אסד דוחה הדרישה להציב כוח רב-לאומי בגבולו
מי שציפה לכך שהכוח הרב-לאומי יעצור את שטף העברת הנשק מסוריה לחיזבאללה, עומד להתאכזב. נשיא סוריה, בשאר אסד, מתנגד להצבת כוח רב-לאומי בגבול סוריה-לבנון
נשיא סוריה, בשאר אסד, דחה הערב (יום ג') את דרישת ישראל להציב כוח רב-לאומי בגבול לבנון-סוריה, כחלק מיישום החלטה 1701 של מועצת הביטחון, במטרה למנוע הברחת נשק לחיזבאללה. "זו תהיה פגיעה בריבונות הלבנונית ונקיטת עמדה עוינת", אמר בראיון לטלוויזיה של דובאי.
הנשיא הסורי אמר עוד כי יש עדיין סיכוי להשגת שלום במזרח התיכון, אך חלון ההזדמנויות לכך עלול להיסגר בתוך שבועות או חודשים ספורים. אסד הוסיף כי ארצו לא תשרטט את קו הגבול עם ישראל, עד שישראל לא תיסוג מחוות שבעא, עדות לכך שסוריה איננה באמת מתכוונת לוותר על השטח לטובת לבנון. "לא ייקבע קו גבול באזור חוות שבעא עד שכוחות ישראל לא יעזבו".
לדבריו, "ניצחון חיזבאללה הספיק כדי ללמד את ישראל לקח לפיו בידוד סוריה נכשל וכי כל מי שמנסה לבודד את סוריה בעצם מבודד את עצמו מנושאים בסיסיים". החלטה 1701 דורשת בין היתר פיקוח על גבולות לבנון ובמיוחד באזור חוות שבעא השנוי במחלוקת. הנשיא הסורי קרא לממשלת לבנון לנהוג באחריות ולא לפעול באופן שיהרוס את הקשרים בין שתי המדינות.
שר החוץ הטורקי, עבדאללה גול, אמר היום בתום פגישה עם אסד כי "המלחמה בלבנון יצרה תנאים שיכולים להוביל לשלום במזרח התיכון". לדבריו גול, "אחרי האסון הזה ישנה הזדמנות להשיג שלום. על כל אחד ללמוד מהאירועים האחרונים". הוא ציין כי אסד שותף לעמדתו.
2,000 חיילים לבנונים הוצבו בגבול סוריה
באו"ם נמשכים המאמצים להרכבת כוח רב-לאומי, בן 15 אלף חיילים, שאמור לפקח על יישום הפסקת האש עליה הוכרז בתום 34 ימי לחימה בלבנון בין ישראל לחיזבאללה.
ישראל מעוניינת כי חיילי הכוח הרב לאומי יפקחו גם על מעבר הגבול בין לבנון לסוריה, כדי למנוע כאמור הברחות נשק לחיזבאללה. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הבהיר כי הצבת חלק מהכוח הרב-לאומי בגבול לבנון-סוריה ובשדה התעופה של ביירות יאפשרו לישראל להסיר את החרם האווירי והימי על לבנון.
שליח האו"ם למזרח התיכון, טרייה לארסן, אמר היום כי גורמים לבנונים בכירים רמזו כי הם זקוקים לעזרה בפיקוח על הגבול עם סוריה וכי הקהילה הבינלאומית תתייחס בתשומת לב לבקשה לבנונית בעניין זה, אם תגיע. לדבריו, 2,000 חיילים לבנונים כבר התפרסו בגבול עם סוריה, אך חיילי האו"ם טרם התפרסו באזור משום שהארגון נתקל בקשיים בגיוס חיילים לכוח העתידי. מדינות רבות דרשו הבהרות לגבי המנדט של הכוח הרב לאומי בטרם יתחייבו לשלוח חיילים.
השר אבי דיכטר אמר אתמול כי "תמורת שלום אמת עם סוריה, יכולה ישראל לרדת מרמת הגולן". בראיון לתוכנית "מה בוער" בגלי צה"ל, הזכיר דיכטר: "מחירים טריטוריאליים דומים שילמנו גם בשלום עם ירדן ומצרים". הוא הוסיף עם זאת כי שאלת המים והכנרת היא "עניין שלא הייתי מוותר עליו בקלות". "כל מהלך מדיני עדיף על מהלך לחימתי-צבאי, בין אם בסוריה ובין אם בלבנון", המשיך דיכטר. דבריו עוררו זעם הן בקואליציה והן באופוזיציה.