גזירות התקציב: העלאת שכר לימוד והקפאת שכר מינימום
שר האוצר אברהם הירשזון יציג היום לשרי הממשלה ולציבור את עיקרי התקציב ל-2007, לקראת אישורו בממשלה בשבוע הבא. הצעת האוצר כוללת שורה ארוכה של גזירות חדשות שנועדה לממן את הוצאות המלחמה. בין היתר מציע האוצר לדחות בחצי שנה את ההעלאה המתוכננת בשכר המינימום ביוני 2007 ולייקר את שכר הלימוד באוניברסיטאות ב-50% בפרק זמן של 4 שנים
דחיות של חצי שנה ביישום ההעלאה השלישית של שכר המינימום, בניגוד להסכם הקואליציה עם העבודה, ושל ביצוע תשלומים שונים בהסכמים הקואליציוניים עם ש"ס והגמלאים – נכללות בין הצעות האוצר לחוק ההסדרים של 2007 אשר יעלו לדיון בממשלה לקראת אישור תקציב 2007 בשבוע הקרוב, לאחר שיוצגו היום. הצעות אלה כבר מעוררות תסיסה בקרב השותפות בקואליציה ועלולות להתפתח למשבר. באמצעות הצעדים האלה מבקש האוצר לחסוך כ-950 מיליון שקל.
התוספת השלישית במסגרת העלאת שכר המינימום בסך 125 שקל – עלות של 650 מיליון שקל – אמורה להתבצע לפי ההסכם ביוני 2007 והאוצר מבקש לדחות את התשלום לראשית 2008. הפעימה השניה באפריל הקרוב תתבצע כמתוכנן. יו"ר העבודה ושר הביטחון עמיר פרץ שמע אתמול (א') לראשונה על כך בפגישה המשולשת עם ראה"מ אולמרט ושר האוצר הירשזון, וכצפוי, הוא דחה אותה על הסף.
האוצר לפרץ: ביטחון או שכר מינימום
נכונות פרץ להתגמש, במהלך הדיון המשולש אתמול, לגבי התוספת הנדרשת לתקציב הביטחון, נועדה ככל הנראה למנוע את דחיית הפעימה נוכח נחישות האוצר בנקודה זו. אחרת תקבל יוקרתו הפוליטית מכה אנושה מאחר שהעלאת שכר המינימום נהפכה לדגל החברתי הבולט שלו. עם זאת, יתכן שהאוצר בחר ללחוץ על פרץ בנקודת הרגישה ביותר שלו כדי לאלצו לרדת מרוב דרישותיו להגדלת תקציב הביטחון (כ-11 מיליארד שקל כבר ב-2007). האוצר מוכן להתפשר סביב כ-3-4 מיליארד שקל. באוצר טוענים כי לא מדובר בקלף מיקוח אלא בצורך ממשי, הכולל בדיקה חיצונית של ההוצאות לביטחון תוך הגברת השקיפות והבקרה בניהול התקציב.
גם ש"ס והגמלאים לא קבלו את הבשורה בקלות אבל הן מוכנות לפחות להמשיך את ההידברות עם ראשי האוצר, במחיר שמירת הישגיהן לגבי קצבאות הזקנה והילדים.
בכיר באוצר חזר והדגיש הבוקר כי מלבד אלה – אין כוונה לסגת מההסכמים לגבי קצבאות הזקנה והילדים, וכי התוספות לתקציבים החברתיים של כ-1.7 מיליארד שקל לעומת התקציב השוטף – יתוספו כמתוכנן לתקציב הבא למרות אילוצי המלחמה.
העלאת שכר הלימוד באוניברסיטאות
צעד נוסף שמתכנן האוצר - שכר הלימוד באוניברסיטאות יועלה כבר בשנת הלימודים הקרובה ב-5% (כ-400 שקל). במהלך 4 השנים הקרובות מתכוון האוצר לייקר בהדרגה את שכר הלימוד באוניברסיטאות ובמכללות המתוקצבות ב-50% מ-8,000 שקל כיום ל-12,000 שקל בעוד 4 שנים.
