נסיכה חובקת עולם
החסידה פרינססה מבקרת בישראל זו השנה ה-13 במסעה הארוך אל יבשת אפריקה. בארץ מוצאה, גרמניה, היא הפכה לסלבריטאית על ומככבת בסרטי תעודה וספרים, ביפן נסיכת הכתר עוקבת אחריה בהערצה ובין נדודים והישרדות, מצליחה החסידה גם לנהל חיי אהבה סוערים
המלחמה בלבנון הפחיתה בצורה דרמטית את מספר התיירים המגיעים לישראל בתקופה האחרונה, אך נראה כי ישנה תיירת ותיקה, המתעקשת לבקר בארץ זו השנה ה-13 ברציפות. מדי שנה מקפידה החסידה פרינססה לצאת למסע הארוך לאפריקה, ממקום מגוריה בגרמניה בשבוע האחרון של אוגוסט. בדרך כלל מגיעה החסידה לישראל בשבוע הראשון של ספטמבר ואמש היא אותרה באיזור לבנון.
ד"ר יוסי לשם, מנהל המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון, המשותף לחברה להגנת הטבע ולאוניברסיטת תל אביב, משער כי החסידה נחתה היום לעצירה קצרה בישראל ויתכן שאף תבלה כאן את הלילה. "כולם צוחקים על כך שיש לציפורים מוח קטן, אך החסידה המופלאה הזו שומרת על חוקיות מתוחכמת ונדירה. היא תמשיך את מעופה מישראל לדרום סודן, שם היא תבלה כחודשיים ובסוף נובמבר היא תמשיך לדרום אפריקה. היא גומעת מדי שנה מעל ל-9,000 קילומטרים, בלי מוסך ותיקונים".
פרינססה ברגעי מנוחה (צילום: דוד גלזנר)
הפרוייקט השאפתני למעקב אחר נדידת החסידות החל בעשור הקודם, לאחר שאובחנה ירידה משמעותית באוכלוסיית חסידות מערב גרמניה כתוצאה מפגיעה בבתי הגידול הטבעיים שלהן. על מנת לבדוק את השפעות החקלאות המודרנית ואת הגורמים לפגיעה בחסידות בעת נדידתן, החליט ד"ר יוסי לשם להוביל פרוייקט מחקרי מיוחד, המשותף למכון פלוק בגרמניה, המרכז הבינ"ל לחקר נדידת הציפורים בלטרון, גוף משותף לאוניברסיטת תל אביב והחברה להגנת הטבע.
הפרוייקט תוקצב בזמנו על ידי המשרד לאיכות הסביבה בישראל ובעזרתו נלכדו כ-120 חסידות בגרמניה, פולין וישראל, על מנת לנסות ולהצמיד לחסידות משדרי לוויין. "באותה תקופה, זו היתה הפעם הראשונה שניסו לעקוב אחרי ציפור נודדת באופן אישי. לכל ציפור הותקן משדר בעל תדר אישי וכך בעזרת לוויין צרפתי המקיף את כדור הארץ כל 90 דקות, הצלחנו לקבל מיקום מדוייק ביותר על הציפור עד לטווח של עשרה מטרים ", אומר ד"ר לשם מביתו ביפן. "כך יכולנו לגלות האם יש להן מקומות חנייה קבועים, כיצד מזג האוויר משפיע על קצב התקדמותן ועוד משתנים ביולוגיים שתרמו למחקר".
התקציבים החלו לזרום מגרמניה ומארה"ב ובעזרתם הצליחו המדענים והחוקרים לעקוב אחר קבוצה גדולה של חסידות במסלול הנדידה העולמי. אחת החסידות הבולטות בחבורה היתה פרינססה, שהוצמד לה משדר בגיל שנתיים. כיום, החסידה הלבנה המלכותית כבר נושקת לגיל 15 והיא עדיין מצליחה להדהים את החוקרים ביכולתה להתגבר על מכשולים וסכנות רבות בעת הנדידה לאפריקה ובחזרה.
נקודת המוצא של פרינססה ממוקמת בלובורג, כפר קטן ופסטורלי, ליד ברלין, גרמניה. בכפר ישנה חצר גדולה המכונה "חצר החסידות" ובה מתגוררים 20 זוגות של חסידות מקננות.
המדענים הקימו כלוב ענק ומיוחד למען החסידות, בו מסופק עבורן מזון. במרוצת הזמן, החלו החסידות להיכנס לכלוב דרך פתחו העליון וללקט מזון.
המדענים, באמצעות כבל מיוחד, שלטו בסגירה ובפתיחה של גג הכלוב ועל ידי כך יכלו לתפוס את החסידות ולהצמיד להן משדר. למרבה המזל, הצליחו המדענים בכפר ללכוד את פרינססה כל שנתיים שלוש וכך יכלו להחליף את הסוללה הישנה במשדר בחדשה.
נודדת עם האהבה
ד"ר לשם משער כי פרינססה גמאה יותר מ-240 אלף קילומטרים רק במסעות הנדידה ולמרות גילה המתקדם, נראה כי כוחה עדיין בכנפיה. מה שמפליא הוא שלמרות הטיולים הארוכים שלה מחוץ לביתה בגרמניה, היא הצליחה לפתח גם מערכת יחסים רומנטית. בעלה השני, יונס, שהגיע מאוכלוסיית חסידות במערב גרמניה, תיחזק עם פרינססה מערכת יחסים יציבה למדי בת שמונה שנים. במהלכה, בילו השניים בנפרד מספר חודשים בתקופת החורף. פריננסה נפשה בסודן, בעוד שיונס בילה בספרד. לדברי לשם, קיימים הבדלים בין אוכלוסיות החסידות במערב ובמזרח גרמניה וכל אוכלוסיה נודדת לאפריקה במסלול ייחודי.
מסתבר כי לפריננסה יש קהל מעריצים חובק עולם ולמעשה היא סלבריטאית גדולה באירופה וגם ביפן. "הטלוויזיה הגרמנית תיעדה במשך שנתיים את מסע הנדידה של פרינססה בסרט בן 90 דקות. צוות הצילום ליווה אותה עד לדרום אפריקה וגילה כי בכל שנה היא נמצאת על אותו עץ בדיוק", מגלה לשם. "הם אפילו הגיעו עם פרינססה לישראל בתקופת ההתנתקות מאחר והם ידעו שהיא נוחתת ללילה אחד. באותו יום היו רוחות מזרחיות חזקות ופרינססה שהיתה אמורה לעבור דרך איזור הביקעה, נסחפה לאיזור רצועת עזה ולבסוף נחתה על יד קיבוץ נירים. הצוות ליווה אותה עד שיצאה משטח ישראל". הסרט זכה לביקורות אוהדות בגרמניה, זכה בחודשיים האחרונים במספר פרסים נחשבים והפך ללהיט במדינות דוברות גרמנית. רבים עוקבים אחרי מסעה של פרינססה באתר מיוחד.
הסיפור של פרינססה הצליח לרגש גם את הממלכה ביפן. ד"ר לשם המבלה את שנת השבתון שלו במחקר על נדידת ציפורים בארץ השמש העולה, נפגש לפני כחודש עם נסיכת הכתר היפנית, טקאמאדו. הנסיכה המכהנת גם כנשיאת הארגון הבינלאומי לצפרות, עוקבת בשנים האחרונות אחר קורותיה של פרינססה והתרגשה לקרוא את הספר המיוחד המסכם את מסעותיה המרתקים של החסידה.
בעוד שפרינססה כיכבה באמצעי התקשורת ועמדה בכבוד רב במסעותיה מגרמניה לאפריקה, בקן הביתי בגרמניה החלו להתגלות סימנים מבשרי רעות.
לפני כשנתיים וחצי שבה פרינססה מותשת לכפר בלובורג והופתעה לגלות חסידה צעירה וחדשה בקן של בעלה.
מערכת יחסים בת שמונה שנים עמדה בסכנת הכחדה. "המדענים במקום גילו כי פרינססה לא ויתרה ונלחמה על אהבתה", מוסיף לשם. "במשך עשרה ימים היא נאבקה להעיף את המתחרה החדשה מהקן, אך הדבר היה כמעט בלתי אפשרי מאחר ואהובתו החדשה של בעלה, כבר דגרה על הביצים בקן".
בסופו של דבר, פרינססה החליטה להמשיך הלאה ומצאה תוך זמן קצר בעל חדש במרחק של שמונה קילומטרים מבעלה לשעבר. לאחרונה היא הספיקה לטפח שלושה גוזלים ומערכת היחסים עם בעלה הנוכחי מחזיקה מעמד. במידה ותצליח לעמוד בתלאות המסע, היא תבקר שוב בישראל באביב הקרוב.