דיכטר: רמת הגולן תמורת שלום
"כל מהלך מדיני עדיף על מהלך לחימתי-צבאי, בין אם בסוריה ובין אם בלבנון", מצהיר השר לביטחון פנים וראש השב"כ לשעבר, ומוכן - תמורת שלום מלא והסדרים בנושא המים - לחזור גם אל הקו הבינלאומי. עם לבנון, הוא מעריך בראיון לגלי צה"ל, אפשר לקדם מו"מ עוד קודם. איתם: הממשלה לא לומדת לקח
תומכי המו"מ עם סוריה - על מחיריו המוכרים - מקבלים הבוקר (יום ב') חיזוק משמעותי מכיוונו של ראש השב"כ לשעבר, השר אבי דיכטר. "תמורת שלום אמת עם סוריה, יכולה ישראל לרדת מרמת הגולן", כך מצהיר השר לביטחון פנים.
בראיון לתוכנית "מה בוער" בגלי צה"ל, הזכיר דיכטר: "מחירים טריטוריאליים דומים שילמנו גם בשלום עם ירדן ומצרים". הוא הוסיף עם זאת כי שאלת המים והכנרת היא "עניין שלא הייתי מוותר עליו בקלות".
"כל מהלך מדיני עדיף על מהלך לחימתי-צבאי, בין אם בסוריה ובין אם בלבנון", המשיך דיכטר. הוא העריך כי "לגבי לבנון, התנאים יהיו בשלים לשיחות מעין אלה אפילו לפני סוריה. לבנון מסוגלת היום להיכנס למהלך מול ישראל גם בלי שיקרה במקביל מול סוריה".
"סוריה היא מדינה מאוד משמעותית מבחינתנו בכל הקשור למרקם החיים באזור", אמר השר. "אני חושב שמהלך של שיחות מול סוריה הוא לגיטימי. והיה ויסתבר שיש עם מי לדבר ועל מה לדבר, אני חושב שהרעיון הזה נכון מאוד. ישראל יכולה ליזום את זה. בסופו של דבר, היוזמות בסוגיות הללו הן של צד שלישי - וצד שלישי בעולם יש במכביר. אם צד שלישי יפנה אלינו, צריך להשיב בחיוב".
בנקודה זו נדרש דיכטר לסוגיית המחיר. הוא השיב: "אנו מכירים את המחירים. אנחנו מנוסים במתן מחירים, הלכנו בשני
מקרים מול שתי מדינות, מצרים וירדן, והסדרנו את הדברים. ניסינו מול הרשות הפלסטינית ולצערנו לא צלח הדבר, אבל זה לא אומר שמול מדינות אחרות כמו לבנון או סוריה זה לא יצלח, ואולי זה יבהיר גם לפלסטינים שאין סיכוי לאף מדינה להשיג הישגים בלחימה נגדנו".
"לרמת הגולן יש משמעות אדירה", אמר דיכטר. "אני לא מציע להקל ראש גם בין אם יורדים או לא יורדים לקו המים, מפני שבמזרח התיכון, בלי מים הבעיות קשות מאוד". למרות כל זאת, הצהיר השר לביטחון פנים כי אם יובטחו הסידורים הרלוונטיים, הוא מוכן - תמורת שלום מלא - לחזור גם אל הגבול הבינלאומי".
כבר מעבר לטריטוריה
בימים האחרונים - דווקא מאז נאומו המתלהם של בשאר אסד, בו דיבר על "שחרור הגולן בידיים ערביות" - מתחזקים הקולות הקוראים להושיט לו יד. בהקשר זה נודע כי שרת החוץ, ציפי לבני, מינתה פרויקטור מטעמה לריכוז הנושא. גם השרים פרץ ופרס דיברו על האפשרות לחידוש ההידברות עם דמשק, כשאחת המטרות המרכזיות היא הוצאתה מ"ציר הרשע" - לפני שהמטרייה הגרעינית האיראנית הופכת לעובדה מוגמרת.
בשמאל מברכים על מה שעשוי להפוך לקו חדש במדיניות הממשלה. "על ישראל לפתוח במשא ומתן עם סוריה כדי לפרק את חיזבאללה מנשקו ולהוציא את דמשק מציר הרשע", אמרה ח"כ זהבה גלאון (מרצ-יחד). "הסכם עם סוריה יחייב את החזרת רמת הגולן, ועדיף שלום עם סוריה ללא רמת הגולן מאשר רמת הגולן בלי שלום".
מנגד, ח"כ אפי איתם (איחוד לאומי-מפד"ל), תושב הגולן, אמר: "הסכסוך שלנו עם סוריה הוא כבר אינו טריטוריאלי, ולכן נסיגה מהגולן רק תסכן את ביטחון ישראל. סוריה קשרה את עצמה עם ציר הרשע של חיזבאלה ואיראן ומטרתה להשמיד את ישראל. היא איננה יכולה להיות פרטנר להידברות. הממשלה מסרבת ללמוד את הלקח מהנסיגות בלבנון ובעזה, שרק הגבירו את הסכנה לביטחון ישראל".