לאחר 19 שנים: הסכם הפסקת אש באוגנדה
הממשלה וארגון המורדים ה-LRA חתמו על הסכם ראשוני של הפסקת אש שיסיים סכסוך רב שנים ועקוב מדם. בשבועות הקרובים המורדים אמורים להתאסף בנקודות מפגש שם ישהו תחת פיקוחה של המדינה
ממשלת אוגנדה וארגון המורדים LRA חתמו היום (שבת) על הסכם הפסקת אש שיביא לסיומו של סכסוך עקוב מדם בין 19 שנים במהלכו נהרגו אלפי בני אדם, כך דיווחו גורמים רשמיים במדינה.
שיחות השלום שהובילו להסכם נערכו בג'ובה, מדרומית לסודן, והסכם ראשוני אמור להיכנס לתוקף כשמנהיג המורדים ג'וזף קוני, יצהיר על סיום הפעולות העוינות של ארגונו. ההצהרה אמורה להינתן לא יאוחר מיום שלישי הקרוב, כך מסר דובר ממשלת אוגנדה, פאדי אנקונדה.
בשיחת טלפון מג'ובה הוסיף אנקונדה כי: "הסכמנו על עיקרי הדברים וחתמנו על מסמך ראשוני. אנחנו גאים בהישגנו ונמשיך במשא ומתן עם הארגון עד שנגיע להסכם שלום מקיף ומלא שיסיים את הסכסוך באופן מוחלט".
לאחר ההצהרה על הפסקת האש של מנהיג הארגון, למורדים יהיו שלושה שבועות בכדי להתאסף בנקודות מפגש בדרום סודן וצפון אוגנדה, בהן ישהו תחת השגחת המדינה ושם יסופקו להם מזון ומעבר בטוח.
בעבר סירבה הממשלה להסדר כזה כפי שהושג הפעם, לפיו מסכימים ביניהם המורדים וה ממשלה בתחילה על בלימת הפעולות התוקפניות, ורק לאחר מכן נחתם הסכם שלום מקיף וכולל. זאת מאחר שהמורדים הפרו הפסקות אש מסוג זה בעבר. הפעם, החליטו בממשלת אוגנדה ללכת לקראת המורדים בתקווה להשיג את השלום המיוחל.
ה-LRA הוקם לאחר עלייתו לשלטון של הנשיא מוסווני בשנת 1986, ובמשך השנים חטפו פעילי הארגון אלפי ילדים והפכו אותם בכוח ללוחמים, משרתים או עבדי מין. לפי ההערכות מספר הלוחמים בארגון נע בין 500 ל-5,000.
ילדים באוגנדה. הארגון ידוע בחטיפות של ילדים והפיכתם ללוחמים ולמשרתים
צילום: איי פי
הנשיא מוסווני. מורדים בו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים