, הביע השר הפלסטיני תמיכה מוחלטת ב"התנגדות הפלסטינית", והביע את אמונו בכוחה של ההתנגדות "לנצח, לזכות בחירות ולגרש את הכיבוש מהאדמות הפלסטיניות והלבנוניות". כך דיווח העיתון "אל-קודס אל-ערבי".

 

"אני מקווה שתהיה בכל בירה ערבית מפלגה כמו חיזבאללה ושהצעירים הערביים יתאמנו כמו שמאמן חיזבאללה את לוחמיו", אמר. אבו א-סבח שיבח את חיזבאללה והמזכ"ל שלה, חסן נסראללה, והביע אופטימיות כלפי העתיד של האומה הערבית וזאת במיוחד "אם הערבים יאומנו לאור הניסיון של חיזבאללה". א-סבח התייחס אף הוא לסיכוי שישראל תיעלם ואמר כי "השקר האומר כי ישראל קיימת ותישאר מוכח כשקר מידי יום ביומו שכן ניתן להביס את ישראל ועל הארגונים הערביים להבין זאת".

 

הפופולאריות נוסקת: במקביל, מי שקוצר את הפירות ממעמקי הבונקר הנסתר הוא נסראללה. השבוע דווח שתמונות קלסתרו של מזכ"ל חיזבאללה הפכו ללהיט החם בדמשק ושתמונות אלה נראות מכל פינה, אפילו על לוחות המודעות. יצויין שמדובר במראה חריג, שכן סוריה מאז ראשית שנות השבעים נהגה להציג לראווה אך ורק אדם אחד – הנשיא חאפז אסד, ואחריו את בנו בשאר, כאשר מידי פעם הוצגו גם תמונות של האח המנוח של בשאר (ומי שסומן להיות נשיא סוריה בטרם נהרג בתאונת דרכים בינואר 1994) – באסל אסד ושאר בני המשפחה.

 

אבל נסראללה? מעולם האב חאפז לא התיר תופעה שכזאת, אך נראה כי הזמנים השתנו. תמונותיו של נסראללה החלו להופיע בראשית הדרך סמוך לקבר השיעי המקודש בשכונה הדרומית של דמשק, א-סיידה זינב, ומשם עבר לדמשק עצמה. בנוסף, החלו גם מוניות ומכוניות להדביק מדקה עם תמונתו של מזכ"ל חיזבאללה הנערץ. יזמים זריזים שהבחינו בכך החלו להדפיס חולצות שנמכרות עתה עם דמותו של נסראללה ודגלי חיזבאללה. גם קטעים מנאומיו שהועלו על גבי דיסקים נמכרים כפיתות חמות בשוק של דמשק. "הביקוש עולה על ההיצע, הכל אזל", סיפר מוכר בשוק בעיר.


גיבור בדמשק. תמונות של נסראללה בבירה הסורית  (צילום: איי.פי)

 

אולם, כאמור, מדובר בתופעה חוצת גבולות שדיווחנו עליה לא אחת בשבועות האחרונים. גילויי האהדה לנסראללה נמצאים גם כן – בערים הפלסטינים, שם כבר מדקלמים בכל פה שירי אהדה למזכ"ל. "אהלן, הנץ של לבנון; אהלן יא חסן נסראללה", קורא אחד השירים האהובים הנשמעים בבתים, במכוניות, במספרות והיכן לא. אילו בחתונות וחאפלות רוקדים החתנים הצעירים לצלילי הפולחן למנהיג חיזבאללה.

 

זאת, כשבמקביל גם בערים אלה התפתחה תעשיה של תמונותיו של נסראללה ממש כמו בסוריה, לצג מסחר וביקוש גדול לדגלי לבנון וחיזבאללה בשטחים. ואולם, תופעה נוספת שעולה עם הפופולאריות הגואה של נסראללה היא העובדה שצעירים רבים החליפו את דמויות הזמרים והשחקנים האהובים עליהם בדמותו של מזכ"ל חיזבאללה, אפילו ב"שומר המסך הסלולרי" על גבי צג הטלפון שלהם.

 

אהוד גם בישראל. עדות נוספת לפופולאריות של חיזבאללה ניתן למצוא אפילו כאן – בישראל. העיתון הסעודי "אל-ווטן" דיווח השבוע כי אמאל מחמוד, תושבת רמת הגולן הנתונה במעצר בית (או כלשון הדיווח – "אסירה סורית בגולן הכבוש") שלחה מסר של תמיכה בחיזבאללה ובעם בלבנון.

 

מחמוד, הנחשבת ל"אסירה הערבית הסורית הראשונה שנדונה לחמש שנות מאסר", העבירה בראיון באמצעות רשת האינטרנט "ברכות לגאווה הערבית בדרום לבנון ובפלסטין" ואמרה כי "תרבות ההתנגדות והמאבק בגולן מועברים מאבות לבנים". מחמוד, תושבת מג'דל שמס, נעצרה בשנת 2001 באשמת חברות ברשת סורית ובסיוע לחיזבאללה ולחמאס.

 

בתוך כך נראה כי במקביל ללחימה בדרום לבנון, הרוחות נגד ישראל, לפחות בינתיים, רק הולכות ומתחזקות. בסקר שפורסם השבוע עולה כי 60 אחוזים מהנשאלים במאוריטניה, מדינה ערבית שכוננה יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל, סבורים שכינון הקשרים בין השתיים "מהווה פגיעה קשה ברגשותיהם".

 

אומדים נזקים: בינתיים, בלבנון ממשיכים לאמוד את הנזקים המצטברים בעקבות הלחימה. מומחים העריכו כי סכום אדיר של כעשרה מיליארד דולר יזדקק כדי להחיות מחדש את לבנון ולהחזירה למסלול של צמיחה, בעקבות המכה אותה ספגה במלחמה. "לבנון זקוקה לכעשרה מיליארד דולר כדי להקים מחדש את המבנים, בתי המגורים, התשתיות והמפעלים שנהרסו וכדי להעניק הטבות לאלפי החברות העומדות בפני קריסה", אמר הכלכלן, מרואן אסכנדר.

 

לבנון נזקקה למיליארדי דולרים כדי לשקם את עצמה מהריסות מלחמת האזרחים (1975-1990), כאשר ראש הממשלה לשעבר, רפיק אל-חרירי, שנרצח אשתקד, לקח חלק פעיל בבניית מרכז ביירות, ונראה כי הפעם המצב לא רחוק מכך. "צמיחה של כשישה אחוזים נרשמה במחצית השנה הראשונה של 2006 לעומת של שני אחוזים בלבד אשתקד, אולם כרגע הכל אבד", הוסיף אסכנדר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אהוד בעולם הערבי. נסראללה
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
דיסקים של נסראללה בשטחים
צילום: רויטרס
כרזות בדמשק
צילום: איי פי
צילום: איי פי
11 מיליארד דולר נזקים
צילום: איי פי
מומלצים