תוספת התקציב לאוניברסיטאות תשמש בין היתר למתן הלוואות לסטודנטים למימון שכר הלימוד, אשר אותן יצטרכו להחזיר רק בתום הלימודים.
שר האוצר, אברהם הירשזון, יגיש היום לשרים ויציג בפני הציבור את עיקרי הצעת התקציב לשנה הבאה, הכוללת שורה של גזירות ורפורמות שנועדו לכסות את הוצאות המלחמה. הממשלה תקיים דיון בהצעת התקציב ביום ראשון הקרוב ותתבקש לאשר אותו לקראת הגשתו על שולחן הכנסת.
אלה הם עיקרי הצעדים הכלכליים שמתכנן האוצר לשנה הבאה במסגרת התקציב:
- 60 רשויות מקומיות הסמוכות זו לזו יאוחדו. מדובר בעיקר ברשויות ערביות בגליל, אך גם בישובים יהודיים סמוכים כמו ראש פינה וחצור הגלילית, מזכרת בתיה ועקרון, המועצה המקומית גליל עליון והמועצה המקומית מטולה. זו היא חזרה על ניסיון שעשה כבר שר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו, ב-2005, אך נכשל בחלקו הגדול.
- יקוצצו המענקים לחיילים משוחררים. עוד סעיף שנוי במחלוקת שספק אם יאושר בממשלה. על פי הצעת האוצר החל מינואר הקרוב לא יינתנו עוד מענקים לחיילים משוחררים העובדים חצי שנה לפחות בתחנות דלק, בבתי מלאכה, במוסכים או באבטחת מוסדות חינוך.
- גיל הזכאות לדמי אבטלה יועלה מ-20 ל-28.
- הפרטה מלאה של חברת הדואר.
- ייבוא עובדים זרים יצומצם באופן משמעותי. רשיונות היבוא של עובדים זרים בענף הבנייה יקטנו ב-50% ל-6,000 בשנה הבאה במקום 12,000. יצומצם מאד מספר העובדים הזרים במסעדות האתניות ובבבתי המלון באילת.
- גיל הפרישה לפנסיה במשטרה יועלה ל-67 לגברים ו-64 לנשים, ותופסק הצמדת שכרם של השוטרים לשכר משרתי הקבע בצה"ל. שכרם של השוטרים יהיה צמוד מעתה לשכר עובדי המדינה.
- מתן כלים רגולטורים לשר התקשורת להטלת קנסות כבדים על חברות הטלפון במקרים של עבירות וחריגה מהסכמים.
כדי לשחרר כספים לכיסוי הוצאות המלחמה בלבנון ולשיקום הצפון הסכימו כבר ראש הממשלה ושר האוצר כי הוצאות הממשלה בתקציב 2007 יגדלו ב-3.3% ולא ב-1.7% כפי שתוכנן תחילה והגירעון בתקציב יועלה ל-2.9% ולא ל-2% כפי שתוכנן.
הויכוח הגדול - תקציב הביטחון
עם זאת טרם הסתיים הויכוח על תקציב הביטחון לשנה הבאה. משרד הביטחון דרש תוספת של 11.7 מיליארד שקל לכיסוי הוצאות הממשלה, 9.6 מיליארד שקל להגברת המוכנות של צה"ל לקראת מלחמות נוספות ועוד 3 מיליארד שקל להגדלת בסיס תקציב הביטחון כבר ב-2007, ובסך הכל דורשת מערכת הביטחון תוספת תקציב של 24 מיליארד שקל.
האוצר מתנגד בתוקף להגדלת בסיס תקציב הביטחון ומוכן להוסיף תקציב הנמוך מ-9 מיליארד שקל לכיסוי הוצאות המלחמה ואף זאת בפריסה של 3 שנים. האוצר מציע כי פורום של מומחי כלכלה וביטחון הוא שיכריע בשאלת תקציב ההתכוננות של צה"ל למלחמות נוספות.